ΑρχικήinetΟ Νίκος Δένδιας στο συνέδριο για την «Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης»

Ο Νίκος Δένδιας στο συνέδριο για την «Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης»

dendias

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας κ. Νίκος Δένδιας παρέστη σήμερα (6/02/2014) στο Συνέδριο που διοργάνωσε η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο» στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental.

Στο συνέδριο παρευρέθη και απεύθυνε χαιρετισμό η Έλενα Ράπτη, βουλευτής της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης και μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, μέλος του Δικτύου Κοινοβουλευτικών για τον τερματισμό της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών και συντονίστρια της εκστρατείας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα.

Στο Συνέδριο παρέστη ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος, ενώ χαιρετισμό απεύθυνε και ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ταξίαρχος Βασίλειος Κοντογιάννης. Ο Υποδιευθυντής της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ταξίαρχος Εμμανουήλ Σφακιανάκης πραγματοποίησε απολογισμό των δράσεων της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με το Διαδίκτυο.

Ο κ. Δένδιας χαιρετίζοντας τις εργασίες του συνεδρίου ανέφερε τα εξής: «Αυτό το οποίο γίνεται είναι μία πάρα πολύ σημαντική προσπάθεια, την οποία κάνει η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικά στο θέμα του ηλεκτρονικού εγκλήματος ο Ταξίαρχος Μανώλης Σφακιανάκης. Τι κάνει; Προσπαθεί να εκπαιδεύσει τα παιδιά, να ευαισθητοποιήσει και τους γονείς ως προς τους κινδύνους, αλλά και τις ευκαιρίες που έχει αυτός ο τεράστιος καινούργιος κόσμος, το διαδίκτυο. Αυτόν τον κόσμο τον οποίο δεν μπορούμε πια να αγνοήσουμε. Είναι ένα κομμάτι της ζωής όλων μας. Ζούμε όλοι με κάτι τέτοιο κοντά μας, μαζί μας, όλη μέρα. Παλιά, όταν εμείς ήμασταν παιδιά, παίζαμε στην πλατεία, οι γονείς μας ήξεραν με ποιον παίζουμε, ήξεραν τους γονείς του, εάν κάναμε κάτι στραβό, μας έλεγαν όχι με αυτόν, όχι με εκείνον, όχι τούτο, όχι το άλλο.

[wdca_ad id=”73652″ ]

Εσείς τώρα μπαίνετε σε έναν κόσμο που οι γονείς σας δεν ξέρουν με ποιον μιλάτε ή με ποιον παίζετε, δεν μπορούν να το ξέρουν και γι αυτό δεν μπορούν να σας προστατέψουν από αυτό. Πρέπει λοιπόν εσείς παιδιά να ξέρετε, να μάθετε τους κανόνες που θα προστατεύετε τον εαυτό σας. Αυτός ο καινούργιος κόσμος είναι γεμάτος ευκαιρίες, αλλά είναι και γεμάτος κινδύνους.

Οι ευκαιρίες είναι περισσότερες, αλλά οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι και σημαντικοί. Και ο Μανώλης Σφακιανάκης και η Οικονομική Αστυνομία είναι εδώ για να σας προστατέψουν, να σας μάθουν να προστατεύεστε από αυτούς τους κινδύνους. Για εμένα είναι πολύ συγκινητικό ότι σε μία παρόμοια εκδήλωση στα Γρεβενά -θα σας δείξω (ζωγραφιά μαθητών)- αυτό το έφτιαξαν κοριτσάκια 4 χρονών και μου το έδωσαν. Τι δείχνει; Δείχνει πάνω και θα το δείτε, τους αστυνομικούς σαν αγγέλους που προστατεύουν από τον κακό διάβολο. Θα το θυμάμαι και θα το κρατάω στη ζωή μου. Θα το αφήσω στην Ελληνική Αστυνομία όταν θα φύγω. Είναι ο πιο ωραίος τρόπος που κάποιος φαντάστηκε και είδε το ρόλο της Αστυνομίας στη ζωή του.

Πιστεύω λοιπόν ότι αξίζει αυτή η προσπάθεια, αξίζει αυτός ο στόχος, αξίζει αυτό το οποίο σαν γνώση σας δίνουν αυτές οι εκδηλώσεις. Επίσης γίνεται και κάτι άλλο μαζί. Αμέσως μετά η συνάδερφος η κα Έλενα Ράπτη, Βουλευτής Θεσσαλονίκης, θα σας πει για μία μεγάλη καμπάνια που κάνει το Συμβούλιο της Ευρώπης και την οποία η ίδια την “τρέχει” σε όλη την Ελλάδα, με πολύ μεγάλη προσπάθεια, για την σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών και επίσης για το πως μπορούμε να προστατευτούμε και από αυτό.

Ας μην κοροϊδευόμαστε. Η περιουσία μας, η ζωή μας, το μέλλον μας είναι τα παιδιά μας. Και αξίζει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατέψουμε αυτή τη νέα γενιά που είναι και η ελπίδα της πατρίδα μας. Σας ευχαριστώ πολύ».

Κατά την έξοδό του από τις εργασίες του Συνεδρίου και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου ο κ. Δένδιας δήλωσε τα εξής:

«Το διαδίκτυο είναι ένας μεγάλος καινούργιος κόσμος. Είναι η αλάνα. Η σύγχρονη αλάνα που τα παιδιά μας παίζουν επικοινωνούν, δραστηριοποιούνται. Αυτός ο μεγάλος καινούργιος κόσμος έχει τεράστιες ευκαιρίες. Αλλά έχει και πολύ μεγάλος κινδύνους. Αυτό που κάνει η Ελληνική Αστυνομία, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, είναι να μαθαίνει στα παιδιά κανόνες για το πως θα προστατευθούν από αυτόν τον μεγάλο καινούργιο κόσμο, τον γεμάτο ευκαιρίες αλλά και κινδύνους».

Εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: «Internet και ασφάλεια»

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκος Δένδιας παρευρέθηκε επίσης χθες (5-2-2014) το βράδυ σε εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Internet και ασφάλεια», την οποία διοργάνωσε ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου και ο Δήμαρχος κ. Διονύσης Χατζηδάκης, στο αμφιθέατρο του δημαρχιακού μεγάρου, με ομιλητή τον Υποδιευθυντή της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ταξίαρχο Μανώλη Σφακιανάκη. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος κ. Άννα Παναγιωταρέα. Στην εκδήλωση παρέστη και ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός.

Ο Υπουργός κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του:

«Σας ευχαριστώ θερμά για την μεγάλη τιμή που κάνατε στην Υπηρεσία, στην Ελληνική Αστυνομία στο Υπουργείο και σε εμένα, με το να είστε απόψε εδώ.

Κυρίες και κύριοι, στην πραγματικότητα έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν καινούργιο αχαρτογράφητο κόσμο. Κάτι το τελείως καινούργιο, μία άλλη διάσταση την οποία αφενός μεν πρέπει να την αστυνομεύσουμε αλλά κυρίως, και αυτό είναι το πιο σημαντικό που κάνει αυτή η Υπηρεσία την οποία διευθύνει ο Ταξίαρχος κ. Σφακιανάκης, να εκπαιδεύσουμε τους νέους ανθρώπους πως θα περπατήσουν μέσα σε αυτόν τον καινούργιο κόσμο, ο οποίος τους είναι απαραίτητος για την ζωή τους.

Δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει το διαδίκτυο. Και οι περισσότεροι από εμάς που εν πάση περιπτώσει έχουμε πάψει να είμαστε παιδιά γυρίζουμε με μια ταμπλέτα στο χέρι, ενώ το πρώτο πράγμα που κάνουμε κάθε πρωί, που πάμε στη δουλειά μας, είναι να ανοίξουμε ένα τερματικό και να αρχίσουμε να δουλεύουμε σε αυτό. Αυτός είναι ο καινούργιος κόσμος. Με τεράστιες δυνατότητες, με τεράστιες ευκαιρίες, αλλά δυστυχώς, όπως καθετί καινούργιο και με τεράστιους κινδύνους τους οποίους πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Δεν είναι καθόλου εύκολο. Υπάρχουν δεκάδες προβλήματα.

[wdca_ad id=”73088″ ]

Μιλώντας για μικρότερα παιδιά, υπάρχει το cyber bullying. Ποιος θα πίστευε ότι θα βρεθούμε μπροστά, όχι στο bullying στο σχολείο, το οποίο επίσης είναι κάτι το οποίο πρέπει σταδιακά να το δούμε σαν παθογένεια του συστήματος, αλλά στο bullying μέσω διαδικτύου; Κάποια κυρία ρώτησε προηγουμένως για τη συνεργασία μας με το Υπουργείο Παιδείας. Προχωράει πάρα πολύ. Είναι όμως κάτι επίσης το καινούργιο η συνεργασία με Υπουργείο Παιδείας. Γιατί παλιότερα η Αστυνομία και το σχολείο δεν φαινόντουσαν να είναι συμβατά πράγματα. Και πρέπει να σας είμαι ειλικρινής. Τα νέα παιδιά έχουν μια επαναστατικότητα. Λοιπόν, αυτή η επαναστατικότητα δείχνει μια έντονη επιφύλαξη απέναντι στην Αστυνομία αλλά η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι η πρώτη αστυνομική υπηρεσία που καταφέρνει και διαπερνά αυτή την επιφυλακτικότητα της νέας γενιάς.

Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ολόκληρο πλαίσιο και ένα καινούργιο, αν θέλετε, θεσμικό πλαίσιο, το οποίο να επιτρέψει μέσα σε αυτό το δύσκολο καινούργιο κόσμο να προστατεύσουμε αυτά τα παιδιά, αυτές τις ηλικίες, αυτές τις ανθρώπινες ψυχές. Δεν είναι εύκολο, γιατί από την άλλη, υπάρχει μια πάρα πολύ έντονη αντίδραση, το καταλαβαίνουμε, πολύ δικαιολογημένη, απέναντι στην υπερ-ρύθμιση του κυβερνοχώρου. Δηλαδή στην παρέμβαση των διαφόρων κρατών που θα θέτουν απαγορευτικούς κανόνες, που υπάρχουν άνθρωποι, που θεωρούν ότι αυτό βλάπτει την ελευθερία της έκφρασης. Αναζητείται λοιπόν λύση, σε έναν χώρο που υπερβαίνει τα κράτη, δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, δεν μπορεί η Ελλάδα μονομερώς, μια μικρή χώρα εδώ που τα λέμε, να το ρυθμίσει. Δεν μπορούν ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες που είναι μια πολύ μεγάλη χώρα να το ρυθμίσουν. Χρειάζεται μια συνολική παγκόσμια αντιμετώπιση. Και αυτό είναι μια άλλη δύσκολη διάσταση αυτού του φαινομένου. Θα πρέπει λοιπόν η παγκόσμια κοινότητα να μπορέσει να συνεννοηθεί, να μπορέσει

να συζητήσει, να μπορέσει να καταλήξει, να μπορέσει να εφαρμόσει και να μπορέσει να ισορροπήσει απέναντι στην πολύ μεγάλη ανάγκη για προστασία του πολίτη, του Ευρωπαίου, του παγκόσμιου πολίτη αφενός και της ελευθερίας του λόγου αφετέρου».

Πηγή: patrasevents.gr

Nat BotPak
Nat BotPak
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS