ΑρχικήinetΟλυμπιακός Καταστατικός Χάρτης: Δικαίωμα στην άθληση

Ολυμπιακός Καταστατικός Χάρτης: Δικαίωμα στην άθληση

xeimerinoi_568_355

Η Google τιμάει σήμερα με το Doodle της το Ολυμπιακό πνέυμα, υπενθυμίζοντας τα ολυμπιακά ιδεώδη, την αθλητική άμιλλα αλλά και το δικαίωμα της άθλησης.

Την ημέρα που ανοίγει η αυλαία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, η Google επέλεξε να τιμήσει το Ολυμπιακό πνεύμα.
Την συγκεκριμένη επιλογή, την συνοδεύει με ένα μικρό κείμενο: «Ο αθλητισμός είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Κάθε άτομο πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αθλείται, χωρίς να υφίσταται διακρίσεις και με βάση το Ολυμπιακό πνεύμα, που απαιτεί αμοιβαία κατανόηση στο φρόνημα της φιλίας, της αλληλεγγύης και της ευγενούς άμιλλας.»

Τι είναι, όμως, ο Ολυμπιακός Καταστατικός Χάρτης;

Ο Ολυμπιακός Χάρτης είναι ο καταστατικός χάρτης του Ολυμπιακού Κινήματος. Με μορφή που θυμίζει έντονα ως προς τη δομή συνταγματικό κείμενο, καθορίζει τους κανόνες που υιοθετούνται ως δεσμευτικοί από την ίδια τη Δ.Ο.Ε., καθώς και από το Ολυμπιακό Κίνημα. Κατ’ αναλογία των εθνικών συνταγματικών κειμένων.
Ο συγκεκριμένος χάρτης περιλαμβάνει σε ένα πρώτο κεφάλαιο τις Θεμελιώδεις Αρχές του Ολυμπισμού και του Ολυμπιακού Κινήματος. Κατά το «ιδεολογικό» σκέλος ο Χάρτης αιφνιδιάζει και προσομοιάζει περισσότερο με μανιφέστο ιδεών και αρχών, οι οποίες εμπλουτίσθηκαν με τα χρόνια και επεκτάθηκαν από τα εκπαιδευτικά ιδεώδη του βαρόνου ντε Κουμπερτέν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ολυμπιακός Χάρτης περιλαμβάνει επιπλέον και σειρά διατάξεων με οικονομικές προεκτάσεις, όπως το καθεστώς των χορηγιών, τα δικαιώματα των αθλητών κ.ο.κ.

 

Πηγή: newsit.gr

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS