Αρχικήinet24ωρη παρακολούθηση του Διαδικτύου διεθνώς απο την NSA

24ωρη παρακολούθηση του Διαδικτύου διεθνώς απο την NSA

illustration-man-with-big-brother-eye-watching-him-use-computer

Το (όχι πλέον) μυστικό όπλο της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών ακούει στο όνομα «Tailored Access Operations» και αποτελεί ομάδα προγραμματιστών και εφευρετών που κάνουν πράξη το στόχο των ΗΠΑ για 24ωρη παρακολούθηση του Διαδικτύου διεθνώς…Ομάδα ΤΑΟ.

Ισως το πιο ισχυρό, όχι όμως πλέον κρυφό «όπλο» της αμερικανικής υπηρεσίας ασφαλείας NSA. Μια ομάδα στην οποία συμμετέχουν κορυφαίοι χάκερ, προγραμματιστές και εφευρέτες που προσφέρουν αυτό που λέει το όνομά τους «Tailored Access Operations», κάνοντας δηλαδή πραγματικότητα τις ανάγκες της υπηρεσίας για κατασκοπευτικό υλικό είτε πρόκειται για λογισμικά με τεχνολογία αιχμής είτε γκάτζετ, που μοιάζουν βγαλμένα από ταινίες του Τζέιμς Μποντ.

Διεισδύουν στα συστήματα υπολογιστών πολιτών, κυβερνήσεων, οργανισμών σε όλο τον κόσμο, υποκλέπτουν συνομιλίες και δεδομένα, είναι έτοιμοι για διαδικτυακό πόλεμο.

«Παρακολουθούν τις παραγγελίες ηλεκτρονικών και λογισμικού σε όλο τον κόσμο ώστε να μπορούν να “εμφυτεύσουν” τα δικά τους προγράμματα παρακολούθησης, πριν καν φθάσουν τα προϊόντα στον παραλήπτη» γράφει το γερμανικό «Spiegel», δηλώνοντας ότι έχει στην κατοχή του έναν απόρρητο κατάλογο υπηρεσιών και προϊόντων της ΤΑΟ.

[wdca_ad id=”73118″ ]

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού, μόνο το 2010 η ΤΑΟ πραγματοποίησε περισσότερες από 280 επιτυχημένες επιχειρήσεις σε 89 χώρες του κόσμου. Η ΤΑΟ γεννήθηκε το 1997, όταν μόλις 1% του παγκόσμιου πληθυσμού είχε πρόσβαση στο Ιντερνετ, όταν κανείς δεν είχε ακόμη σκεφτεί το Facebook και το Twitter. Ο σκοπό της ήταν ξεκάθαρος και σαφής από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της: τα μέλη της ΤΑΟ έπρεπε να εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο και να μπορούν να «παρακολουθούν» τις συνομιλίες και την ανταλλαγή δεδομένων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η ΤΑΟ είχε κρατηθεί καλά φυλαγμένο μυστικό, μέχρι τις αρχές του 2010 όταν άρχισαν να ξεφυτρώνουν οι πρώτες διστακτικές αναφορές σε εναλλακτικά αμερικανικά κυρίως ΜΜΕ. Λίγους μήνες αργότερα η «Washington Post» και το περιοδικό «Foreign Policy» διερεύνησαν μαρτυρίες κατοίκων του Σαν Αντόνιο στο Τέξας, που δήλωναν ότι όλοι τους αρκετές φορές την εβδομάδα έβρισκαν κλειδωμένες τις πόρτες των γκαράζ τους και δεν μπορούσαν να τις ανοίξουν με τα τηλεχειριστήρια.

Το πρόβλημα διαρκούσε αρκετά λεπτά και μετά λυνόταν ως διά μαγείας. «Εξαιτίας του περιστατικού των κλειδωμένων γκαράζ οι κάτοικοι του Τέξας έμαθαν για την ομάδα ΤΑΟ, που είχε τα κεντρικά της στη στρατιωτική βάση Λάκλαντ στο Σαν Αντόνιο» έγραφε τότε η «Washington Post» αποκαλύπτοντας δραστηριότητες της ΤΑΟ, «έτσι αναγκάστηκαν να παραδεχθούν το λάθος τους: εξέπεμπαν σήματα σε συχνότητες που μπλόκαραν τις πόρτες των γκαράζ».

Σύμφωνα με το «Spiegel», παρά τους κλυδωνισμούς που έχουν προκαλέσει στις διεθνείς σχέσεις οι αποκαλύψεις για τα μαζικά προγράμματα παρακολουθήσεων της NSA και παρά τις εξαγγελίες του Ομπάμα για μεταρρυθμίσεις, ώστε να προστατεύονται οι πολιτικές ελευθερίες, η ομάδα ΤΑΟ συνεχίζει το έργο της. «Οι προσλήψεις για την ΤΑΟ συνεχίζονται» γράφει το περιοδικό, υποστηρίζοντας ότι ανώτατα στελέχη της NSA παρακολουθούν συστηματικά συνέδρια χάκερ στις ΗΠΑ, όπου και στρατολογούν τους νέους συνεργάτες τους.
Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΝΙΑΩΤΗ   – Ελευθεροτυπία

 

Πηγή: koutipandoras.gr

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS