ΑρχικήinetΗ ανωνυμία στο internet επέστρεψε και είναι το νέο trend του 2014!

Η ανωνυμία στο internet επέστρεψε και είναι το νέο trend του 2014!

Κάποτε, το internet ήταν τελείως ανώνυμο. Με την έλευση των Κοινωνικών Δικτύων και κυρίως του Facebook, αυτό άλλαξε. Μπορεί το 2014 να είναι η χρονιά όπου η ανωνυμία θα κάνει το μεγάλο comeback; Απ’ότι φαίνεται, ναι.

Το ίντερνετ όπως το ξέραμε

internet-anonymity

Οι παλαιότεροι χρήστες θα θυμούνται τις εποχές όπου η ανωνυμία με χρήση ψευδωνύμων κυριαρχούσε παντού στο internet. Στα forums, στα διάφορα chat rooms, γενικότερα σε όλες (σχεδόν) τις συζητήσεις. Αυτό πρόσδιδε στους χρήστες περισσότερη ελευθερία έκφρασης και λιγότερη ευθύνη στα λεγόμενα τους. Βέβαια, αυτό ενθάρρυνε κάποιους χρήστες ώστε να χρησιμοποιούν την ψεύτικη ταυτότητα τους για κακόβουλο σκοπό, όπως για παράδειγμα για cyber bullying.

Το ίντερνετ στη μετά Facebook εποχή

rip-internet-anonymityΤο Facebook έκανε την αρχή και η Google ακολούθησε την τάση των επώνυμων χρηστών στα Google+ και YouTube. Πάνω από 1 δις χρήστες δημοσιεύουν, πλέον, περιεχόμενο με χρήση του ονοματεπώνυμου τους, αντιμετωπίζοντας πάντοτε τις συνέπειες που μπορεί αυτό να επιφέρει και όντας φυσικά επιφυλακτικοί σχετικά με το τι δημοσιεύουν και τι επιλέγουν να κρατούν για τους εαυτούς τους.

Κάνοντας μία αναζήτηση στο Google με το ονοματεπώνυμο ενός χρήστη, είναι πολλές φορές εύκολο να διαμορφώσει κανείς άποψη για τα πιστεύω και το χαρακτήρα του χρήστη. Ειδικά, δε, αν αυτός δεν προστατεύει τα προσωπικά του δεδομένα στα διάφορα Κοινωνικά Δίκτυα στα οποία συμμετέχει επώνυμα.

Οδεύουμε τα επόμενα χρόνια σε ένα πιο επώνυμο internet από ποτέ; Μάλλον όχι…

Το ίντερνετ επιστρέφει στην ανωνυμία

whisper-anonymous-posts

Με την έλευση του 2014, είχα γράψει ένα άρθρο για το Whisper, το Κοινωνικό Δίκτυο έκπληξη του 2014. Όσο περνούν οι μέρες του νέου χρόνου, τα διάφορα γεγονότα έρχονται να ενισχύσουν την άποψη πως το νέο trend της εποχής είναι η επιστροφή στην ανωνυμία.

Δεν είναι μονάχα το Whisper, το οποίο επιτρέπει τη δημοσίευση μηνυμάτων από ανώνυμους χρήστες ψευδωνύμων και τα δις pageviews του. Είναι και το Secret, μία εφαρμογή η οποία δημοσιεύει μηνύματα σε όσες από τις τηλεφωνικές επαφές ενός χρήστη χρησιμοποιούν την εφαρμογή, πάλι ανώνυμα. Είναι και το Instagram, το οποίο αν και ανήκει στο Facebook, ακόμη επιτρέπει στους χρήστες να είναι ανώνυμοι. Δεν τους επιβάλλει την επωνυμία. Είναι και το Snapchat, το οποίο επιτρέπει την αποστολή μηνυμάτων ανώνυμα και μάλιστα τα μηνύματα διαγράφονται λίγο μετά την προβολή τους.

Ακόμη και το Facebook κατάλαβε πως οι νέοι σε ηλικία χρήστες, κυρίως, αναζητούν την ανωνυμία για να μπορούν να συμπεριφέρονται πιο ξέγνοιαστα στο internet, αφού πολλές φορές καταφεύγουν σε αυτό για να χαλαρώσουν και να περάσουν καλά. Ο Mark Zuckerberg δήλωσε πως οι εφαρμογές τις οποίες ετοιμάζει το Facebook για κινητές συσκευές μέσα στο 2014, θα επιτρέπουν την ανώνυμη χρήση.

Το συμπέρασμα

Η επωνυμία έγινε κουραστική για πολλούς. Αυτό που φαίνεται να ακολουθεί τους επόμενους μήνες, είναι η λιγότερη ενασχόληση με Κοινωνικά Δίκτυα όπως το Facebook ή το Google+ και η περισσότερη ενασχόληση με mobile εφαρμογές οι οποίες ενισχύουν την ανωνυμία και ξεπετάγονται συνεχώς στα διάφορα App Stores.

Πηγή: digitallife.gr

 

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS