ΑρχικήinetΤα βιντεοπαιχνίδια μας κάνουν εξυπνότερους: Πώς επιδρούν θετικά στον εγκέφαλο

Τα βιντεοπαιχνίδια μας κάνουν εξυπνότερους: Πώς επιδρούν θετικά στον εγκέφαλο

pc-660_1

Ακούμε συχνά από τους μεγαλύτερους, φράσεις όπως «μην κάθεσαι τόση ώρα στην οθόνη θα αποβλακωθείς». Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα τους αποστομώνει, αποδεικνύοντας ότι τα βιντεοπαιχνίδια κάθε άλλο παρά αποβλακωτικά είναι.

Οπως αναφέρει σχετικό άρθρο στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία, πολλές πανεπιστημιακές έρευνες υποστηρίζουν πώς τα βιντεοπαιχνίδια βελτιώνουν τη δημιουργικότητα, τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων και την αντίληψη. Τα οφέλη που αποκομίζει κάποιος από τα παιχνίδια ποικίλλουν από τον συντονισμό ματιού-χεριού, μέχρι την βελτίωση της ικανότητας οδήγησης το βράδυ.

Συγκεκριμένα, όσοι έπαιζαν παιχνίδια βασισμένα στη δράση, ήταν σε θέση να λάβουν γρηγορότερα αποφάσεις κατά 25%, χωρίς να χάνουν σε ακρίβεια, από αυτούς που δεν παίζουν. Μάλιστα, οι gamers μπορούν να λάβουν αποφάσεις και να δράσουν ανάλογα με αυτές, τέσσερις φορές πιο γρήγορα απ’ ό,τι οι όσοι δεν παίζουν.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ, οι ικανότεροι gamers μπορούν να επικεντρωθούν σε πάνω από έξι πράγματα ταυτόχρονα χωρίς να μπερδευτούν, σε αντίθεση με έναν κανονικό άνθρωπο που μπορεί να έχει μόνο μέχρι τέσσερα στο μυαλό του, ταυτόχρονα.

[wdca_ad id=”73652″ ]

Οπως εξηγεί ο ψυχολόγος Σον Γκρίν, από το Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν, «τα videogames αλλάζουν το μυαλό σου. Δηλαδή ό,τι κάνει και το πιάνο, ή το να μαθαίνεις να διαβάζεις και να οδηγάς. Ολα αυτά αλλάζουν τη φυσική δομή του μυαλού, καθώς ο συνδυασμός της συγκέντρωσης και της ανταμοιβής ερεθίζει τους νευροδιαβιβαστές όπως η ντοπαμίνη ενισχύει νευρωνικά κυκλώματα, ακολουθώντας τον ίδιο τρόπο που η άσκηση χτίζει τους μυς. Τα παιχνίδια όμως χτυπούν το σύστημα της επιβράβευσης με έναν τρόπο που δεν το κάνουν όλες οι δραστηριότητες».

Μία ακόμη μελέτη από ερευνητές του Queen Mary and University College του Λονδίνου, δείχνει πως το Starcraft και γενικότερα τα πολύπλοκα real-time strategy games, βελτιώνουν τη δεξιότητα του μυαλού και την πολυδιεργασία (multitasking).

«Η έρευνα μας δείχνει πως η γνωστική ευελιξία (cognitive flexibility), ένας ακρογωνιαίος λίθος της ανθρώπινης νοημοσύνης, δεν είναι ένα στατικό χαρακτηριστικό, αλλά μπορεί να εξασκηθεί και να βελτιωθεί χρησιμοποιώντας διασκεδαστικά εργαλεία όπως το gaming» δήλωσε η ερευνήτρια dr. Brian Glass, του τμήματος Βιολογίας και Χημικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Queen Mary.

Αυτές οι νέες για πολλούς πληροφορίες δεν προκαλούν καθόλου έκπληξη στους επαγγελματίες παίκτες, που έχουν δει τα αποτελέσματα της πολύωρης προπόνησης.

«Κάποιες φορές, όταν παίρνουμε αποφάσεις, οι πληροφορίες είναι περιορισμένες και το να έχεις εμπειρία από games όπως το Starcraft μπορεί να σε βοηθήσει να βάλεις προτεραιότητες με τον πιο αποδοτικό τρόπο, ή να αντιδράσεις με κάποιον τρόπο που βγάζει περισσότερο νόημα» είπε ο ίδιος.

Από την άλλη, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τα παιχνίδια βολών (First Person Shooter), που αυξάνουν τα αντανακλαστικά, το συντονισμό, την ικανότητα συγκέντρωσης και το multitasking.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS