ΑρχικήinetΕάν τα Windows 8.1 ήταν δωρεάν …

Εάν τα Windows 8.1 ήταν δωρεάν …

Η φήμη ότι επίκειται η διάθεση μιας δωρεάν έκδοσης των «Windows 8.1 with Bing» κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες στο Διαδίκτυο, ξεκινώντας από τον γνωστό για τις πηγές του Wzor.
Η Microsoft φέρεται να πειραματίζεται με την προοπτική να διαθέσει το λειτουργικό της σύστημα δωρεάν, τουλάχιστον ως αναβάθμιση για τους χρήστες των (νόμιμων) Windows 7.Ο απαραίτητος συνδυασμός με το Bing δεν είναι σαφής, καθώς η αναζήτηση σε ολόκληρο το λειτουργικό σύστημα, τους φακέλους και τα αρχεία συστήματος και στο WWW γίνεται ούτως ή άλλως με το Bing Smart Search (όχι όμως και στα e-mail) στην επί πληρωμή έκδοση των Windows 8.1.  Ασαφές παραμένει ακόμα πως, η δωρεάν έκδοση των Windows θα οδηγήσει σε αύξηση των συνδρομητών στις υπηρεσίες της Microsoft στο cloud, όπως στο Office.com, στο (Skydrive άκα) OneDrive ή στο Skype, υπηρεσίες στις οποίες επίσης παραπέμπει από την επί πληρωμή έκδοση. Αυτονόητο βέβαια θεωρείται ότι εάν τα Windows ήταν δωρεάν, τότε οι πιθανότητες να εγγραφούν περισσότεροι χρήστες στις υπηρεσίες της Microsoft στο cloud θα ήταν αυξημένες, αν και ο ανταγωνισμός είναι πλέον σκληρός.
Η Microsoft πάντως, λέγεται ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να διαθέσει τις άδειες εγκατάστασης των Windows Phone, της έκδοσης των Windows για smartphone, σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές στους κατασκευαστές τηλεφώνων.Το ίδιο ακούγεται και για τα Windows 8.1, τουλάχιστον σε υπολογιστές και λάπτοπ χαμηλού κόστους (μικρότερο από 250 δολάρια), εκεί όπου η Google έχει ήδη μια πρόταση (το ChromeOS στα Chromebooks).

Από την άλλη, η Apple έχει ήδη ρίξει το γάντι στην Microsoft. Στις 22 Οκτωβρίου 2013, με αφορμή την διάθεση του OS X Mavericks για Mac, ο Τιμ Κουκ διεμήνυε στο Ρέντμοντ πως «ήρθε η ώρα να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του λογισμικού, να περάσουμε σε μια νέα εποχή στην οποία η αναβάθμιση των λειτουργικών συστημάτων θα είναι δωρεάν».  Έκτοτε, η Apple καθιέρωσε ότι η αναβάθμιση θα είναι διαθέσιμη χωρίς χρέωση απευθείας από OS X Snow Leopard, Lion ή Mountain Lion.

Πάντως, μια τέτοια απόφαση, η πρώτη μεγάλη απόφαση του νέου CEO, Σάτια Ναντέλλα θα είναι πολύ δύσκολο να ληφθεί. Η αγορά του cloud είναι σαφώς κατακερματισμένη, με τους χρήστες να βρίσκονται με δύο-τρεις λογαριασμούς σε κάθε υπηρεσία στο cloud.

Οι χρήστες Gmail καλούνται να τηρούν συγχρονισμένα τα αρχεία τους στο Google Drive και να συρρεύσουν στο Google+ εγκαταλείποντας το Facebook, ενώ παράλληλα χρησιμοποιούν την αυτόματη μεταφορά αρχείων από το Android smartphone τους. App, μουσική και ταινίες αγοράζουν από το Play Store.

Οι χρήστες Windows 8.1 έχουν mail στο Outlook.com και τηρούν αρχεία συγχρονισμένα στο OneDrive, ενώ οι φωτογραφίες τους ανεβαίνουν αυτόματα με το Camera Upload από το smartphone με Windows. Για app, μουσική και ταινίες παραπέμπονται στο Windows Store.

Τέλος, οι χρήστες προϊόντων της Apple τα έχουν όλα μαζεμένα στις υπηρεσίες της εταιρείας στο cloud, εκτός εάν λοξοδρομήσουν και δίπλα στο mac mini ή το macbook τολμήσουν να τοποθετήσουν το τελευταίο μοντέλο Samsung Galaxy S.

Συχνό όμως φαινόμενο αποτελεί η διασπορά των φωτογραφιών και των επαφών ή και των φίλων σε διαφορετικές υπηρεσίες από διαφορετικές συσκευές, γεγονός που δεν εγγυάται πλέον ότι ένα δωρεάν λειτουργικό σύστημα θα μπορούσε να εγγυηθεί ανάλογη αύξηση συνδρομητών όσο και χρηστών.

Πηγή: In.gr

 

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS