ΑρχικήinetΟι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζουν μονάδες κυβερνοπολέμου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζουν μονάδες κυβερνοπολέμου

Όπως είπε ο υποναύαρχος Rogers, η ενεργοποίηση τέτοιου είδους στρατιωτικών μονάδων, θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση επιθετικών ενεργειών από επιθέσεις μέσω Διαδικτύου, οι οποίες μπορούν να πραγματοποιηθούν από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη.
Όπως είπε ο υποναύαρχος Rogers, η ενεργοποίηση τέτοιου είδους στρατιωτικών μονάδων, θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση επιθετικών ενεργειών από επιθέσεις μέσω Διαδικτύου, οι οποίες μπορούν να πραγματοποιηθούν από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη.

Όλες οι μεγάλες διοικήσεις μάχης των κλάδων των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, σύντομα, θα αποκτήσουν μονάδες με μοναδική αποστολή την εξαπόλυση κυβερνοεπιθέσεων.

Αυτή είναι η πρόβλεψη που έκανε ο υποναύαρχος Michael Rogers, επικεφαλής της Ναυτικής Διοίκησης Κυβερνητικής, κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας από τη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο υποναύαρχος Rogers αποτελεί την πρόταση του προέδρου Ομπάμα για τη θέση του επικεφαλής της NSA (National Security Agency).

Όπως είπε ο υποναύαρχος Rogers, η ενεργοποίηση τέτοιου είδους στρατιωτικών μονάδων, θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση επιθετικών ενεργειών από επιθέσεις μέσω Διαδικτύου, οι οποίες μπορούν να πραγματοποιηθούν από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Τόνισε μάλιστα ότι οι ΗΠΑ αποτελούν «εύκολο στόχο» για κυβερνοεπιθέσεις, καθώς δεν δείχνουν τη θέληση να απαντήσουν αναλόγως. Επισήμανε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ευάλωτες, για όσο διάστημα δεν προχωρούν στη δημιουργία μίας «νέας αρχιτεκτονικής» για την άμυνά τους.

Συνολικά, ο Rogers, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, σχολίασε λεπτομερώς τον τρόπο που οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αναπτύξουν ένα πλήρες οπλοστάσιο κυβερνοεπιθέσεων, ξοδεύοντας αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια. Η αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας, θα πρέπει να προχωρήσει στον διορισμό του υποναύαρχου και στη θέση του επικεφαλής της Διακλαδικής Διοίκησης Κυβερνητικής (Cyber Command), θέση που θα διατηρήσει παράλληλα με τη θέση του επικεφαλής της NSA.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που ανάλογες θέσεις ακούγονται για την μετεξέλιξη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων: ο αποχωρών επικεφαλής της Διοίκησης Κυβερνητικής, στρατηγός Keith Alexander, ανακοίνωσε τη δημιουργία ανάλογων ομάδων, άμυνας και επίθεσης, ήδη από τον περασμένο χρόνο.

[wdca_ad id=”73401″ ]

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί μία παράλληλη εξέλιξη των όσων περιγράφηκαν παραπάνω. Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα της DAPRA (Defense Advanced Research Projects Agency), δηλαδή της υπηρεσίας ερευνών ανάπτυξης οπλικών συστημάτων, το πρόγραμμα Service Academy Cyber Stakes.

Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, εξετάζεται η δυνατότητα εκπαίδευσης δοκίμων (και των τριών κλάδων) σε αντικείμενα κυβερνοπολέμου. Οι υποψήφιοι, ηλικίας 18-24 ετών προέρχονται από τη Στρατιωτική Ακαδημία του West Point, τη Ναυτική Ακαδημία της Annapolis και την Αεροπορική Ακαδημία του Colorado Springs.

Σύμφωνα με τη DAPRA, το υπουργείο αμύνης των ΗΠΑ θα πρέπει να διαθέτει 4.000 εκπαιδευμένους αξιωματικούς έως το 2017. Επικεφαλής του προγράμματος είναι ο απόστρατος συνταγματάρχης Daniel Ragsdale, ειδικός σε θέματα ασφάλειας δικτύων και  δικτυακής εξαπάτησης. Επίσης, στο πρόγραμμα συμμετέχουν και δύο «ειδικοί» παγκοσμίας κλάσεως: ο David Brumley, τεχνικός διευθυντής του CyLab του πανεπιστημίου Carnegie Mellon και ο Dan Guido, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Trail of Bits και καθηγητής στο Πολυτεχνείο του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS