ΑρχικήinetΡομπότ γράφει το πρώτο του άρθρο στους LA Times!

Ρομπότ γράφει το πρώτο του άρθρο στους LA Times!

A7BAC0C0A57B962EA19C8F77914294F5

Το λειτούργημα του δημοσιογράφου πνέει γοργά τα λοίσθια…

Το ρομπότ-συντάκτης όχι μόνο έκανε το ντεμπούτο του στον κόσμο της ειδησεογραφίας αλλά γράφει και τόσο καλά ώστε να προσληφθεί στη γνωστή εφημερίδα του Λος Άντζελες.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, καθώς τα νέα είναι συγκλονιστικά.

Μέσα σε 3 λεπτά από τη στιγμή που ο Εγκέλαδος χτύπησε την Πόλη των Αγγέλων τη Δευτέρα, οι Times του Λος Άντζελες είχαν ήδη ανεβάσει την είδηση! Μα πώς γίνεται, θα αναρωτηθεί ευλόγως κανείς;

Κι εδώ ακριβώς μπαίνει το Quakebot, ο φόβος και ο τρόμος των δημοσιογράφων της οικουμένης.

Το Quakebot είναι ένα πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον προγραμματιστή και δημοσιογράφο των LA Times, Ken Schwencke, για να τον απαλλάξει από τις βαρετές καθημερινές ειδήσεις. Κάθε φορά λοιπόν που καταγράφεται σεισμική δραστηριότητα που κρίνεται σοβαρή, ο αλγόριθμος αντλεί τα αριθμητικά δεδομένα του σεισμού και τα ενσωματώνει αυτομάτως σε (προ-γραμμένο) κείμενο.

rfmbbohjynfe1Όταν λοιπόν ο «τεμπελάκος» δημοσιογράφος ξύπνησε στις 6:25 το πρωί έντρομος από το πέρασμα του Εγκέλαδου, το μόνο που είχε να κάνει ήταν να μπει στην ιστοσελίδα των Times και να επιθεωρήσει το κείμενο που είχε ήδη γράψει το ρομπότ του! Κι έτσι η online έκδοση της εφημερίδας φιλοξένησε πρώτη την είδηση και ο Schwencke πήρε τα εύσημα για τη δημοσιογραφική του επιτυχία.

Κι αν τα 3 λεπτά για την ανάρτηση της είδησης ακούγονται ανθρωπίνως αδύνατα, είναι γιατί πράγματι είναι! Γιατί μπορεί το άρθρο να είχε την υπογραφή του Ken Schwencke, όλοι ωστόσο έμαθαν ότι ο πραγματικός συντάκτης ήταν η εφαρμογή του, το Quakebot, το οποίο ανέπτυξε ο μαχόμενος δημοσιογράφος εδώ και 2 χρόνια.

rfmbbohjynfe2Κι αν τα αυτοματοποιημένα κείμενα του ρομποτικού συντάκτη, του πρώτου του είδους του, δεν διεκδικούν συγγραφικές δάφνες και Πούλιτζερ, ποιο ειδησεογραφικό κείμενο για σεισμική δραστηριότητα το κάνει εξάλλου; Ο σκοπός του Quakebot δεν είναι να παράγει συγκινητικά και διεισδυτικά κείμενα, αυτό επαφίεται για την ώρα στους ανθρώπους. Στο μέλλον, βλέπουμε…

Βέβαια, προς υπεράσπιση του ρομποτικού δημοσιογράφου, ο ρόλος του είναι απλά επικουρικός στην ανθρωπίνως καμωμένη δημοσιογραφία και κανείς δεν κινδυνεύει από τη δράση του. Εξάλλου, από την άμεση -και λιτή- ανάρτηση του Quakebot πήραν το θέμα τόσοι και τόσοι συντάκτες (71, για την ακρίβεια) παράγοντας λαμπρά και εκτεταμένα άρθρα για τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων τους.

rfmbbohjynfe4Και κάτι ακόμα: το ρομπότ, σε τέτοιες απλές περιπτώσεις όπως το μέγεθος της σεισμικής δραστηριότητας, μπορεί να είναι καλύτερο στην αξιολόγηση της σημαντικότητας της είδησης από τους ανθρώπινους συναδέλφους τους. Το Quakebot ξέρει, για παράδειγμα, ότι ένας σεισμός 3 Ρίχτερ δεν αποτελεί γεγονός για πανικό, κάτι που φαίνεται να αγνοούν πολλοί συντάκτες πρόθυμοι να κάνουν τα πάντα για το «κλικ»…

 

Πηγή: newsbeast.gr

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS