ΑρχικήinetΟφθαλμολογικές εξετάσεις μέσω... smartphone!

Οφθαλμολογικές εξετάσεις μέσω… smartphone!

smartphoneΑμερικανοί επιστήμονες ανέπτυξαν γκάτζετ που επιτρέπει την αστραπιαία φωτογράφιση του εσωτερικού του ματιού..

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, στην Καλιφόρνια, ανέπτυξαν ένα οικονομικό γκάτζετ το οποίο επιτρέπει σε ένα smartphone να βγάζει φωτογραφίες υπερυψηλής ανάλυσης του οφθαλμού του κατόχου του, οι οποίες θα μπορούσαν στη συνέχεια να αξιολογηθούν από κάποιον ειδικό.

Στόχος των επιστημόνων ήταν να βοηθήσουν τα άτομα που οφείλουν να υποβάλλονται τακτικά σε οφθαλμολογικές εξετάσεις, μειώνοντας σημαντικά το κόστος των εν λόγω επισκέψεων, ιδιαίτερα στην περίπτωση όσων μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές.

Το EyeGo, που δημιούργησαν οι ειδικοί αποτελείται από έναν πρόσθετο φακό macro, ο οποίος εφαρμόζει στο πίσω μέρος της συσκευής. Με τη βοήθεια LED, o ασθενής μπορεί εύκολα και γρήγορα να φωτογραφίσει το εμπρόσθιο και οπίσθιο τμήμα του εσωτερικού του ματιού του και στη συνέχεια να στείλει το φωτογραφικό αρχείο στον γιατρό του για να το εξετάσει προσεκτικά. Στην πορεία ο ειδικός, μπορεί να το καταχωρήσει στον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς, δημιουργώντας μια σύγχρονη τράπεζα δεδομένων.

«Σκεφτείτε ένα Instagram για το μάτι» εξηγεί ο δρ Ρόμπερτ Τσανγκ, ένας από τους επινοητές του EyeGo. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το νέο οφθαλμολογικό γκάτζετ τους θα μπορούσε να διευκολύνει την πρόσβαση των ασθενών σε οφθαλμολογικές υπηρεσίες αλλά και να βελτιώσει την ικανότητα των γιατρών να συμβουλεύουν τους ασθενείς τους εξ αποστάσεως.

Οι ερευνητές δημιούργησαν το πρότυπο του οφθαλμολογικού γκάτζετ συναρμολογώντας κομμάτια που είχαν προηγουμένως εκτυπώσει με τρισδιάστατο εκτυπωτή, γεγονός που μείωσε δραματικά το κόστος του.

Κλινικές δοκιμές ως προς την ποιότητα των φωτογραφικών λήψεων έχουν προγραμματιστεί για να πραγματοποιηθούν στο τμήμα έκτακτων περιστατικών του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Στάνφορντ, ενώ μια δεύτερη μελέτη που έχουν δρομολογήσει οι επιστήμονες πρόκειται να επικεντρωθεί κυρίως σε περιπτώσεις ασθενών που πάσχουν από διαβήτη.

 

Πηγή: planet-greece.blogspot.com

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS