ΑρχικήinetΗ Microsoft διαθέτει τον πηγαίο κώδικα για τα MS DOS και Word...

Η Microsoft διαθέτει τον πηγαίο κώδικα για τα MS DOS και Word 1.1a

Ήταν το 1981 όταν η IBM ζήτησε από τη Microsoft ένα λειτουργικό για να χρησιμοποιεί στους υπολογιστές της. Η Microsoft έφτιαξε το MS DOS, ενώ 9 χρόνια αργότερα, παρουσίασε το Word για Windows, το πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου που παραμένει ακόμα το πιο δημοφιλές στον κόσμο. Η Microsoft, σε συνεργασία με το Μουσείο Ιστορίας των Υπολογιστών δίνει στην διάθεση του κοινού τον πηγαίο κώδικα αυτών των δύο προγραμμάτων και αυτό είναι φανταστικό.

MS-DOSProducts_1523_thumb_2CA4543B

Οι περισσότεροι από εμάς δεν ήμασταν «εκεί» όταν κυκλοφόρησαν αυτά τα πρώτα προγράμματα της Microsoft. Κι όμως κατόρθωσαν να αλλάξουν τον πολιτισμό μας. Η επεξεργασία κειμένου, το πρώτο Word για Windows λειτουργικό, το 1989 ήταν και το πρώτο πρόγραμμα που κατάφερε να «απειλήσει» την μέχρι τότε κυριαρχία του WordPerfect. Το MS DOS, εν πολλοίς παραμένει η πηγή για τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τα λειτουργικά συστήματα σήμερα. Η Microsoft, προσάρμοσε το MS DOS για τις ανάγκες σε λειτουργικό της IBM, καθώς το δικό της λειτουργικό, τα Windows, δεν ήταν ακόμα έτοιμο.

Η διάθεση του πηγαίου κώδικα των δύο προγραμμάτων από την Microsoft, μέσω του Μουσείου για την Ιστορία των Υπολογιστών, θα είναι ένα εξαιρετικό εκπαιδευτικό υλικό για παιδιά, ώστε να διαπιστώνουν πώς ήταν η πρωτόλεια μορφή λογισμικού, που χρησιμοποιούμε στην εξέλιξή του σήμερα και διαμόρφωσε πολλούς τομείς της ζωής μας, αλλά και να δημιουργήσουν πάνω σε αυτό.

Διαβάστε το blogpost με το οποίο η Microsoft ανακοινώνει την διάθεση του source code των προγραμμάτων, εδώ, ενώ αναζητήστε τις δημοσιεύσεις του Computer History Museum για τα δύο προγράμματα, εδώ κι εδώ.

Πηγή: digitallife.gr

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS