ΑρχικήinetΙταλίδα 94 ετών συγκατοικεί με ρομπότ-«φύλακα»

Ιταλίδα 94 ετών συγκατοικεί με ρομπότ-«φύλακα»

giraffplus-thumb-large

Εξοικειωμένη με τους υπολογιστές σε τέτοιο βαθμό ώστε να έχει δικό της μπλογκ, το οποίο μάλιστα ανανεώνει σε καθημερινή βάση, η Lea Mina Ralli, 94 ετών, ήταν η ιδανική «εθελόντρια» για να δοκιμάσει τις τεχνολογίες που αναπτύσσονται στα πλαίσια του ευρωπαϊκού πρότζεκτ GiraffPlus.

Στόχος του πρότζεκτ είναι να δημιουργήσει ένα σύνολο συσκευών που θα επιτρέπει την ανεξάρτητη διαβίωση ηλικιωμένων όπως η Mina Ralli, οι οποίοι θέλουν να εξακολουθήσουν να μένουν μόνοι τους, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω προχωρημένης ηλικίας. «Πολλοί με ρωτούν γιατί δεν μένω με την κόρη μου, όμως εκείνη έχει τη δική της οικογένεια και επομένως αρκετές ευθύνες», λέει χαρακτηριστικά η υπερήλιξ στο αφιέρωμα που έκανε η Κομισιόν στο πρότζεκτ.

Το James Webb βρήκε γαλαξία πιο φωτεινό από τα αστέρια του

SecNewsTV 27 Σεπτεμβρίου 2024, 16:44 16:44

Στις συσκευές του GiraffPlus περιλαμβάνεται ένα ρομπότ «τηλεπαρουσίας», το οποίο αναλαμβάνει την επικοινωνία της ηλικιωμένης με τον «έξω κόσμο». Μέσω της κάμερας στο «πρόσωπό» του, των μικροφώνων και των ηχείων του, το ρομπότ τής επιτρέπει να επικοινωνεί οποιαδήποτε στιγμή μέσω εικόνας και φωνής με τους συγγενείς, τους φίλους, και τους γιατρούς που την παρακολουθούν.

Όπως συμβαίνει και με τις υπόλοιπες συσκευές του πρότζεκτ, η 94χρονη Ιταλίδα «συγκατοικεί» με το ρομπότ εδώ και 5 μήνες, το οποίο έχει βαφτίσει «Mr. Rodin», γράφοντας συχνά για αυτό στο μπλογκ της. «Με τον Mr. Rodin νιώθω πιο ήσυχη για τα χρόνια που έρχονται, όπως και τα παιδιά και τα εγγόνια μου», συμπληρώνει.

Στα πλαίσια του πρότζεκτ, έχει επίσης αναπτυχθεί μια μεγάλη ποικιλία από αισθητήρες, οι οποίοι έχουν σχεδιασθεί για να ελέγχουν διάφορες δραστηριότητες (π.χ. το μαγείρεμα ή τον ύπνο), όπως και συσκευές που μετρούν την πίεση του αίματος ή το σάκχαρο. Με αυτό τον τρόπο, οι υπεύθυνοι μπορούν να παρακολουθούν την καθημερινότητα του ηλικιωμένου και να ελέγχουν πως δεν έχει προκύψει κάποιο πρόβλημα.

Στο GiraffPlus συμμετέχουν επιστήμονες από 6 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ στόχος είναι μέχρι το τέλος της χρονιάς η πλατφόρμα να έχει εγκατασταθεί σε 15 ακόμη σπίτια για δοκιμές. Με βάση το χρονοδιάγραμμα, οι τεχνολογίες θα διατεθούν στο εμπόριο από τα τέλη του 2015.

 

Πηγή: kathimerini.gr

spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS