ΑρχικήinetΑθώα η Apple! Απαλλάσεται από την μήνυση του $1 δισ. για το...

Αθώα η Apple! Απαλλάσεται από την μήνυση του $1 δισ. για το iPod

Apple

Η Apple δεν χρησιμοποίησε το λογισμικό της για να εμποδίσει με αθέμιτα μέσα τον υγιή ανταγωνισμό στην διάθεση μουσικής σε ψηφιακή μορφή, έκρινε στις 17 Δεκεμβρίου 2014 δικαστήριο στην βόρεια περιφέρεια της Καλιφόρνια. Η απόφαση των ενόρκων απαλλάσσει την Apple από την αξίωση των εναγόντων για 1 δισεκατομμύριο δολάρια, με το επιχείρημα ότι με αθέμιτο ανταγωνισμό η Apple υπερχρέωνε 8 εκατομμύρια καταναλωτές iPod και μουσικής.

Οι ενημερώσεις που έγιναν στο λογισμικό που ελέγχει την εγκυρότητα της προστασίας των τραγουδιών, στο iTunes δεν έγιναν για να μπλοκάρουν αθέμιτα την RealNetworks, η οποία μέσω της υπηρεσίας Harmony διάθετε μουσική σε ψηφιακή μορφή, όχι όμως με το «κλείδωμα» της Apple. Σκοπός των ενημερώσεων του iTunes ήταν η βελτίωση του προϊόντος και η θωράκιση του συστήματος διαχείρισης ψηφιακών πνευματικών δικαιωμάτων ώστε να κατευνάσουν τους φόβους των δισκογραφικών εταιρειών για ενδεχόμενη πειρατεία.

«Προσπάθειες να «σπάσουν» το iTunes γίνονται διαρκώς», είχε πει ο Στήβεν Τζομπς, η βιντεοσκοπημένη κατάθεση του οποίου είχε γίνει έξι μόλις μήνες πριν τον θάνατό του, τον Οκτώβριο του 2011. Η μαζική μήνυση είχε υποβληθεί το 2005 εκ μέρους 8 εκατομμυρίων καταναλωτών και 500 μεταπωλητών.

Εντούτοις, οι εκπρόσωποι των εναγόντων δεν κατάφεραν να αποδείξουν στους ενόρκους ότι η Apple είχε την πρόθεση να βλάψει την RealNetworks ή ότι ενήργησε με σκοπό να την εξοστρακίσει εκτός αγοράς. Οι συνήγοροι της εταιρίας αντέταξαν ότι η ασφάλεια του συστήματος προστασίας των τραγουδιών από αντιγραφή, η προστασία του συστήματος ελέγχου του λεγόμενου συστήματος DRM (Digital Rights Management) είχαν μεγάλη σημασία, καθώς η υπόθεση αναφέρεται στην εποχή που η πειρατεία ήταν το σύνηθες και οι δισκογραφικές εταιρείες δίσταζαν να διαθέσουν το ρεπερτόριό τους. Το 2005, η εταιρεία είχε πουλήσει περισσότερα από 22 εκατομμύρια iPod.

Κρίσιμη ήταν η απόφαση της δικαστού, η οποία επέτρεψε στους ενόρκους να εξετάσουν τις αλλαγές που επέφερε κάθε ενημέρωση του λογισμικού iTunes, όχι μόνο στην ασφάλεια. Σύμφωνα με τους δικηγόρους των εναγόντων, η απόφαση αυτή έκρινε την τροπή της υπόθεσης. Στην περίπτωση της Microsoft, αναφέρει χαρακτηριστικά στο Bloomberg ένας εκ των δικηγόρων,
ο Patrick Coughlin, η υπόθεση δεν αφορούσε τις βελτιώσεις στη νέα έκδοση των Windows γενικότερα, αλλά περιορίστηκε στην ενσωμάτωση του προγράμματος πλοήγησης στο Ίντερνετ (IE) στο λειτουργικό σύστημα.

Πηγή: tech.in.gr

Nat BotPak
Nat BotPak
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS