ΑρχικήSecurityΑπάτη στο Facebook με ιδιωτικό βίντεο της Nicki Minaj που διέρρευσε

Απάτη στο Facebook με ιδιωτικό βίντεο της Nicki Minaj που διέρρευσε

Ένα μήνυμα δόλωμα που ισχυρίζεται ότι περιέχει ιδιωτικό βίντεο με την ράπερ Nicki Minaj απευθύνεται σε χρήστες του Facebook ώστε να τους οδηγήσει σε μια σελίδα που φιλοξενεί απάτη.

Nicki Minaj Private Video Fb Scam
Η ανάρτηση που κυκλοφορεί στο κοινωνικό δίκτυο ακολουθεί ένα τυπικό μοτίβο: το θύμα δελεάζεται με ειδήσεις που αξίζουν να κάνουν το γύρο όλων των μέσων ενημέρωσης στο διαδίκτυο, το οποίο παραπέμπει σε μια διεύθυνση έξω από την πλατφόρμα του Facebook.

Η σελίδα στην οποία οδηγείται ο χρήστης φαίνεται να είναι από το Facebook, αλλά μια γρήγορη ματιά στη γραμμή διευθύνσεων αποκαλύπτει ότι χρησιμοποιείται διαφορετικό domain. Ωστόσο, οι απατεώνες πρόσθεσαν μερικά στοιχεία, όπως ένα τμήμα σχολίων που περιέχουν δελεαστικά μηνύματα από ψεύτικους χρήστες που ισχυρίζονται ότι έχουν δει το βίντεο.

Στη συνέχεια, οι χρήστες προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στο περιεχόμενο πρέπει να ακολουθήσουν κάποια βήματα, με την το share της «πληροφορίας» να είναι απόλυτη προϋπόθεση, καθώς ο σκοπός των απατεώνων είναι να διανείμουν το scammy post σε όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα.

Στην περίπτωση της απάτης με το βίντεο της Nicki Minaj ο επισκέπτης καλείται να ολοκληρώσει μια online έρευνα έτσι ώστε να του επιτραπεί η πρόσβαση στο περιεχόμενο.

Προφανώς, δεν υπάρχει διαθέσιμο βίντεο καθώς η ολοκλήρωση της έρευνας είναι πραγματικά ο τελικός στόχος των απατεώνων, οι οποίοι πληρώνονται για την υποβολή των ερευνών από διάφορες εταιρείες που υποβάλλουν σχετική αίτηση. Με αυτό τον τρόπο οι απατεώνες μπορούν να κερδίσουν αρκετά χρήματα από την εξαπάτηση ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων και αυτή τη στιγμή ειδήσεις για Nicki Minaj φαίνεται να αποτελούν το τέλειο δόλωμα.

Αυτή η απάτη μπορεί να φαίνεται “αθώα”, αλλά σε πολλές περιπτώσεις οι έρευνες ζητούν προσωπικές πληροφορίες, όπως αριθμούς τηλεφώνου ή διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Οι απατεώνες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα στοιχεία για να διαπράξουν άλλες απάτες ή για να αποστείλουν spam ή phishing emails.

Εναλλακτικά, η σελίδα που φιλοξενεί το δόλωμα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε δυνητικά ανεπιθύμητες εφαρμογές (PUAs) ή κακόβουλα προγράμματα. Σε κάθε περίπτωση, ο κίνδυνος είναι πραγματικός.

Πριν σπεύσουν να παρακολουθήσουν ειδήσεις αυτού του είδους, οι χρήστες θα πρέπει να ελέγξουν αν η είδηση είναι διαθέσιμη στα αξιόπιστα μέσα ενημέρωσης. Αν δεν υπάρχουν σχετικές αναφορές, αυτό σημαίνει ότι οι πληροφορίες είναι ψευδείς, αφού οι εφημερίδες και οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί θα είναι οι πρώτοι που θα δημοσιεύσουν τέτοιες λεπτομέρειες.

spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS