ΑρχικήsecurityΑσφάλεια στο Internet; Ναι, με 10 απλές κινήσεις! (part 1)

Ασφάλεια στο Internet; Ναι, με 10 απλές κινήσεις! (part 1)

internet

Το θέμα της ασφάλειας στο Internet είναι πάντα επίκαιρο δεδομένου των όσων μαθαίνουμε σε καθημερινή βάση σχετικά με διαδικτυακές επιθέσεις. ιούς, κακόβουλα λογισμικά, υποκλοπές κ.λπ..

Παρακάτω θα διαβάσετε 10 τρόπους ώστε να προστατευτείτε από διαδικτυακούς κινδύνους.

1. Χρησιμοποιήστε διαφορετικά passwords
Μία συνηθισμένη μέθοδος των hackers είναι να παίρνουν ένα “ζευγάρι”username-password από ένα site και μέσα από εκεί να προσπαθούν να “χακάρουν” και τους υπόλοιπους λογαριασμούς του χρήστη.

Το καλύτερο είναι να χρησιμοποίετε διαφορετικούς κωδικούς σε κάθε site/υπηρεσία/κοινωνικό δίκτυο είστε μέλος και μάλιστα, χωρις κάποιους κοινούς χαρακτήρες. Καταλαβαίνουμε ότι οι περισσότεροι δεν θέλουν να θυμούνται δεκάδες διαφορετικούς κωδικούς, αλλά γι’αυτόν ακριβώς τον λόγο υπάρχουν οι password managers.

Πρόκειται για εφαρμογές σε υπολογιστές και mobile συσκευές [είτε ως add-on στον browser, είτε ως αυτόνομες εφαρμογές] που κάτω από ένα username και password αποθηκεύουν όλους τους συνδυασμούς username και password που διαθέτετε. Επίσης, μερικά από αυτά [π.χ. το LastPass] προτείνουν έναν δύσκολο κωδικό για όποιο site επιθυμείτε.

2. Συνδεθείτε σε ασύρματα δίκτυα μέσω VPN
Αν συνδέεστε σε ασύρματα δίκτυα των οποίων δε γνωρίζετε την ασφάλεια που προσφέρουν, τότε πρέπει να συνδευθείτε μέσω μίας σύνδεσης VPN .

Το VPN [Virtual Private Network] είναι ένα εικονικό, ιδιωτικό δίκτυο, με τα χαρακτηριστικά του LAN, στο οποίο μπορούν να συνδεθούν, με κρυπτογραφημένη σύνδεση υψηλής ασφάλειας, υπολογιστές από ολόκληρο τον κόσμο.

Από όπου κι αν συνδέεται ο υπολογιστής, η σύνδεσή του αποκτά τα χαρακτηριστικά της βάσης του VPN, όπως είναι η εξωτερική IP.

Αν “στηθεί” ένα VPN στο σπίτι σας, μπορείτε από οπουδήποτε να έχετε πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως το Remote Desktop, τα τοπικά shares, ή ακόμα και να παίξετε παιχνίδια μέσω Internet σαν να ήσασταν στο ίδιο τοπικό δίκτυο LAN.

3. Ενεργοποιήστε το 2-step-verification
Εφόσον το site που επισκέπτεστε το υποστηρίζει, ενεργοποιήστε το 2-step-verification, μέσω του οποίου για να συνδεθείτε, θα σας έρχεται στο κινητό σας τηλέφωνο μέσω SMS ένας επιπλέον κωδικός.

Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζετε ότι δεν θα μπορεί να συνδεθεί άλλος σε αυτά τα sites εφόσον δεν έχει στην κατοχή του και το κινητό σας τηλέφωνο.

4. Χρησιμοποιήστε κωδικούς ακόμα κι αν είναι προαιρετικοί

Προαιρετικούς κωδικούς συναντάμε κυρίως στις συσκευές mobile, και συνίσταται να χρησιμοποιείται αυτή η μέθοδος ασφαλείας για το ξεκλείδωμα της οθόνης. Αν υποστηρίζεται από το λειτουργικό κωδικός πολλών ψηφίων και χαρακτήρων να το προτιμήσετε από το γνωστό τετραψήφιο PIN, ενώ αν μία εφαρμογή έχει τη δυνατότητα προσθήκης κωδικού, να το ενεργοποιήσετε.

5. Χρησιμοποιήστε αριθμούς πιστωτικής μίας χρήσης
Αρκετές τράπεζες του εξωτερικού δίνουν την δυνατότητα να δίνουν αριθμούς πιστωτικής μίας χρήσης. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα αποθηκεύετε την πιστωτική σας σε ένα site και σε κάθε αγορά σας θα πρέπει να δίνετεδιαφορετικό αριθμό και κωδικό CVV2.

Ωστόσο πρόκειται για μία επί πληρωμή επιλογή που δεν παρέχεται από τις ελληνικές τράπεζες μέχρι στιγμής.

(to be continued…)

Πηγή: http://gr.pcmag.com/

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS