ΑρχικήsecurityΈχετε ήδη κάνει check-in χωρίς να το καταλάβετε!

Έχετε ήδη κάνει check-in χωρίς να το καταλάβετε!

check-in

Έχετε συνειδητοποιήσει πόσο συχνά το smartphone σας μοιράζεται τα δεδομένα θέσης (τοποθεσίας = check-in) σας με διάφορες εταιρείες; Περισσότερο από 5000 φορές σε μόλις δύο εβδομάδες. Αυτό είναι λίγο σοκαριστικό, αλλά είναι αλήθεια!

Μια πρόσφατη μελέτη από τους ερευνητές ασφαλείας από το Carnegie Mellon αποκαλύπτει ότι ένας μεγάλος αριθμός εφαρμογών για smartphones συλλέγουν δεδομένα τοποθεσίας check-in που σχετίζονται με σας – πολύ περισσότερο από ότι νομίζετε.
Ο ερευνητής ασφαλείας κυκλοφόρησε μια προειδοποίηση για το συγκεκριμένο γεγονός: «Η τοποθεσία σας [δεδομένα] έχει μοιραστεί 5.398 φορές από το Facebook, GO EX εκκίνησης, το Groupon και επτά άλλες εφαρμογές τις τελευταίες 14 ημέρες.»

Κατά τη διάρκεια της μελέτης τους, οι ερευνητές παρακολούθησαν 23 Android smartphone χρήστες για τρεις εβδομάδες.

Πρώτη εβδομάδα – Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να χρησιμοποιήσουν τις smartphone εφαρμογές τους όπως θα έκαναν κανονικά.
Δεύτερη εβδομάδα – Μια εφαρμογή που ονομάζεται App Ops είχε εγκατασταθεί για να παρακολουθούν και να διαχειρίζονται τα δεδομένα από τα apps που χρησιμοποιούσαν.
Τρίτη εβδομάδα – Η ομάδα των ερευνητών άρχισε να στέλνει καθημερινά σκούντημα προστασία της ιδιωτικής ζωής, κάθε φορά που μια εφαρμογή ζητούνται τα δεδομένα θέσης που σχετίζονται με τους χρήστες.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα:

Ορισμένες εφαρμογές για το Android παρακολουθούν τις κινήσεις του χρήστη κάθε τρία λεπτά.
Ορισμένες εφαρμογές για το Android προσπαθούσαν να συλλέξουν περισσότερα στοιχεία από ότι χρειαζόταν.
Το Groupon, μια deal-of-the-day app, ζήτησε τις συντεταγμένες ενός συμμετέχοντος 1.062 φορές σε δύο εβδομάδες.
Weather Channel, μια εφαρμογή «δελτίο καιρού», ζήτησε την τοποθεσία της συσκευής κατά μέσο όρο 2.000 φορές, ή κάθε 10 λεπτά.
Οι συμμετέχοντες δεν γνώριζαν πόσο στενά παρακολουθούνται από διαφορετικές εφαρμογές, και πολλοί εξεπλάγησαν από τα τελικά αποτελέσματα.

Με τη βοήθεια του App app Ops προστασία της ιδιωτικής ζωής, σε διάστημα οκτώ ημερών, οι συμμετέχοντες συλλογικά επανεξέτασαν τα δικαιώματα εφαρμογών 69 φορές, μπλοκάροντας 122 επιπλέον άδειες για περίπου 47 διαφορετικές εφαρμογές.

Τελικά, η ομάδα πιστεύει ότι εάν ένας χρήστης αποφασίσει να πάρει τη προστασία της ιδιωτικής ζωής σοβαρά υπόψιν του σε καθημερινή βάση, σίγουρα θα πάει πίσω στις ρυθμίσεις απορρήτου και θα περιορίσει τις εφαρμογές που παρακολουθούν πιο στενά τους χρήστες.

Πηγή: secnews.gr

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS