ΑρχικήsecurityΕκτελεστικό διάταγμα Obama κατά του cyber crime

Εκτελεστικό διάταγμα Obama κατά του cyber crime

Obama cyber crime

Ο Πρόεδρος Obama ανακοίνωσε ένα ακόμη όπλο των ΗΠΑ για να αντεπιτεθούν στο κύμα των cyber attacks που μαστίζει τις αμερικανικές επιχειρήσεις, τους οργανισμούς αλλά και τους ιδιώτες: ένα νέο εκτελεστικό διάταγμα που εξουσιοδοτεί τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών, σε συνεννόηση με το Γενικό Εισαγγελέα του κράτους, για να αποδίδουν κυρώσεις κατά του cybercrime, της διαδικτυακής κατασκοπείας, καθώς άλλων επιζήμιων κυβερνοεπιθέσεων.

«Είναι η πρώτη φορά που επιτρέπω στοχευμένες κυρώσεις εναντίον προσώπων ή οντοτήτων, των οποίων οι ενέργειες στον κυβερνοχώρο έχουν ως αποτέλεσμα σημαντικές απειλές για την εθνική ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική, την οικονομική υγεία ή την οικονομική σταθερότητα των ΗΠΑ», δήλωσε ο Πρόεδρος Obama. «Ο πρωταρχικός μας στόχος θα είναι η αντιμετώπιση των απειλών από το εξωτερικό. Σε πολλές περιπτώσεις, τα διπλωματικά και νομικά εργαλεία θα είναι η πιο αποτελεσματική μας απάντηση. Αλλά οι στοχευμένες κυρώσεις, που θα χρησιμοποιούνται με σύνεση, για να μας δώσουν ένα νέο και ισχυρό τρόπο να αντιμετωπίσουμε τις επιθέσεις, θα είναι η έσχατη λύση».
Οι ΗΠΑ έχουν πλέον την εξουσία να δεσμεύσουν τα περιουσιακά στοιχεία των επιτιθέμενων που διαταράσσουν υποδομές ζωτικής σημασίας, ή υποκλέπτουν εμπορικά μυστικά από αμερικάνικες επιχειρήσεις ή επωμίζονται κέρδη από την κλοπή προσωπικών πληροφοριών.
Το εκτελεστικό διάταγμα, ενώ δεν αποτελεί έκπληξη, είναι ευπρόσδεκτο από τη βιομηχανία ασφάλειας, αν και τα ερωτήματα σχετικά με το πώς οι ομοσπονδιακοί θα προσδιορίζουν με επιτυχία τους επιτιθέμενους παραμένουν.

Ο Stephen Cobb, ένας ερευνητής ασφάλειας, δηλώνει πως το διάταγμα αυτό είναι μία πολύ καλή κίνηση για να δεχθούν πιέσεις οι επιτιθέμενοι. “Πολλές εταιρείες στις ΗΠΑ έχουν ξοδέψει πολλά χρήματα για τη βελτίωση του IT security τους και την ευαισθητοποίηση σε θέματα ασφαλείας των εργαζομένων τους, σε απάντηση του μεγάλου κύματος επιθέσεων και εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο. Αλλά είναι σαφές ότι οι μεμονωμένες αυτές προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα δεν θα λύσουν το πρόβλημα της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο”, δηλώνει ο Cobb. «Η συντονισμένη δράση της κυβέρνησης, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, χρειάζεται επειγόντως να στοχεύσει εκείνα τα στοιχεία της παγκόσμιας υποδομής του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, που εξακολουθούν να υπάρχουν λόγω της συνενοχής των διεφθαρμένων αξιωματούχων και των αδίστακτων επιχειρηματιών που «κάνουν τα στραβά μάτια» όσον αφορά το cybercrime.”

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS