ΑρχικήinetΠιθανό σενάριο τα Windows open source από την Microsoft

Πιθανό σενάριο τα Windows open source από την Microsoft

Windows open source Microsoft.

Πιθανό σενάριο τα Windows open source από την Microsoft.

Η επέτειος των 40 χρόνων για τη Microsoft βρίσκει την εταιρεία σε μία περίοδο αλλαγών, κάποιες από τις οποίες σηματοδότησε και το πέρασμά της στα χέρια ενός νέου CEO, του Satya Nadella και της δικής του διαφορετικής φιλοσοφίας. Πόσο μεγάλες, όμως, μπορεί να είναι αυτές οι αλλαγές και πόσο διαφορετική μπορεί να είναι η Microsoft του μέλλοντος, ακόμη και στο κομμάτι του software για υπολογιστές, το οποίο θεωρείται κομβικό προϊόν της εταιρείας;

Μία δήλωση ενός ιδιαίτερα υψηλόβαθμου στελέχους της και ενός από τους πλέον γνωστούς μηχανικούς της, του Mark Russinoving, Chief Technology Officer της πλατφόρμας cloud Azure, έρχεται να προκαλέσει συζητήσεις πάνω σε αυτό το ερώτημα. Όπως σημείωσε, λοιπόν, ο Russinoving κατά τη διάρκεια του Chef Conf 2015 (την 1η Απριλίου μεν, αλλά σε ένα… άκρως σοβαρό πάνελ), για την αμερικανική εταιρεία “θα ήταν πιθανό” το ενδεχόμενο να δούμε τον κώδικα των Windows να “ανοίγει” στο μέλλον.

“Είναι μία νέα Microsoft” σημείωσε χαρακτηριστικά ο Russinoving. “Αυτή είναι η πραγματικότητα που ζούμε τώρα” συμπλήρωσε και η αλήθεια είναι πως δεν έχει άδικο, αν σκεφτούμε πως ο κόσμος της τεχνολογίας το τελευταίο διάστημα έχει αλλάξει πολύ. Πολλές εταιρείες -και πολλοί πελάτες της Microsoft- βασίζονται σε λογισμικό ανοικτού κώδικα και δεν είναι περίεργο που η αμερικανική εταιρεία στρέφει το βλέμμα και προς τα εκεί. Ήδη, όπως υπενθύμισε και ο Russinoving στο πάνελ, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Microsoft επιτρέπει την εκτέλεση του Linux μέσα στην cloud υπηρεσία Azure, σε μία αλλαγή που ήταν απαραίτητη για τις ανάγκες της εποχής. Το αν θα μπορούσε, ωστόσο, η εταιρεία να προχωρήσει παραπέρα και όχι μόνο να επιτρέπει open source software στις cloud υπηρεσίες της, αλλά και να μετατρέψει τα ίδια τα Windows σε…. open source είναι σίγουρα κάτι που χωράει αρκετή συζήτηση.

Εκείνο που θεωρείται πάντως περισσότερο πιθανόν τουλάχιστον στο κοντινό μέλλον δεν είναι το να δούμε open source ολόκληρο το λογισμικό, αλλά ορισμένα κομμάτια του, στη λογική που νωρίτερα μέσα στη χρονιά η εταιρεία είχε κάνει open source το εργαλείο .ΝΕΤ.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι από… πολέμιος της open source λογικής η Microsoft (αν θυμηθούμε πως το 2001 ο Steve Balmer είχε χαρακτηρίσει “καρκίνο” το Linux) πλέον την… προσεγγίζει ολοένα και περισσότερο, ακολουθώντας τις τάσεις της εποχής. Και ίσως είναι πιο κοντά από ποτέ και σε ένα μεγαλύτερο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Εσείς τι πιστεύετε;

Πηγή: digitallife.gr

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS