ΑρχικήReviewsMicro Mote, υπολογιστής σε μέγεθος κόκκου ρυζιού!

Micro Mote, υπολογιστής σε μέγεθος κόκκου ρυζιού!

micro mote
O Micro Mote σε σύγκριση με ένα νόμισμα.

 

O Micro Mote, o μικρότερος υπολογιστής στον κόσμο είναι πλέον γεγονός! Λίγο μικρότερος από έναν κόκκο ρυζιού, ο M^3 μπορεί να λειτουργήσει εξ ολοκλήρου με ηλιακή ενέργεια!

Οι μέρες που οι υπολογιστές ήταν ογκώδεις συσκευές και δύσκολες στη μεταφορά φαίνεται πως περνάνε ανεπιστρεπτί.

Πλέον οι υπολογιστές γίνονται ολοένα και μικρότεροι, με τρανό παράδειγμα τον Michigan Micro Mote (M^3).

Δημιουργήθηκε στο Computer Science Department του Πανεπιστημίου του Michigan, παρά τω εξωφρενικά μικρό του μέγεθος το gadget είναι ικανό να παρέχει λειτουργίες όπως λήψη φωτογραφιών, καταγραφή θερμοκρασίας και πίεσης, ραδιοεπικοινωνία και πολλά άλλα.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Michigan, επεξεργάστηκε τον Micro Mote για πάνω από μια δεκαετία και τώρα ο υπολογιστής είναι έτοιμος να περάσει στην παραγωγή. Δεδομένου του συμπαγούς της φόρμας, της λιλιπούτειας συσκευής, πιθανότατα θα απορροφηθεί από κλάδους όπως η ιατρική, η βιομηχανία καθώς και σε εφαρμογές IoT.

Πιθανότατα η νέα τεχνολογία θα καταλήξει να εκχωρηθεί στο ανθρώπινο σώμα για καλύτερα και αμεσότερα αποτελέσματα όσον αφορά τη μέτρηση θερμοκρασιών.

Σε βιομηχανικό επίπεδο η συσκευή ενδέχεται να εισαχθεί σε πετρελαιοπηγές και να βοηθήσει στην ανίχνευση των αποθεμάτων πετρελαϊκών πόρων.

Στις IoT, και τον μέσο καταναλωτή ο Micro Mote θα βρει πιθανότατα εφαρμογές στο intelligence home setting, στον εντοπισμό σημαντικών προσωπικών αντικειμένων όπως π.χ. κλειδιά, πορτοφόλια κ.α.

Μια όμως απ’ τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την δημιουργία ενός τόσο μικρού υπολογιστή, ήταν η μπαταρία και η διάρκεια ζωής της.

Όπως εξήγησε ένα από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα στο project, ο περισσότερος κόσμος δεν έχει πλήρη συναίσθηση για το ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος από οποιαδήποτε συσκευή καταλαμβάνεται από την μπαταρία.

Οπότε η ομάδα έπρεπε να εστιάσει στην μείωση της απαιτούμενης ενέργειας στο ελάχιστο, ώστε να κρατήσει ολόκληρο το σύστημα όσο το δυνατόν μικρότερο. Για παράδειγμα, o Phoenix processor μέσα στον M^3 απαιτεί μόνο 500pW σε standby mode.

Άλλα απαιτητικά θέματα που έπρεπε να αντιμετωπίσει η ομάδα στην κατασκευή της μικροσυσκευής ήταν ο προγραμματισμός και η επαναφόρτιση.

O Micro Mote, χρησιμοποιεί το φως και για τα δύο. Για να διαβιβάζονται τα απαιτούμενα δεδομένα προγραμματισμού στον υπολογιστή, χρησιμοποιήθηκε ένα strobe υψηλής συχνότητας. Επιπλέον ο υπολογιστής μπορεί να επαναφορτιστεί με το φως του ήλιου αλλά και με το διαθέσιμο στο χώρο φως.

Ο M^3 έχει ήδη μεγάλη ζήτηση, τόσο από την Google αλλά και από την Intel. Η πρώτη μάλιστα ανακοίνωσε πρόσφατα την δημιουργία υπολογιστών σε stick, δηλαδή συσκευές που θα συνδέονται με τηλεοράσεις και οθόνες και θα χρησιμοποιούνται σαν υπολογιστές.

Σε αντίθεση με τον αρχικό προορισμό σχεδιασμού του Micro Mote, ούτε η Chromebit αλλά ούτε και η Intel δεν απευθύνονται ακριβώς σε επαγγελματίες δραστηριοποιούμενους στον τομέα της υγείας ή της βιομηχανίας.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS