ΑρχικήsecurityΑτιμώρητο το ηλεκτρονικό έγκλημα στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ατιμώρητο το ηλεκτρονικό έγκλημα στο Ηνωμένο Βασίλειο

ηλεκτρονικό έγκλημα

Οι Βρετανικές αρχές αντιμετωπίζουν δυσκολίες όσων αφορά την επιβολή του νόμου για το ηλεκτρονικό έγκλημα, με μόνο έναν hacker να καταδικάζεται μηνιαίως για τέτοιου είδους ενέργειες, οι οποίες ξεπερνούν τις 100.000 καταγραφές ετησίως.

Οι λόγοι που το ηλεκτρονικό έγκλημα γίνεται όλο και πιο ελκυστικό σε σχέση με τις συνηθισμένες εγκληματικές ενέργειες, είναι τα υψηλά, και εύκολα, κέρδη που αποδίδει, οι περιορισμένοι κίνδυνοι σε σχέση με άλλες εγκληματικές δραστηριότητες και η αργή αντίληψη του εγκλήματος από τις αρχές. Έτσι υπάρχει ταχεία εξάπλωση αυτού του τύπου παράνομης δραστηριότητας.

Το Σεπτέμβριο του 2014, η Europol σε μια έκθεση προειδοποιούσε ότι παραδοσιακές συμμορίες εγκληματιών στρέφονται όλο και περισσότερο στο έγκλημα του κυβερνοχώρου για τους παραπάνω λόγους.

Το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, κυκλοφόρησε πρόσφατα στοιχεία που σχετίζονται με την καταδίκη ατόμων για κατάχρηση των νόμων περί χρήσεως υπολογιστών, σύμφωνα με τα οποία,  οι καταδίκες των τελευταίων 23 ετών έχουν μέσο όρο μία  κάθε μήνα. Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι ενώ περισσότερα από 100.000 ηλεκτρονικά εγκλήματα διαπράττονται κάθε χρόνο, ένας μόνο εγκληματίας αντιμετωπίζει τη δικαιοσύνη κάθε μήνα.

Αν και γίνεται αρκετά μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια από τις Βρετανικές Αρχές για την αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού εγκλήματος, ακόμη υστερεί πολύ όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας αυτής. Οι ειδικοί μάλιστα αναφέρουν ότι οι αρχές ακόμη εστιάζουν στην αντιμετώπιση των κοινών εγκλημάτων παρά στο ηλεκτρονικό έγκλημα, με τους απατεώνες όμως να ερευνούν νέους τρόπους για να αναπτύξουν τη τεχνολογία τους.

Από τα πιο κοινά περιστατικά που έχουν καταγραφεί είναι η κλοπή προσωπικών στοιχείων και στοιχείων πιστωτικών καρτών, κυρίως με επιθέσεις τύπου phishing.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS