ΑρχικήinetΗΠΑ: Απαγορεύουν πωλήσεις High-End Chips στην Κίνα

ΗΠΑ: Απαγορεύουν πωλήσεις High-End Chips στην Κίνα

ΗΠΑ Κίνα

ΗΠΑ: Απαγορεύουν πωλήσεις High-End Chips στην Κίνα

Σε μια επιθετική κίνηση για να κάμψει την πρόοδο της Κίνας όσον αφορά τους υπερυπολογιστές, η Αμερικανική Κυβέρνηση προχώρησε σε απαγόρευση των πωλήσεων εξαρτημάτων υπολογιστών «από το πάνω ράφι» των εταιρειών Intel, Nvidia και AMD.

Tα προϊόντα αυτά είναι επεξεργαστές και κάρτες γραφικών για χρήση σε υπερυπολογιστές.
Η Κίνα έχει στο οπλοστάσιό της έναν υπερυπολογιστή με το όνομα Τιάνε-1 (Tianhe = Milky Way, ονομασία του γαλαξία μας) και ετοιμάζεται για τον ερχομό του δεύτερου μοντέλου της σειράς.

Ο υπολογιστής αυτός σχεδιαζόταν να φτιαχτεί ενσωματώνοντας τον κορυφαίας ποιότητας επεξεργαστή της Intel, Xeon Ε5 Haswell, αναβαθμίζοντας τα petaflops από τα 33 του Τιάνε-1 στα 110 για τον Τιάνε-2.

Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών θεωρήθηκε ως προνοητική καθώς πιστεύεται ότι ο σκοπός χρήσης αυτού του νέου υπερυπολογιστή θα είναι η έρευνα για πυρηνικά όπλα.

Η Κυβέρνηση των ΗΠΑ όμως έκανε και το βήμα παραπάνω. Δεν απαγόρεψε μόνο στην Intel την όποια ανάμειξη εμπορικά, αλλά και στις Nvidia και AMD να πουλήσουν τις σειρές Tesla και Firepro, οι οποίες περιέχουν στο στόλο τους συνεπεξεργαστές. Σκοπός χρήσης τους ήταν να τροφοδοτήσουν με ισχύ διάφορα κέντρα ερευνών στην Κίνα.

Σαν να μην έφταναν αυτά τα μέτρα, απαγορεύτηκε και στην IBM να πουλήσει τους PowerPC επεξεργαστές της αλλά χάριν στην κοινοπραξία της OpenPower, οι κινεζικές εταιρείες hardware μπορούν να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν επεξεργαστές βασισμένους στο PowerPC, εγχώρια. Το εμπάργκο των Η.Π.Α. έχει φτάσει και ως την HP και τη σειρά προϊόντων της από οπτικοηλεκτρονικά.

Αρκετά ενδιαφέρον είναι ότι στη λίστα του εμπάργκο δεν είναι μόνο η Κίνα, αλλά το Πακιστάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το όλο αστείο της υπόθεσης είναι ότι στην Κυβέρνηση του Άμπου Ντάμπι ανήκει η Global Foundries, ένας πολύ σημαντικός κατασκευαστής chip και μοναδικός τροφοδότης της AMD από το 2014.

Από μια αντικειμενική οπτική γωνία, η όλη προσπάθεια των Η.Π.Α. είναι μάταιη, καθώς πολλές από τις εταιρείες έχουν θυγατρικές σε άλλες έδρες, μέσα από τις οποίες μπορούν να γίνουν αγορές προϊόντων από τις προαναφερθείσες εταιρείες στις προαναφερθείσες χώρες και εν τέλει να καταλήξουν σε αυτές με νόμιμες διαδικασίες. Το μόνο πλήγμα σε όλη την υπόθεση είναι η οικονομία και η δυσανασχέτηση των αμερικανικών κατασκευαστικών εταιρειών chip.

Επεξηγήσεις:
Flops: είναι μονάδα μέτρησης επιδόσεων του υπολογιστή, Petaflops είναι τα flops x10^15, Flops = FLoating-point Operations Per Second

OpenPower: είναι η κοινοπραξία που ξεκίνησε από την IBM με συνεργασία προϊόντων των IBM, Freescale, AppliedMicro, LSI, e2v και Synopsys με κύριο σκοπό να φτιάξουν ένα νέο δίκτυο δεδομένων με δυνατότητα χρήσης της τεχνολογίας βασισμένης στο σύννεφο (cloud).

 

Πηγή: techblog.gr/

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS