ΑρχικήsecurityΑπάτη μέσω email εκμεταλλεύτηκε το United Nations Foundation

Απάτη μέσω email εκμεταλλεύτηκε το United Nations Foundation

Απατεώνες έστειλαν emails που ισχυρίζονται ότι προέρχονται από το United Nations Foundation, σε μια προσπάθεια να συλλέξουν προσωπικές πληροφορίες των παραληπτών.

United Nations Foundation
Ωστόσο, δεν εμπλέκεται κακόβουλο λογισμικό, καθώς οι απατεώνες βασίζονται αποκλειστικά στην αντίδραση του παραλήπτη να στείλει πίσω τα απαιτούμενα στοιχεία, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε απάτες, αν και δεν αποκλείεται να ελλοχεύουν μεγαλύτεροι κινδύνοι.

Ωστόσο, υπάρχει ένα δέλεαρ που έχει σχεδιαστεί για να πειίσει τους χρήστες να απαντήσουν και συνίσταται σε μια προσφορά ποσού 4,67 εκατ. δολ. / 5 εκατ. ευρώ, «για να βοηθήσει στη δημιουργία μιας επιχείρησης, στην ανάπτυξη μιας υπάρχουσας επιχείρησης ή να προσφέρει σε κάποιον εκεί έξω μια καλύτερη ζωή”, όπως αναφέρεται στο κακόβουλο email.

Από καθαρή τύχη, ο αποδέκτης του email τυγχάνει να είναι ο τυχερός νικητής της κλήρωσης, η οποία υποτίθεται ότι βασίζεται σε τυχαία επιλογή.

Όπως δήλωσε ο ερευνητής ασφαλείας Christopher Boyd από τη Malwarebytes σε ένα blog post την Τετάρτη, αυτό αποτελεί μόνο μια παραλλαγή της “419” απάτης που έχει εντοπιστεί σε διάφορες μορφές τουλάχιστον πριν από ένα έτος.

Προκειμένου να προβούν σε όλες τις αναγκαίες διευθετήσεις για τη μεταφορά των χρημάτων, οι απατεώνες ζητούν το πλήρες όνομα του θύματος και την εταιρεία στην οποία εργάζεται, τη φυσική διεύθυνση, τον αριθμό τηλεφώνου, το επάγγελμα, την ηλικία και την οικογενειακή κατάσταση.

Αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την επικοινωνία με το πιθανό θύμα έτσι ώστε να μοιάζει η απάτη  με μια νόμιμη επιχείρηση. Σε άλλη ανακοίνωση, οι απατεώνες μπορεί να ζητήσουν επιπλέον στοιχεία, πιο ευαίσθητου χαρακτήρα, όπως πληροφορίες τραπεζικού λογαριασμού.

Εναλλακτικά, οι απατεώνες μπορεί να ζητήσουν από το θύμα να προκαταβάλει ένα ποσό ως δαπάνες που συνδέονται με τη μεταφορά χρημάτων, πριν την παραλαβή των κερδών.

Ορισμένοι χρήστες δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να αναγνωρίσουν το μήνυμα ως ψεύτικο. Από την άλλη πλευρά, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του United Nations Foundation έχει γίνει spoof και οι απατεώνες χρησιμοποίησαν το όνομα του Richard S. Parnell, Chief Operating Officer του οργανισμού United Nations Foundation, για να υπογράψουν το μήνυμα, σε μια προσπάθεια να κάνουν το email πιο πειστικό.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS