ΑρχικήsecurityMalware εκμεταλλεύεται το Flash Player μέσω online διαφημίσεων

Malware εκμεταλλεύεται το Flash Player μέσω online διαφημίσεων

malware

Ερευνητές ασφαλείας ανακάλυψαν πρόσφατα ένα νέο malware, το οποίο εκμεταλλεύεται δημοφιλή διαφημιστικά κανάλια στο διαδίκτυο, με σκοπό να εξαπατήσει τους χρήστες και να μολύνει τους υπολογιστές τους.

Το Adobe Flash χρησιμοποιείται εδώ και αρκετό καιρό ως ένα μέσο για επίθεση σε υπολογιστές μέσω των browsers, επειδή οι επιτιθέμενοι μπορούν να εκτελούν δικά τους script σε απομακρυσμένο ιστοσελίδες χωρίς οι χρήστες να το αντιλαμβάνονται. Για το λόγο αυτό άλλωστε και η adobe βρίσκεται σε ένα διαρκή αγώνα, να βρίσκει κενά ασφαλείας στο Flash Player και να κυκλοφορεί αρκετά συχνά ενημερώσεις ασφαλείας, προσπαθώντας να διορθώσει τα προβλήματα αυτά όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Πρόσφατα, στους αναγνώστες της «The Huffington Post», εμφανίστηκε μια διαφήμιση της Hugo Boss, με στόχο να εγκατασταθεί στους υπολογιστές των ανυποψίαστων επισκεπτών μια έκδοση του Cryptowall ransomware. Φυσικά ούτε η εφημερίδα, αλλά ούτε και η εταιρεία ένδυσης και αρωμάτων, γνώριζαν κάτι για το περιστατικό.

Ο developer του malware, παρουσίασε μια πλαστογραφημένη διαφήμιση μέσω ενός δικτύου online διαφημίσεων, έδωσε προσφορά για τοποθέτηση του banner, και στη συνέχεια ανέβασε τη διαφήμιση. Για να βεβαιωθεί ότι θα γινόταν αποδεκτή η διαφήμιση του, το αρχικό περιεχόμενο ήταν καθαρό από οποιοδήποτε κακόβουλο script.

Όταν το banner πήρε έγκριση και ανέβηκε, ο developer έκανε μια ενημέρωση στο banner του, η οποία δε χρειάζεται άλλη έγκριση και ξεκίνησε η διανομή της διαφήμισης στους επισκέπτες του website.

Το πιο σημαντικό από το περιστατικό και αυτό που εγκυμονεί τους περισσότερους κινδύνους, είναι η αυτοματοποιημένη διαδικασία των online διαφημίσεων και ειδικά στο κομμάτι που αφορά τον έλεγχο τους για malware, που είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει σε κάθε banner , που μπορεί να τοποθετείται σε websites. Ακόμη χειρότερο είναι ότι οι εταιρείες online διαφημίσεων, δεν κάνουν σοβαρό έλεγχο στις διαφημίσεις που τους υποβάλλονται για έγκριση.

Στο περιστατικό αυτό, ο χρήστης δεν χρειάζονταν καν να επιλέξει το banner ώστε να οδηγηθεί σε κάποια άλλη τοποθεσία. Με το που έβλεπε τη διαφήμιση, το malware εκμεταλλευόμενο τις ευπάθειες του Flash Player, μπορούσε να μολύνει τον υπολογιστή του επισκέπτη.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS