ΑρχικήinetΔιαχειριστείτε τα video σας σαν επαγγελματίες

Διαχειριστείτε τα video σας σαν επαγγελματίες

Η videoσκόπηση σήµερα είναι µια πρακτική τόσο εύκολη και απλή, και όλοι µας µπαίνουµε διαρκώς στον πειρασµό να φορτώνουµε τον υπολογιστή και το smartphone µας µε videάκια από τις καλοκαιρινές μας διακοπές, την γάτα μας που κυνηγάει ζωύφια, το μωρό που χορεύει και τραγουδάει όπως η Shakira, και πολλές ακόµη μικρές καθημερινές μας στιγμές. Προφανώς και θέλουμε να φυλάξουμε όλα τα video που έχουμε τραβήξει, να τα ξαναδούμε όποτε το θελήσουμε, να τα επεξεργαστούμε, να τα μοιραστούμε,  – γι’ αυτό άλλωστε τα τραβήξαμε! Θα ήταν όμως φρόνιμο να μην τα πετάξουμε σε καμία περίπτωση κακήν κακώς στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή μας, αλλά να τα οργανώσουμε με σύνεση και προσοχή έτσι ώστε να μπορούμε να τα ανασύρουμε ανά πάσα στιγμή.

backup-files

Ακολουθώντας τα παρακάτω βηματάκια θα βοηθηθούμε στην προσπάθειά μας να τα οργανώσουμε αποτελεσματικά, όπως ακριβώς κάνουν και οι επαγγελματίες:

1. Ξεκινήστε να οργανώνετε τα video σας
Προκειµένου να οργανώσετε τα βίντεό σας, είναι σηµαντικό να κατανοήσετε πόσα ακριβώς αντίγραφα των βίντεο είναι πιθανό να διατηρείτε. Αρχικά, υπάρχουν τα ανεπεξέργαστα βίντεο που τραβήξατε. Τυπικά παραµένουν στη συσκευή σας έως ότου τα µεταφέρετε σε έναν υπολογιστή ή κάποια άλλη τοποθεσία αποθήκευσης.

Δεύτερον, όταν κάνετε import τα βίντεό σας σε κάποιο λογισµικό επεξεργασίας video, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει [ή προσαρµόσει τις ρυθµίσεις] να δηµιουργηθεί ένα αντίγραφο από το ανεπεξέργαστο αρχείο. Η δηµιουργία αντιγράφου στο σηµείο αυτό διασφαλίζει ότι τα αρχικά αρχεία θα παραµείνουν αυτούσια ως το πρωτότυπο αρχείο που ενδεχοµένως θέλετε να αποθηκεύσετε.

2. Αφαιρέστε –και µάλιστα άµεσα!– τα video από το smartphone σας
Αν συνηθίζετε να τραβάτε βίντεο χρησιµοποιώντας το smartphone σας, µεταφέρετέ τα στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια διαγράψτε τα από το τηλέφωνο. Τα αρχεία video καταλαµβάνουν πολύ χώρο, οπότε είναι καλύτερο να τα έχετε σε έναν υπολογιστή που διαθέτει πολύ µεγαλύτερη χωρητικότητα απ’ ό,τι µια mobile συσκευή. Άλλωστε, εκεί είναι ασφαλέστερα: αν χάσετε το τηλέφωνό σας και δεν έχετε κρατήσει αντίγραφα των συγκεκριµένων βίντεο, χάθηκαν διά παντός.

Μπορείτε να χρησιµοποιήσετε ένα πρόγραµµα όπως το SugarSync [www.sugarsync.com]: πρόκειται για µια mobile εφαρµογή, η οποία διαθέτει ένα χαρακτηριστικό αυτόµατου backup όχι µόνο για φωτογραφίες αλλά και για βίντεο. Η εφαρµογή µπορεί να αποθηκεύει αυτόµατα όλα σας τα βίντεο απευθείας στον λογαριασµό σας στο SugarSync, και στη συνέχεια να τα συγχρονίζει µε τους υπολογιστές σας.

Αν είστε χρήστες του Dropbox, αρκεί να κατεβάσετε στη φορητή συσκευή σας τη δωρεάν εφαρµογή Carousel [για Android και iOS], η οποία αναλαµβάνει να µεταφέρει στο cloud τα αρχεία εικόνας και βίντεο, τα οποία µετά µπορείτε να διαγράψετε από το smartphone ή το tablet. Αρκεί, βέβαια, να έχετε και αρκετό διαθέσιµο αποθηκευτικό χώρο στο cloud.

3. Μετονοµάστε τα αρχεία σας
Ο καλύτερος –και πιο έξυπνος– τρόπος να ονοµατίσετε τα αρχεία σας είναι χρησιµοποιήσετε τη µέθοδο ΕΕΜΜΗΗ[Έτος, Μήνας, Ηµέρα], προκειµένου αυτά να καταχωρίζονται αυτόματα χρονολογικά. Ένα παράδειγµα για το πώς λειτουργεί η µέθοδος αυτή: βιντεάκια από τις οικογενειακές διακοπές φέτος το Πάσχα, θα ξεκινούσαν µε το “150402”: “14” για το έτος 2014, “04” για τον µήνα Απρίλιο και “02” για την ηµέρα.

Πιθανότατα, θα προσθέταµε επιπλέον λέξεις-κλειδιά για ευκολότερη αναζήτηση, καταλήγοντας στο εξής όνοµα αρχείου: 150402_PasxaTrip. Εναλλακτικά, το 150402_PasxaTrip µπορεί να είναι το όνοµα του φακέλου στον οποίο θα καταχωριστούν όλα τα σχετικά βίντεο, κι έτσι να ονοµάσετε τα αρχεία ακόµη πιο λεπτοµερώς, όπως για παράδειγµα 150402_Pasxa_souvlisma και 150402_Pasxa_anastasi.

Image_EasilyConsumeVideo_1046x582

Στην περίπτωση που δεν τραβάτε πολλά βίντεο κάποιον µήνα, µπορείτε να επιλέξετε την τετραψήφια µέθοδο ΕΕΜΜ [Έτος, Μήνας]. Το συγκεκριµένο σύστηµα είναι εκπληκτικά βολικό και αποτελεσµατικό αν θυµάστε τα βίντεό σας σύµφωνα µε πληροφορίες που αφορούν την περίοδο που τα γυρίσατε. Ακόµη κι αν πρόκειται για κάποιο event, πιθανότατα θυµάστε ότι η αποφοίτηση της αδερφής σας ήταν τον Μάιο του 2011 [“1105”] και ότι τα πλάνα από τα Χριστούγεννα του 2009 περιλαµβάνονται σε ένα από τα βίντεο που ξεκινούν µε “0912”.

Τι γίνεται όµως αν θυµάστε τα αρχεία σας βάσει κάποιας άλλης πληροφορίας πλην της ηµεροµηνίας του συµβάντος; Το σηµαντικότερο είναι να επιλέξετε ένα σύστηµα που να σας βολεύει, που να το θυµάστε εύκολα. Βεβαιωθείτε ότι το σύστηµα που θα επιλέξετε θα καταλήγει σε µοναδικά ονόµατα αρχείων, ώστε να µη βρεθείτε να αντικαθιστάτε αρχεία εκ παραδροµής.

4. Χρησιµοποιήστε φακέλους και προσθέστε ετικέτες και λέξεις-κλειδιά
Aφιερώστε χρόνο και οργανώστε τα αρχεία σας σε φακέλους. Αν έχετε πάρα πολλά πλάνα, προφανώς και δεν θα µετονοµάσετε καθένα ξεχωριστά, αντίθετα βάλτε τα σε φακέλους µε ευρύτερες κατηγορίες. Σας προτείνουµε να ονοµάσετε τους συγκεκριµένους φακέλους κάπως έτσι: “1996_βίντεο” και “1997_βίντεο”.

Η προσθήκη ετικετών [tags] στα βίντεό σας βοηθά σηµαντικά, κυρίως όταν έχετε πολλά πλάνα και κάνετε συχνά µοντάζ διαφορετικών βίντεο. Η προσθήκη ετικετών ή σηµειώσεων αποτελεί βασική συνιστώσα, κυρίως όταν πρόκειται για προσωπικά βίντεο τα οποία διατηρούνται ως κληρονοµιά κάποιου. Προσθέστε αυτές τις ετικέτες την ίδια στιγµήπου αποθηκεύετε τα video σας, όσο τα πλάνα είναι φρέσκα ακόµα στο µυαλό σας. Ο τρόπος αυτός είναι πολύ πιο αποτελεσµατικός απ’ ό,τι να βλέπετε τα βίντεο αργότερα για να θυµηθείτε τι περιέχουν και να προσθέσετε τις σχετικές ετικέτες.

5. Αρχειοθετήστε και αποθηκεύστε τα ολοκληρωµένα σας βίντεο αλλού
Όταν ολοκληρώσετε την επεξεργασία των βίντεό σας, τυπικά θα κάνετεexport το τελικό αρχείο. Αν το ανεβάσετε στο Facebook, το YouTube ή οποιοδήποτε άλλο site, αυτό το αντίγραφο µπορεί να θεωρηθεί ένα από τα αντίγραφα ασφαλείας σας –πάντα θα πρέπει να έχετε αντίγραφα ασφαλείας. Αν όµως αναρτάτε κάποια βίντεο στο YouTube και αποθηκεύετε άλλα σε κάποιον προσωπικό σας λογαριασµό στο Dropbox, τα αρχεία video θα υπάρχουν παντού.

ired-itunes-import-videos-to-itunes-01

Μια καλύτερη µέθοδος είναι να κάνετε πάντα εξαγωγή των τελικών βίντεο τοπικά όταν ολοκληρώνετε την επεξεργασία τους, δεδοµένου φυσικά ότι κρατάτε τακτικά αντίγραφα ασφαλείας του υπολογιστή σας, οπότε τα αρχεία αυτά θα είναι ασφαλή. Ωστόσο, τα αρχεία βίντεο καταλαµβάνουν πολύ χώρο, οπότε τελικά θα χρειαστεί να τα µετακινήσετε σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο, µια υπηρεσία cloud αποθήκευσης, ή κάποιον άλλο χώρο της επιλογής σας.

Αν επιλέξετε πολλαπλές υπηρεσίες cloud, δοκιµάστε να διαµερισµατοποιήσετε, για παράδειγµα χρησιµοποιώντας το Dropbox για βίντεο που σχετίζονται µε τη δουλειά και το Google για τα οικιακάβίντεο. Έτσι, θα θυµάστε πού θα βρείτε τα αρχεία σας.

6. Κρατήστε ξεχωριστό αρχείο
Θεωρείτε τον εαυτό σας ηµι-επαγγελµατία δηµιουργό; Αρχίστε να διατηρείτε ένα ξεχωριστό αρχείο των όσων βιντεοσκοπείτε. Δεν χρειάζεστε κάποια ισχυρή βάση δεδοµένων. Ακόµη κι ένα απλό υπολογιστικό φύλλο στο οποίο καταγράφεται η ηµεροµηνία βιντεοσκόπησης, το θέµα, το περιβάλλον και οποιαδήποτε άλλη λεπτοµέρεια, σίγουρα θα σας βοηθήσει να βρείτε όλα σας τα αρχεία µε αποτελεσµατικό τρόπο.

Σε τρία βήµατα
Ανακεφαλαιώνοντας, η οργάνωση των µη-επαγγελµατικών σας βίντεο συνοψίζεται σε τρία βήµατα: πρώτον, συγκεντρώστε τα αρχεία video [δηλαδή αφαιρέστε τα από το smartphone και την βιντεοκάµερά σας], δεύτερον ονοµάστε τα έξυπνα και προσθέστε ετικέτες ώστε να γνωρίζετε τι περιέχουν, και τρίτον κρατήστε αντίγραφα ασφαλείας και αρχειοθετήστε τα τελικά επεξεργασµένα αρχεία σας.

 

Εργαλεία που θα χρειαστείτε: Google Chrome, Windows Explorer, iTunes ή άλλο πρόγραµµα εξερεύνησης αρχείων, Carousel

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS