ΑρχικήSecurityΤο οδοιπορικό των πιο φονικών ιών της ιστορίας: 2005 – Zotob #14

Το οδοιπορικό των πιο φονικών ιών της ιστορίας: 2005 – Zotob #14

Zotob

Σημερινός σταθμός στο οδοιπορικό στους διασημότερους και πιο φονικούς ιούς της ιστορίας των υπολογιστών είναι ο Zotob, ένας ιός τύπου worm, που εμφανίστηκε τον Αύγουστο του 2005 και κατάφερε να διεισδύσει σε κορυφαία δίκτυα ΜΜΕ, όπως CNN, ABC, Financial Times, Associated Press και New York Times.

Εκμεταλλευόμενος ένα κενό ασφάλειας στη λειτουργία plug-and-play των Windows 2000, ο Zotob, καθώς και οι πιο γνωστές παραλλαγές του, Rbot.cbq, SDBot.bzh και Zotob.b, μετέτρεπαν τους μολυσμένους υπολογιστές σε μέρος ενός botnet,

[alert variation=”alert-info”]O Zotob προήλθε από το Rbot Worm, το οποίο μπορούσε να εξαναγκάσει ένα μολυσμένο υπολογιστή σε συνεχείς επανεκκινήσεις. Το εξελιγμένο worm Zοtob είχε την ιδιότητα να αυτο-αναπαράγεται κάθε φορά που ο μολυσμένος υπολογιστής επανεκκινούνταν, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλαπλά αντίγραφα του ιού στον εκάστοτε υπολογιστή.[/alert]

 

Τα γεγονότα

  • Στις 9 Αυγούστου του 2015, η Microsoft κυκλοφόρησε το συμβουλευτικό δελτίο ασφαλείας MS05-039 στο οποίο αποκάλυπτε μια κρίσιμη ευπάθεια στο χαρακτηριστικό Plug-and-Play των Windows 2000, διαθέτοντας παράλληλα μια ενημερωμένη έκδοση για την επιδιόρθωση της ευπάθειας.
  • Μέτα την αναγγελία της Microsoft, οι προγραμματιστές του ιού κυκλοφόρησαν πολλές παραλλαγές του Zοtob και RBot, μαζί με ενημερωμένες εκδόσεις των παλαιότερων worms SD-Bot και IRC-Bot, με σκοπό να επωφεληθούν από την πρόσφατα επιδιορθωμένη ευπάθεια.
  • Αρκετές εταιρείες, οι οποίες δεν είχαν προλάβει ή αμέλησαν να αναβαθμίσουν τα συστήματά τους, δέχτηκαν επιθέσεις. Oι ζημιές που προκάλεσε ο Zοtob ανήλθαν στα 67,900,000 δολάρια.
  • Στις 16 Αυγούστου του 2005, το ξέσπασμα του ιού καλύφθηκε “ζωντανά” από το αμερικανικό CNN, καθώς ο ιός κατάφερε να παραλύσει και το δικό τους δίκτυο υπολογιστών
  • Ο ιός προκάλεσε διακοπές στη λειτουργία των υπολογιστών περίπου100 αμερικανικών εταιρειών και δημοσιογραφικών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των Times της Νέας Υόρκης, του ομίλου General Electric, της αυτοκινητοβιομηχανίας DaimlerChry-sler, της εταιρείας παροχής ταχυδρομικών και μεταφορικών υπηρεσιών UPS, του κατασκευαστή μηχανημάτων Caterpillar, της Boeing και του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.
  • Στα τέλη Αυγούστου του 2005, η μαροκινή αστυνομία συνέλαβε τον 18 χρονο Farid Essebar, ως ύποπτο για την εξάπλωση του ιού, μαζί με τον 21 χρονο Atilla Ekici.

 

farid_essebar
Ο 18 χρονος Farid Essebar καταδικάστηκε για τη συμμετοχή του στη δημιουργία του ιού.

 

Και κάπου εδώ η σημερινή μας στάση από το μακρύ οδοιπορικό στους φονικότερους ιούς όλων των εποχών έφτασε στο τέλος της. Μείνετε συντονισμένοι στο Secnews για ένα ακόμη καταστροφικό worm που θα συζητηθεί. Μπορείτε να μαντέψετε ποιό;

to be continued

Nat BotPak
Nat BotPak
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS