ΑρχικήinetΤεχνητή Νοημοσύνη: Επικίνδυνη σαν πυρηνικό όπλο!

Τεχνητή Νοημοσύνη: Επικίνδυνη σαν πυρηνικό όπλο!

Τεχνητή ΝοημοσύνηΟ Stuart Russell είναι βραβευμένος ερευνητής στην Τεχνητή Νοημοσύνη, καθηγητής Επιστήμης και Υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και συγγραφέας του βιβλίου “Α modern Approach”, ηγετικού εγχειριδίου στο χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης. Με άλλα λόγια μπορεί κανείς να πει, πως ξέρει ένα-δυό πραγματάκια περί Τεχνητής Νοημοσύνης.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Science, ο καθηγητής Russell, εντάσσεται στο πλευρό των ειδικών και τεχνολόγων που προειδοποιούν για πιθανούς κινδύνους της Τ.Ν., συγκρίνοντας τους με τους κινδύνους της πυρηνικής τεχνολογίας!

Αναφέρει συγκεκριμένα πώς ο βασικός κίνδυνος έγκειται στη:

“…άμεση ή έμμεση εσφαλμένη τοποθέτηση αξιών- τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης δεν δύνανται να λογαριάσουν όλα τα στοιχεία για τα οποία νοιάζονται οι άνθρωποι.”

Η σούπερ-ευφυής Τεχνητή Νοημοσύνη είναι πιθανότατα δεκαετίες μακριά μας (αν όντως φτάσει ποτέ), αλλά ο Russell και οι υπόλοιποι ειδικοί στον κλάδο επιθυμούν να θέσουν τα θεμέλια για την σωστή πορεία της, τώρα που είναι ακόμη νωρίς, ώστε να αποφευχθεί η κατάχρησή της. Ο καθηγητής Russell, είναι ένας από τους εκατοντάδες εμπειρογνώμονες που υπέγραψαν ανοικτή επιστολή τον Ιανουάριο, ζητώντας η έρευνα να εστιαστεί «για την μεγιστοποίηση του κοινωνικού οφέλους της Τεχνητής Νοημοσύνης» κι όχι απλά να συνεχιστεί προς πάσα κατεύθυνση.

Οι υπογράφοντες της επιστολής, δεν είναι οι μόνοι που μιλούν για το πόσο ανεξέλεγκτη μπορεί να γίνει η Τ.Ν. και το που μπορεί να μας οδηγήσει μια λανθασμένη χρήση της.

Ο ιδρυτής της Space X και Tesla Motors, Elon Musk, παρομοίασε την έρευνα  με «κλήτευση του δαίμονα» και χρηματοδοτεί έναν αριθμό projects του είδους που ο καθηγητής Russell θα ήθελε να δει.

Εξίσου ανησυχεί και ο Bill Gates και εκφράζει τις ανησυχίες του λέγοντας «Δεν καταλαβαίνω γιατί οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται!». Το ίδιο κι ο καθηγητής Stephen Hawking, που έχει προχωρήσει ακόμη περισσότερο προειδοποιώντας πως «η ανάπτυξη της Τ.Ν. θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της ανθρώπινης φυλής», πρόβλεψη που φαίνεται να συμμερίζονται κι άλλοι καθηγητές της Οξφόρδης.

Όπως ο Musk και άλλοι, ο καθηγητής Russell θέλει να δει τις ανθρώπινες αξίες και στόχους στο κέντρο της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης. Οι μαθητές, προτρέπει, θα πρέπει να εκπαιδευθούν με τις ίδιες πεποιθήσεις με τις οποίες οι ερευνητές θεωρούν πως θα αποφευχθεί η «πυρηνική εκρηξη». Είναι μια στάση που θα χρειαστεί πολύ πιο σύντομα απ’ ό,τι φανταζόμαστε, γιατί ενώ η Τ.Ν. που υπερβαίνει την ανθρώπινη είναι κάτι άπιαστο προς το παρόν, υπάρχουν κι άλλοι προσεχείς κίνδυνοι.

Τον Απρίλιο, ο καθηγητής Russell, μίλησε στα Ηνωμένα Έθνη, στην Γενεύη, κατά την διάρκεια ενός meeting σχετικά με το μέλλον των αυτόνομων θανατηφόρων οπλικών συστημάτων (Lethal Autonomous Weapon SystemsLAWS).

Τα LAWS είναι ρομπότ, που μπορούν να καταστρέψουν στόχους χωρίς ανθρώπινη επίβλεψη. Η τεχνολογία που τους επιτρέπει αυτή την λειτουργία είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Ο ΟΗΕ έχει ξεκινήσει μια διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απαγόρευση των LAWS από την νομοθεσία. Αντίθετα μ’ αυτές τις προσπάθειες να αποτραπούν τα υπερ-ευφυή ρομπότ που θα κυριαρχήσουν τον κόσμο, δεν απομένει και πολλής χρόνος.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS