ΑρχικήsecurityΟι τρομοκράτες στο Παρίσι ίσως επικοινωνούσαν μέσω του Playstation 4!

Οι τρομοκράτες στο Παρίσι ίσως επικοινωνούσαν μέσω του Playstation 4!

Ενώ όλος ο κόσμος έχει αναστατωθεί και προσπαθεί να καταλάβει πως έγιναν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, ορισμένοι θεωρούν ότι οι δράστες επέλεξαν την γνωστή κονσόλα παιχνιδιών της Sony, Playstation 4 ως μέσο επικοινωνίας.

Playstation

Οι έρευνες έδειξαν ότι τουλάχιστον μια κονσόλα που χρησιμοποιήθηκε βρισκόταν στο Βέλγιο, το οποίο έχει γίνει και το επίκεντρο των ερευνών που σχετίζονται με τις επιθέσεις.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου, Jan Jambon μιλώντας σε εκδήλωση της Politico λίγες μέρες πριν την επίθεση ανέφερε ότι είναι πολύ δύσκολο να αποκρυπτογραφηθούν τα μηνύματα μέσω Playstation. Επίσης ανέφερε ότι και το Whatsapp είναι πολύ δύσκολο να αποκρυπτογραφηθεί αλλά όχι αδύνατο αλλά η γνωστή πλατφόρμα παιχνιδιών αποτελεί πραγματικά μια πρόκληση για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών.

Ο υπουργός δεν εξήγησε τους λόγους που είναι τόσο δύσκολη η αποκρυπτογράφηση αλλά διάφοροι αναλυτές ασφάλειας αναφέρουν μια σειρά παραγόντων.

Ο Mike Thompson, διευθυντής προϊόντων και υπηρεσιών ασφάλειας πληροφοριών στη Linux  Information Security Solutions, αναφέρει ότι επειδή το Playstation χρησιμοποιεί ένα ιδιόκτητο λειτουργικό σύστημα με το δικό του δίκτυο επικοινωνίας και τα δικά του πρωτόκολλα, γνωστό ως Playstation Network, είναι πιο δύσκολο να σπαστεί. Χρησιμοποιεί ένα ιδιόκτητο σύστημα αρχείων και ο σκληρός του δίσκος είναι επίσης κρυπτογραφημένος, καθιστώντας κάποια εγκληματική ενέργεια καθώς και το hacking πολύ δύσκολο.

Ο διευθυντής της Threat Intelligence, Ty Miller πρόσθεσε επίσης ότι είναι τόσο δύσκολο λόγω του μεγάλου εύρους των τοποθεσιών, ταυτοτήτων και παιχνιδιών τα οποία οι χρήστες θα μπορούσαν να αλλάξουν για να αποφύγουν τις αρχές. Γενικά είπε ότι το να ψάχνεις σε πλατφόρμες παιχνιδιών είναι σαν να ψάχνεις βελόνα στα άχυρα λόγω των πολλών ψεύτικων λογαριασμών.

Επίσης τα παιχνίδια είναι κατάλληλα για στεγανογραφία, δηλαδή μέσα σε ένα μήνυμα που μπορεί να φαίνεται φυσιολογικό μπορείς να αποκρύψεις την πληροφορία που πραγματικά θέλεις να στείλεις. Για παράδειγμα, οι τρομοκράτες θα μπορούσαν να μιλάνε στα πλαίσια ενός παιχνιδιού χωρίς να καταλαβαίνει κάποιος αν αναφέρονται σε πραγματικά γεγονότα ή για το παιχνίδι λόγω και του βίαιου περιεχομένου πολλών παιχνιδιών.

Θα μπορούσαν δηλαδή να παίζουν το πολεμικό παιχνίδι Call of Duty και να συζητάνε για το τι πρόκειται να πυροβολήσουν.

Το Playstation έχει αρνηθεί μέχρι τώρα να κάνει κάποιο σχόλιο και οι έρευνες συνεχίζονται.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS