ΑρχικήinetΤα τηλέφωνα χρειάζονται «bedtime mode» για την προστασία του ύπνου

Τα τηλέφωνα χρειάζονται «bedtime mode» για την προστασία του ύπνου

 

article-2542963-1AD6BCE900000578-83-bedtimeΤα Smartphones, tablets και e-readers θα πρέπει να έχουν ένα αυτόματο ” bedtime mode ” που τα σταματά από το να διαταράσσουν τον ύπνο των ανθρώπων, λέει ένας κορυφαίος γιατρός.

Ο καθηγητής Paul Gringras υποστήριξε ότι η ρύθμιση θα πρέπει να φιλτράρει το μπλε φως που καθυστερεί το ρολόι του σώματος και κρατά τους ανθρώπους ξύπνιους μέχρι πιο αργά το βράδυ.

Ο γιατρός, από το Νοσοκομείο Παίδων Evelina στο Λονδίνο, δήλωσε ότι κάθε νέο μοντέλο ήταν «πιο μπλε και πιο φωτεινό”.

Είπε ότι οι κατασκευαστές θα πρέπει να δείξουν μεγαλύτερη «ευθύνη».

Όσο περισσότερο σκοτεινιάζει το βράδυ, το σώμα αρχίζει να παράγει την ορμόνη του ύπνου μελατονίνη – η οποία βοηθά τους ανθρώπους να κοιμηθούν.

Ορισμένα μήκη κύματος του φωτός, εκείνα στο μπλε-πράσινο άκρο του φάσματος, μπορούν να διαταράξουν το σύστημα.

Ο καθηγητής Gringras ήταν μέρος μιας μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Frontiers στη Δημόσια Υγεία, αναλύοντας το φως που εκπέμπεται από τις συσκευές.

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχε μια σαφής τάση οι νέες συσκευές να είναι μεγαλύτερες, πιο φωτεινές, να έχουν υψηλότερα επίπεδα αντίθεσης και να εκπέμπουν περισσότερο μπλε φως.

Ο καθηγητής ιατρικής του ύπνου των παιδιών δήλωσε στην ιστοσελίδα του BBC News: “Αυτό είναι πολύ καλό για χρήση την ημέρα, αλλά χάλια για χρήση τη νύχτα.Υπάρχουν συγκλίνοντα στοιχεία τα οποία λένε ότι αν είστε μπροστά από μία από αυτές τις συσκευές κατά τις νυκτερινές ώρες θα μπορούσε να σας αποτρέψει από το να κοιμηθείτε μια επιπλέον ώρα.” Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο το “bedtime mode”.

Είπε ότι έχουν σχεδιαστεί ήδη ορισμένες εφαρμογές για να μειώνεται το μπλε-πράσινο φως εκπομπών. Και ότι το « bedtime mode » θα μπορούσε να φιλτράρει αυτόματα το μπλε φως όπως λογισμικά σαν το f.lux κάνουν ήδη.

Είπε ότι πρέπει να υπάρξει «μεγαλύτερη ευθύνη από τους κατασκευαστές” και το “κλειδί είναι να αυτοματοποιηθεί”.

Ο καθηγητής Gringras πρόσθεσε: «Δεν είναι αρκετά καλό το να πούμε ότι κάνουμε λιγότερα και να δεχτούμε ότι αυτός είναι ο κόσμος στον οποίο ζούμε, είναι συσκευές διασκέδασης αλλά χρειαζόμαστε κάποια προστασία από το τι κάνουν τις νυκτερινές ώρες.”

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS