ΑρχικήinetΤο μεγάλο στοίχημα της Vodafone - Από τις υποκλοπές στην ΝΔ

Το μεγάλο στοίχημα της Vodafone – Από τις υποκλοπές στην ΝΔ

vodafone-logo-thumb-large
Το μεγάλο στοίχημα της Vodafone – Από τις υποκλοπές στην ΝΔ

 

Πριν από περίπου 10 χρόνια αποκαλύφθηκε η μεγαλύτερη υπόθεση υποκλοπής τηλεφωνικών συνδιαλέξεων στην χώρα. Πρωταγωνίστρια ήταν η εταιρία Vodafone καθώς από ότι αποδείχτηκε, στις 24 Ιανουαρίου 2005, κάποιος εισήγαγε πρόσθετο παράνομο λογισμικό στο εσωτερικό του κέντρου της Vodafone MEAPA στην Παιανία. Από το γεγονός αυτό ξεκίνησε μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις κατασκοπείας στην Ελλάδα που ανέτρεψε πολλά δεδομένα έτσι όπως τα ξέραμε μέχρι τότε.

Στις 29 Σεπτεμβρίου του 2015 η ιστοσελίδα της Καθημερινής σε ρεπορτάζ του Άγγελου Πετρόπουλου αναφέρει ότι “στις 4 Αυγούστου του 2004, μία σειρά εντολών έκτασης 6.500 γραμμών προστίθενται στον πηγαίο κώδικα του λειτουργικού συστήματος που χρησιμοποιούσε η Vodafone για να «τρέχει» το δίκτυό της. Κατασκευαστής του λειτουργικού, που χρησιμοποιούν και άλλες εταιρίες στον κόσμο, είναι η σουηδική εταιρία Ericsson.

Με την προσθήκη των 6.500 γραμμών παράνομου λογισμικού ενεργοποιείται ένα από τα υποσυστήματα του λειτουργικού, το επονομαζόμενο Lawful Interception (Νόμιμη Συνακρόαση) που δίνει στις εταιρίες δυνατότητα νόμιμων συνακροάσεων. Το Lawful Interception που μέχρι εκείνη τη στιγμή βρίσκεται μεν στο δίκτυο της Vodafone αλλά είναι κλειδωμένο και μη αγορασμένο για χρήση από την Ericsson, με αυτή την ενέργεια ανοίγει μία γραμμή παρακολούθησης σειράς συνδρομητών της εταιρίας κρύβοντας όμως σχεδόν κάθε ίχνος αυτής της ενέργειας. Από εκεί, οι υποκλαπείσες συνομιλίες προωθούνται σε 14 κινητά τηλέφωνα-σκιές και πιθανότατα σε ηλεκτρονικούς καταγραφείς δεδομένων για αποθήκευση και επεξεργασία.”

Cyber ttack

Στο ίδιο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι “οι 6.500 γραμμές κώδικα του παράνομου λογισμικού θεωρούνται ακόμη και σήμερα ένας πρωτόγνωρος τεχνολογικά και μεθοδολογικά «κοριός» που κατασκευάστηκε και χρησιμοποιήθηκε από ιδιαίτερα ικανούς χρήστες που είχαν βαθιές γνώσεις –μεταξύ άλλων– τόσο του δικτύου της Vodafone όσο και του πηγαίου κώδικα της Ericsson.”  Η υπόλοιπη ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή.

 

Και τώρα στην ΝΔ

Σήμερα , σχεδόν 9 χρόνια μετά η πολυεθνική (η οποία βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των Ελλήνων χρηστών κινητής τηλεφωνίας , ίντερνετ κλπ) από ότι φαίνεται θα επιλεγεί από την ΝΔ για να αναλάβει το έργο της διεξαγωγής των εκλογών του κόμματος σε περίπου 2 εβδομάδες. Μια δουλειά η οποία από τους ειδικούς χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα δύσκολη με υψηλές απαιτήσεις.

Ειδικοί, με τους οποίους συνομίλησε το mononews αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα έργο το οποίο για να προετοιμαστεί χρειάζονται τουλάχιστον 40 έως 60 ημέρες. Όμως οι ειδικοί της Vodafofe καλούνται μέσα σε 14 ημέρες να φέρουν εις πέρας την δύσκολη αυτή αποστολή (ιδιαίτερα υψηλού κόστους). Προφανώς η εταιρία μελέτησε τα δεδομένα και θεωρεί ότι είναι εφικτό να αναλάβει το ιδιαίτερα υψηλών απαιτήσεων αυτό project.

Εάν την φέρει εις πέρας ο επικεφαλής της εταιρίας Γλαύκος Περσιάνης είναι σαφές ότι θα πιστωθεί την επιτυχία. Μια επιτυχία που χρειάζεται η εταιρία παρόλο που έχουν περάσει πολλά χρόνια από την ημέρα που αποκαλύφθηκε η περίφημη εκείνη υπόθεση των υποκλοπών η οποία όμως δεν είναι και τόσο εύκολο να ξεχαστεί.

Πηγή: mononews.gr

Nat BotPak
Nat BotPak
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS