ΑρχικήinetΟ Zuckerberg απαντά στους επικριτές του για τη νέα του πρωτοβουλία!

Ο Zuckerberg απαντά στους επικριτές του για τη νέα του πρωτοβουλία!

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα o Mark Zuckerberg έκανε την έκπληξη ανακοινώνοντας μαζί με τη γυναίκα του Priscilla Chan ότι θα δωρίσουν το 99% των μετοχών τους στο Facebook αξίας 45 δις δολαρίων σε projects που εστιάζουν στο ανθρώπινο δυναμικό και στην ισότητα.

Zuckerberg

Η χειρονομία του φαίνεται αλτρουιστική αλλά μερικοί τον κατέκριναν για τον τρόπο που χρησιμοποιεί τα χρήματα δίνοντας τα σε μια εταιρία περιορισμένης ευθύνης και όχι σε κάποιο φιλανθρωπικό ίδρυμα. Ο ιδρυτής του Facebook απάντησε σε αυτά τα παράπονα ποστάροντας άλλο ένα μήνυμα στο οποίο επιχειρεί να εξηγήσει γιατί δημιούργησε την πρωτοβουλία Chan Zuckerberg  και τι αυτός και η γυναίκα του θέλουν να κάνουν με τα χρήματα.

“Η Chan Zuckerberg Initiative είναι περισσότερο δομημένη ως εταιρία περιορισμένης ευθύνης παρά ως ένα παραδοσιακό ίδρυμα” γράφει. ”Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε την αποστολή μας χρηματοδοτώντας μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, κάνοντας ιδιωτικές επενδύσεις και συμμετέχοντας σε πολιτικές συζητήσεις. Σε αντίθεση με τις εταιρίες περιορισμένης ευθύνης, τα φιλανθρωπικά ιδρύματα περιορίζονται στο να επενδύουν σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και δεν μπορούν να πάρουν μέρος σε πολιτικά lobbies, κάτι που η πρωτοβουλία μας έχει σκοπό να κάνει για την ανάπτυξη της ανθρωπότητας.”

Κάποιοι είπαν επίσης ότι η πρωτοβουλία έγινε για φοροδιαφυγή υποστηρίζοντας ότι δίνοντας μετοχές και όχι μετρητά ο ιδρυτής του Facebook αποφεύγει να πληρώσει περισσότερα σε φόρο υπεραξίας. Απαντάει σε αυτό λέγοντας ότι αν είχε σκοπό να αποφύγει τους φόρους θα ίδρυε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα. “Αν μεταβιβάζαμε τις μετοχές μας σε ένα παραδοσιακό φιλανθρωπικό ίδρυμα θα είχαμε κατευθείαν φορολογικό όφελος ενώ τώρα δεν έχουμε και όπως ακριβώς όλοι οι άλλοι θα πληρώσουμε φόρους υπεραξίας όταν οι μετοχές πουληθούν.

Ο επιχειρηματίας προσπάθησε να απαντήσει στους επικριτές του αναφέροντας παραδείγματα από το πώς είχε ξοδέψει τα χρήματα του στο παρελθόν. “H δουλειά που έχουμε κάνει στην εκπαίδευση έχει χρηματοδοτηθεί μέσω ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού, η Breakthrough Energy Coalition που ανακοινώθηκε πρόσφατα θα κάνει ιδιωτικές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κι επίσης χρηματοδοτούμε δημόσιες κυβερνητικές προσπάθειες όπως την εκστρατεία για τον Embola και το Γενικό Νοσοκομείο του San Francisco.”

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS