ΑρχικήinetΗ Γαλλία σκέφτεται να απαγορέψει το Tor και το δωρεάν Wi-Fi!

Η Γαλλία σκέφτεται να απαγορέψει το Tor και το δωρεάν Wi-Fi!

Μετά από τις πρόσφατες θανατηφόρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, η Γαλλία εξετάζει το ενδεχόμενο νέων νόμων που θα απαγορεύσουν την πρόσβαση σε δωρεάν Wi-Fi και στο Tor, το ανώνυμο δίκτυο, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Le Monde.

Γαλλία

Μετά τις επιθέσεις άρχισε ένα παιχνίδι κατηγοριών, ρίχνοντας τις ευθύνες στον Edward Snowden  και στις υπηρεσίες end-to-end κρυπτογράφησης για τη σφαγή του ISIS.

Τώρα η κυβέρνηση ανανέωσε την επίθεση της προς την κρυπτογράφηση και αναβιώνει τις προσπάθειες της να πείσει τις εταιρίες τεχνολογίας να παραδώσουν τα κλειδιά κρυπτογράφησης.

Η Γαλλία θέλει να δημιουργήσει δύο νέα νομοθετήματα. Με το πρώτο θέλει να απαγορεύσει τη χρήση του ελεύθερου και κοινού Wi-Fi κατά τη διάρκεια μιας κατάστασης εκτάκτου ανάγκης. Επίσης αν οι ιδιοκτήτες των δημόσιων δικτύων Wi-Fi δεν τα αποσυνδέσουν θα αντιμετωπίζουν ποινικές κυρώσεις.

Σύμφωνα με την αστυνομία ο λόγος γι’ αυτή την απαγόρευση είναι η δυσκολία να εντοπιστούν οι ύποπτοι που χρησιμοποιούν τέτοια δίκτυα για να επικοινωνήσουν. Κατά τη διάρκεια μιας κατάστασης εκτάκτου ανάγκης οι αρμοδιότητες της αστυνομίας της χώρας αυξάνονται. Μπορεί να κάνει έρευνα σε κατοικίες χωρίς να έχει ένταλμα, να εντείνει τους ελέγχους στα σύνορα και ακόμα και να απαγορέψει τις δημόσιες διαμαρτυρίες.

Η δεύτερη νομοθετική πρόταση που θέλει να κάνει η Γαλλία έχει να κάνει με την απαγόρευση ή τον αποκλεισμό των επικοινωνιών μέσω του δικτύου Tor καθώς και απαίτηση από τους παρόχους υπηρεσιών να παραδώσουν τα κλειδιά κρυπτογράφησης στην αστυνομία και όχι μόνο κατά τη διάρκεια μιας κατάστασης εκτάκτους ανάγκης.

Το Tor είναι ένα ανώνυμο δίκτυο που διατηρείται από εθελοντές το οποίο καθιστά πολύ δύσκολο αλλά όχι αδύνατο να αποκαλυφθεί η αληθινή ταυτότητα των χρηστών του . Χρησιμοποιείται από δημοσιογράφους και πληροφοριοδότες αλλά και από τρομοκράτες, παιδόφιλους κι εγκληματίες του κυβερνοχώρου.

Σύμφωνα με τη Le Monde οι 2 νέες νομοθεσίες είναι πιθανόν να ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2016. Αν όντως γίνει αυτό, η Γαλλία θα είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης που απαγορεύει το Tor. Αν και δεν είναι εύκολο να απαγορεύσεις το δίκτυο, η Κίνα και το Ιράν έχουν κάνει ήδη πετυχημένες προσπάθειες.

 

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS