ΑρχικήsecurityGomasom Ransomware | Πως να επανακτήσετε τα αρχεία σας!

Gomasom Ransomware | Πως να επανακτήσετε τα αρχεία σας!

Gomasom Ransomware

Έσπασε η κρυπτογράφηση του Gomasom Ransomware – Πως να επανακτήσετε τα αρχεία σας

Οι χρήστες που είχαν την ατυχία να μολυνθούν με το ransomware Gomasom έχουν πλέον τη δυνατότητα να επανακτήσουν τα αρχεία τους, χάρη στον ερευνητή ασφαλείας Fabian Wosar της Emsisoft, ο οποίος κατάφερε να δημιουργήσει ένα εργαλείο αποκρυπτογράφησης για τα θύματα του κακόβουλου λογισμικού.

Το Gomasom, ή αλλιώς Google Mail Ransomware, πρόκειται για μια σχετικά πρόσφατη άφιξη στην αγορά κακόβουλου λογισμικού, με τη δράση του να περιορίζεται στο διάστημα των τελευταίων εβδομάδων.

H λειτουργία του έγκειται στο να μολύνει τους χρήστες και στη συνέχεια να κρυπτογραφεί τα αρχεία τους, αφήνοντας μια διεύθυνση Gmail στο όνομα του κάθε αρχείου και προσθέτοντας την επέκταση αρχείου “.crypt”.

Ωστόσο το Gomasom φαίνεται πως δεν αποτελεί πλέον απειλή καθώς ο ερευνητής ασφάλειας Fabian Wosar δημιούργησε ένα εργαλείο με το οποίο οι χρήστες είναι σε θέση να αναλύσουν ένα κρυπτογραφημένο αρχείο και να αποκτήσουν το κλειδί αποκρυπτογράφησής του.

Όταν ο χρήστης αποκτήσει το κλειδί, το εργαλείο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποκρυπτογράφηση και των υπόλοιπων αρχείων του.

Το βέλτιστο αποτέλεσμα επιτυγχάνεται όταν ο χρήστης έχει πρόσβαση όχι μόνο στην κρυπτογραφημένη έκδοση ενός αρχείου, αλλά και στην αρχική του μορφή.

Αν όχι, υπάρχει και εναλλακτική λύση, καθώς οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν ένα κρυπτογραφημένο αρχείο PNG και να το συγκρίνουν με ένα τυχαίο αρχείο PNG από το Internet.

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μεθόδου ωστόσο ενδέχεται να μην είναι τα προσδοκώμενα, ενώ θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι σε περίπτωση μεγάλου όγκου κρυπτογραφημένων δεδομένων, η διαδικασία αποκρυπτογράφησης μπορεί να διαρκέσει για μεγαλύτερο διάστημα, ίσως περισσότερο και από μια ημέρα.

Το εργαλείο αποκρυπτογράφησης του Ransomware Gomasom είναι διαθέσιμο από την ιστοσελίδα της Emsisoft.

Nat BotPak
Nat BotPak
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS