ΑρχικήsecurityFullαρε το iPhone? 10 Tips για να 'καθαρίσεις' το χώρο του!

Fullαρε το iPhone? 10 Tips για να ‘καθαρίσεις’ το χώρο του!

To iPhone σας είναι γεμάτο με άχρηστα πράγματα; Μεγάλο παράπονο και πικρή αλήθεια είναι το γεγονός πως ακόμα κι όταν αγοράζεις ένα 16 GB iPhone, στην πραγματικότητα ποτέ δεν θα μπορέσεις να χρησιμοποιήσεις και τα 16 GB της μνήμης του.

Fullαρε το iPhone? 10 Tips για να 'καθαρίσετε' το χώρο του! iPhone iPhone iPhone

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Εντοπίσαμε και σας παρουσιάζουμε 10 απλά Tips για να μπορέσετε να διαχειριστείτε και να καθαρίσετε την μνήμη του iPhone σας:

1. Βρείτε τον ένοχο! Ελέγξτε την χρήση της συσκευής σας!

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να ανακαλύψετε τι είναι αυτό που σας «τρώει» τον περισσότερο χώρο. Ίσως εκπλαγείτε από τα αποτελέσματα!

1 Fullαρε το iPhone? 10 Tips για να 'καθαρίσεις' το χώρο του!
Ανοίξτε το Settings app, πηγαίνετε General > Storage & iCloud Usage > Manage Storage.

Στην κορυφή θα δείτε πόσο χώρο έχετε χρησιμοποιήσει και πόσο έχετε διαθέσιμο. Από κάτω, εμφανίζεται η λίστα με τα apps ταξινομημένα βάσει πόσου χώρου καταλαμβάνουν. (Ίσως χρειαστεί ένα λεπτό να φορτώσει)

2. Nα έχετε υπόψη σας τα internal downloads των apps

Οι αριθμοί που βλέπετε στο Manage Storage δείχνουν πόσο χώρο καταλαμβάνει το app από μόνο του, σε συνδυασμό με τα data που περιέχει. Μερικά apps είναι μικρά αλλά μπορούν να αποθηκεύσουν μεγάλο όγκο αρχείων.

Για παράδειγμα η εφαρμογή Spotify είναι μόνο 56 MB. Αλλά εάν έχετε πολλά τραγούδια κατεβασμένα στο κινητό σας, το app καταλαμβάνει ένα τεράστιο κομμάτι της συνολικής μνήμης της συσκευής σας! Κρατήστε κατά νου πως περίπου 800 τραγούδια καταλαμβάνουν πάνω κάτω χώρο 2 GB.

2 Fullαρε το iPhone? 10 Tips για να 'καθαρίσεις' το χώρο του!

Μπορείτε να πατήσετε πάνω σε κάποιο app icon στο Manage Storage για να δείτε το μέγεθος της εφαρμογής και το μέγεθος των εσωτερικών της downloads.

3. Διαγράψτε αμέσως τα παιχνίδια που δεν παίζετε!

Πολλά gaming apps είναι μικρά, αλλά υπάρχουν κι αυτά που μπορούν να ‘κάνουν κατάληψη’ σε παραπάνω από 1 GB χώρου εξαιτίας των 3-D γραφικών τους. Το “Oregon Trail,” για παράδειγμα, ‘σας τρώει’ 1.2 GB οπότε αν δεν είσθε φανατικός παίχτης καλύτερα να το διαγράψετε.

Επίσης υπάρχει και το ενδεχόμενο να υπάρχουν στο κινητό σας μερικά παλιά, κρυμμένα παιχνίδια, που είτε τα έχετε τερματίσει και τα έχετε παρατήσει είτε δεν ασχοληθήκατε ποτέ μαζί τους. “Angry Birds”? “2048”? “Candy Crush”? Μήπως ήρθε η ώρα να τα διαγράψετε; Μπορείτε να το κάνετε εύκολα και γρήγορα πατώντας πάνω τους μέσω του Manage Storage.

Σημείωση: Εάν θελήσετε κάποια στιγμή στο μέλλον να ασχοληθείτε μαζί τους ξανά, μπορείτε να τα κατεβάσετε εκ νέου από το iTunes – αλλά να ξέρετε πως τα scores σας δεν θα επιστρέψουν.

4. Αφαιρέστε τα παλιά podcasts & videos

Όλα αυτά τα “Serial” podcasts … στ’ αλήθεια έχετε σκοπό να τα ακούσετε ξανά; Εντάξει, δεν θα κρίνουμε κανέναν εδώ πέρα, αλλά να έχετε κατά νου πως ένα 30λεπτο podcast μπορεί και να έχει μέγεθος 25 MB. Μήπως να το ξανασκεφθείτε;
Σημαντική σημείωση: το Apple Podcast app τα ταξινομεί και τοποθετεί όσα έχουν παίξει στον πάτο της λίστας. Έτσι έχετε την δυνατότητα να διαγράψετε μεμονωμένα podcast.

Τα ίδια πράγματα ισχύουν και για τα videos – τον μεγαλύτερο καταληψία μνήμης! Σύρετε αριστερά και πατήστε διαγραφή μέσα στο Video app.

5. Ρυθμίστε τα μηνύματά σας να διαγράφονται αυτόματα!

Στο iOS 9, μπορείτε αυτόματα να διαγράψετε παλαιότερα μηνύματα. Εάν επιθυμείτε να κρατήσετε ως αναμνήσεις παλιά σας μηνύματα μπορείτε να παραλήψετε αυτό το βήμα και να πάτε στο επόμενο του άρθρου μας. Τους υπόλοιπους συμβουλεύουμε το εξής:

5
Πηγαίνετε στο Settings > Messages. Κάτω από το Keep Message, επιλέξτε 30 days ή 1 year.

6. Χρησιμοποιήστε το Google+ ή το Dropbox για να αποθηκεύετε τις εικόνες σας

Ίσως δεν θέλετε να αφαιρέσετε όλες τις φωτογραφίες από το κινητό σας. Και δεν είναι απαραίτητο να το κάνετε. Αλλά μπορείτε να ελευθερώσετε αρκετό χώρο σώζοντας τις φωτογραφίες σας αυτόματα σε κάποιο cloud storage system.

Εάν επιλέξετε το app Google Photos να ξέρετε πως η υπηρεσία θα δημιουργήσει αυτόματα καταλόγους με τις φωτογραφίες που θα ανεβάσετε από το smartphone σας, και προσφέρει απεριόριστο χώρο για την αποθήκευση φωτογραφιών, από την στιγμή που το μέγεθός τους είναι κάτω από 16 megapixels.

7. Σταματήστε να χρησιμοποιείτε το Photo Stream

Το iPhone Photo Stream αυτόματα συγχρονίζει τις 1000 τελευταίες σας φωτογραφίες με όλες τις iOS συσκευές. Αυτό σημαίνει ότι αποθηκεύει και τις 1000 φωτογραφίες –περίπου 1 GB- εις διπλούν! Έτσι εάν δεν είναι απαραίτητο να διαμοιράζεστε τις φωτογραφίες του iPhone με το iPad και αντίστροφα, σας συμβουλεύουμε να το απενεργοποιήσετε.

7

Κάτω από το Settings, κάντε scroll down στο Photos & Camera και απενεργοποιήστε το My Photo Stream.

8. Αποθηκεύστε μόνο HDR photos

Εάν αποθηκεύετε τις φωτογραφίες σας αυτόματα και παίρνετε backup (δείτε το 6ο Tip), τότε δεν θα έχετε πλέον αυτό το πρόβλημα. Αλλά ίσως έχετε παρατηρήσει πως το τηλέφωνό σας μπορεί να αποθηκεύσει δύο φορές την ίδια εικόνα. Αυτό συμβαίνει επειδή χρησιμοποιεί HDR (High Dynamic Range).

Ελέγξτε αν η επιλογή HDR είναι στο Auto ή στο always On. Οι ρυθμίσεις της κάμερας είναι τέτοιες για να γίνεται καλύτερη λήψη σε χαμηλό φωτισμό ή σκιερό περιβάλλον. Εάν επιλέξετε να τραβήξετε μια HDR φωτογραφία, δεν θα χρειάζεται να κρατήσετε και την κανονική φωτό στην συνέχεια.

8

Πηγαίνετε στο Settings > Photo & Camera. Κάνετε Scroll προς τα κάτω και αποεπιλέξτε την επιλογή Keep Normal Photo.

9. Κάντε Sign up σε μια υπηρεσία music streaming

Οι εποχές που αποθηκεύαμε όσα τραγούδια μας άρεσαν στις συσκευές μας πέρασαν ανεπιστρεπτί. Κατεβάστε τα άλμπουμς ή τα κομμάτια που θέλετε να έχετε μαζί σας και streamάρετε τα υπόλοιπα.
Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες υπηρεσίες music streaming οπότε με λίγο ψάξιμο μπορείτε να βρείτε αυτή που σας ταιριάζει.

10. Εξερευνήστε το “Other” section στο iTunes και κάντε restore τη συσκευή σας

Η κατηγορία “Other”, που φαίνεται στο phone’s storage του iTunes, περιλαμβάνει τα email σας , την μουσική και τα web-browsing data. Μερικές φορές τα αρχεία αυτά είναι κατεστραμμένα και καταλαμβάνουν πολύ περισσότερο χώρο απ’ όσο θα έπρεπε. Ο ευκολότερος τρόπος για να καθαρίσετε όλο αυτό το χάος είναι να πάρετε backup τα δεδομένα σας και να κάνετε restore το τηλέφωνό σας στο iTunes.

10

Πηγαίνετε στο iTunes και αποθηκεύστε ένα backup του τηλεφώνου σας στο computer σας επιλέγοντας Back Up Now. Στη συνέχεια επιλέξτε Restore iPhone. Και στο τέλος, Restore Backup.

 

Δείτε επίσης: What is N3XT? – Κάνε τον υπολογιστή σου 1000 φορές γρηγορότερο!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS