ΑρχικήSecurityHackers στοχεύουν IT help desks στον τομέα της υγείας

Hackers στοχεύουν IT help desks στον τομέα της υγείας

Το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ (HHS) προειδοποιεί ότι οι hackers χρησιμοποιούν social engineering τακτικές για να στοχεύσουν τα IT help desks (γραφεία πληροφοριών) στα νοσοκομεία και γενικά στον τομέα της Υγείας και της Δημόσιας Υγείας (HPH).

IT help desks νοσοκομεία υγεία

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτές οι τακτικές έχουν επιτρέψει στους εισβολείς να αποκτήσουν πρόσβαση στα συστήματα στοχευμένων οργανισμών εγγράφοντας τις δικές τους συσκευές MFA.

Σε αυτές τις επιθέσεις, οι επιτιθέμενοι χρησιμοποιούν έναν τοπικό κωδικό για να παραπλανούν τους οργανισμούς στο τηλέφωνο και προσποιούνται ότι είναι υπάλληλοι από το οικονομικό τμήμα. Στη συνέχεια, παρέχουν στοιχεία επαλήθευσης για υποτιθέμενες κλεμμένες ταυτότητες, συμπεριλαμβανομένων εταιρικών αριθμών ταυτότητας και κοινωνικής ασφάλισης. Χρησιμοποιώντας αυτές τις ευαίσθητες πληροφορίες και ισχυριζόμενοι ότι το smartphone τους έχει χαλάσει, πείθουν τα IT help desks των νοσοκομείων ή των οργανισμών να εγγράψουν μια νέα συσκευή (υπό τον έλεγχο του εισβολέα) στο MFA.

Δείτε επίσης: Νοσοκομεία: Κυβερνοεπιθέσεις και τρόποι προστασίας

Το James Webb βρήκε γαλαξία πιο φωτεινό από τα αστέρια του

SecNewsTV 27 Σεπτεμβρίου 2024, 16:44 16:44

Συνδέοντας τη συσκευή, οι hackers αποκτούν πρόσβαση σε εταιρικούς πόρους και μπορούν να ανακατευθύνουν τραπεζικές συναλλαγές στα πλαίσια επιθέσεων παραβίασης εταιρικών email (BEC).

Οι hackers στόχευσαν συγκεκριμένα τις πληροφορίες σύνδεσης που σχετίζονται με payer websites, όπου στη συνέχεια υπέβαλαν μια φόρμα για να κάνουν αλλαγές στο ACH για payer accounts“, λέει το HC3 [PDF].

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μόλις οι hackers αποκτήσουν πρόσβαση σε λογαριασμούς email εργαζομένων, στέλνουν οδηγίες στους υπεύθυνους επεξεργασίας πληρωμών για να εκτρέψουν νόμιμες πληρωμές σε τραπεζικούς λογαριασμούς που ελέγχονται από τους εισβολείς.

Στις επιθέσεις που εντοπίστηκαν, τα κεφάλαια μεταφέρθηκαν αργότερα σε λογαριασμούς στο εξωτερικό.

Κατά τη διάρκεια της κακόβουλης εκστρατείας, οι hackers κατοχύρωσαν, επίσης, ένα domain με παραλλαγή ενός μόνο γράμματος του οργανισμού-στόχου και δημιούργησαν έναν λογαριασμό που υποδύεται τον Οικονομικό Διευθυντή (CFO) του οργανισμού-στόχου.

Δείτε επίσης: Το Νοσοκομείο Lurie ανακάμπτει από την επίθεση Ransomware

Τέτοιου είδους επιθέσεις επηρεάζουν τον κλάδο της υγείας και με άλλους τρόπους. Πέρα από την κλοπή χρημάτων, επιθέσεις social engineering μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές διαρροές δεδομένων, καθώς οι hackers μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες ασθενών.

Επιπλέον, οι επιθέσεις αυτές μπορούν να παραλύσουν τα συστήματα πληροφορικής των ιατρικών ιδρυμάτων, διακόπτοντας έτσι την παροχή ιατρικής φροντίδας και την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών υγείας.

Τέλος, οι επιθέσεις αυτές μπορούν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στον τομέα της υγείας, καθώς οι ασθενείς μπορεί να ανησυχούν για την ασφάλεια των προσωπικών τους δεδομένων.

Hackers στοχεύουν IT help desks στον τομέα της υγείας

Οι Scattered Spider hackers βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις;

Οι τακτικές που περιγράφονται στην ειδοποίηση του Υπουργείου Υγείας είναι παρόμοιες με εκείνες που χρησιμοποιούνται από την ομάδα απειλών Scattered Spider (γνωστή και ως UNC3944 και 0ktapus).

Αυτή η ομάδα υποδύεται συχνά υπαλλήλους IT για να ξεγελάσει το προσωπικό εξυπηρέτησης πελατών των στόχων.

Οι hackers έχουν στοχεύσει πολλούς μεγάλους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Microsoft, Binance, CoinBase, T-Mobile, Verizon Wireless, AT&T, Slack, Twitter, Epic Games, Riot Games και Best Buy.

Δείτε επίσης: Ρουμανία: 18 νοσοκομεία επηρεάστηκαν από επίθεση ransomware

Ωστόσο, οι επιθέσεις στα IT help desks των νοσοκομείων δεν έχουν αποδοθεί, επίσημα, σε συγκεκριμένους hackers.

Για να αποτραπούν τέτοιες επιθέσεις στον τομέα της υγείας, οι υπάλληλοι των γραφείων εξυπηρέτησης πρέπει να λάβουν κάποια μέτρα προστασίας:

  • Εκπαίδευση του προσωπικού IT help desk για την αναγνώριση απατών.
  • Επαλήθευση των υπαλλήλων που ζητούν επαναφορά κωδικού πρόσβασης και νέες συσκευές MFA.
  • Παρακολούθηση για ύποπτες αλλαγές ACH.
  • Εκ νέου επικύρωση των χρηστών με πρόσβαση σε payer websites.
  • Εξέταση προσωπικών αιτημάτων για ευαίσθητα θέματα.
  • Απαίτηση από τους επόπτες να επαληθεύουν αιτήματα.

Πηγή: www.bleepingcomputer.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS