ΑρχικήSecurityΗ Τrend Micro αναλύει τις underground διαδικτυακές αγορές της Ρωσίας

Η Τrend Micro αναλύει τις underground διαδικτυακές αγορές της Ρωσίας

Trend-Micro-Publishes-Research-Paper-on-Russian-Cybercrime-Underground

O ερευνητής ασφάλειας της Trend Micro, Max Goncharov, δημοσίευσε μια νέα έκθεση σχετικά με τις underground διαδικτυακές αγορές της Ρωσίας.

Η έκθεση αποκαλύπτει ενδιαφέροντα στοιχεία για τους σκοτεινούς διαδικτυακούς ιστότοπους της χώρας, καθώς και για τις υπηρεσίες που αυτοί προσφέρουν.

Όταν εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το 2004, οι underground κοινότητες χρησιμοποιούταν από εγκληματίες του κυβερνοχώρου για την ανταλλαγή πληροφοριών. Ωστόσο, σιγά-σιγά εξελίχθηκαν σε οργανωμένες αγορές που χρησιμοποιούνται για την διακίνηση κάθε λογής παράνομων προϊόντων και υπηρεσιών. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι παράγοντες του ρωσικού underground ειδικεύονται στην πώληση συστημάτων κατεύθυνσης κυκλοφορίας (TDSs ) και στη διάθεση pay-per-install(PPI) υπηρεσιών.

Δεδομένου ότι ορισμένες υπηρεσίες και προϊόντα δεν είναι τόσο καλά ή αξιόπιστα, πωλητές και αγοραστές βασίζονται όλο και περισσότερο στα escrows ή “garants”, δηλαδή σε τρίτους που λαμβάνουν ποσοστά επί της τιμής πώλησης (από 2 έως 15 %) σε αντάλλαγμα για την εξασφάλιση της ασφάλειας τόσο των πωλητών όσο και των αγοραστών.

Οι υπόγειες ιστοσελίδες μπορεί να αριθμούν δεκάδες χιλιάδες μοναδικά μέλη. Τα μέλη αυτά βασίζονται σε διάφορες μεθόδους (Tor και VPN) για να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, και προσδιορίζονται μόνο με βάση τα ψευδώνυμά τους και τους αριθμούς ICQ.

Η ρωσική underground αγορά είναι ακριβώς όπως οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση: Οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών διαμορφώνονται ανάλογα με τη ζήτηση και την προσφορά. Για παράδειγμα, τώρα που οι κυβερνοεγκληματίες έχουν καταλήξει σε αποτελεσματικούς τρόπους για την κλοπή δεδομένων καρτών πληρωμών, οι τιμές των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Το ίδιο ισχύει και για τους κλεμμένους λογαριασμούς. Για παράδειγμα, η τιμή των κλεμμένων λογαριασμών Facebook έχει μειωθεί κατά το ήμισυ μεταξύ 2011 και 2013. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν μερικοί τύποι λογαριασμών για τους οποίους δεν έχουν παρατηρηθεί σημαντικές αλλαγές (π.χ. Gmail, Hotmail και Odnoklassniki).

Ηπλήρηςέκθεση“Russian Underground Revisited” είναιδιαθέσιμηστο site της Trend Micro.

spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS