ΑρχικήinetΗ νοσταλγική εξέλιξη του Nokia Phone

Η νοσταλγική εξέλιξη του Nokia Phone

Nokia-History-compressed

To «άφθαρτο» τηλέφωνο Nokia δεν υπάρχει πλέον.

Η Microsoft, η οποία αγόρασε το τμήμα κινητών της εταιρείας τον περασμένο Απρίλιο, ανακοίνωσε ότι δεν θα χρησιμοποιεί πλέον το όνομα για τις μελλοντικές συσκευές. Αντ ‘αυτού, τα Nokia Lumia smartphones της, απλώς θα ονομάζονται Microsoft Lumia.

Η Nokia, πιο γνωστή για το ανθεκτικό υλικό της και την καινοτομία της στην πρώτη περίοδο της αγοράς κινητής τηλεφωνίας, έχει μια μακρά ιστορία στον τομέα αυτό. Από την κυριαρχία της στην αγορά κινητής τηλεφωνίας στα τέλη της δεκαετίας του ’90 μέχρι τη συνεργασία της με τη Microsoft το 2011 για το λειτουργικό σύστημα των Windows, η εταιρεία έχει δει αρκετά σκαμπανεβάσματα.

Εδώ είναι 11 τηλέφωνα με την υπογραφή της Nokia από τη μακρόχρονη ιστορία της.

1. Nokia Mobira Senator

nokia-mobira-senator-compressed

 

Το 1982, η Nokia δημιούργησε το πρώτο τηλέφωνο αυτοκινήτου στον κόσμο, το Mobira Senator. Συνδυάστηκε με το αναλογικό πρότυπο Nordic Mobile Telephone και ζύγιζε περίπου 10 κιλά.

2. Mobira Cityman

mobiracity-compressed

 

Επισκιάζοντας το Senator, ο φορητός Cityman ήταν το πρώτο φορητό κινητό τηλέφωνο της Nokia. Ζύγιζε περίπου 600 γρ. και κόστιζε περίπου $5,456.

Το τηλέφωνο αναφερόταν στα πρωτοσέλιδα, όταν ο τότε πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, εθεάθη χρησιμοποιώντας μία τέτοια συσκευή. Ως συνέπεια, το τηλέφωνο πήρε το παρατσούκλι “GORBA.”

 

3. Nokia 1011

1011-compressed

Το 1011, κυκλοφόρησε το 1992 και ήταν το πρώτο GSM ψηφιακό τηλέφωνο της Nokia. Η πιο σύγχρονη συσκευή τότε διέθετε χρόνο ομιλίας 90 λεπτών, σύμφωνα με το the Register και μπορούσε να κρατήσει στη μνήμη του 99 αριθμούς τηλεφώνου. Δεν είχε χρώμα, κάμερα, Bluetooth, ούτε κάρτα μνήμης, λέξεις που συναντάμε στα smartphones της σύγχρονης εποχής.

 

4. Nokia 2110

nokia-2110-compressed

 

Η σειρά 2100 έφτασε το 1994, με ένα αξιοσημείωτο μοντέλο, το 2110 τηλέφωνο. Κατά τη στιγμή της κυκλοφορίας του, το λογισμικό του χαρακτηρίστηκε ως απίστευτα προχωρημένο. Περιείχε επίσης ένα βιβλίο διευθύνσεων, πολλα ringtones και το κλασικό παιχνίδι «φιδάκι».

Το 2110 ήταν επίσης το πρώτο τηλέφωνο που είχε, το πλέον γνωστό Nokia ringtone, μια προσαρμογή του “Gran Vals” Του Francisco Tarrega.

 

5. Nokia 9000 Communicator

9000

Το Communicator του 1996 ήταν το πρώτο τηλέφωνο της Nokia που τα είχε όλα-σε-ένα. Είχε email, πλοήγηση στο διαδίκτυο, φαξ, επεξεργασία κειμένου και λογιστικών φύλλων, γράφει ο Richard Baguley. Αυτό ήταν πολύ πριν από την εποχή των Sidekicks, των Blackberries και γενικότερα των smartphones. Ωστόσο, όλες αυτές οι δυνατότητες είχαν ένα βαρύ τίμημα, περίπου 800 δολάρια. Το τηλέφωνο είχε «χτυπήσει την αγορά πολύ νωρίς», σύμφωνα με μια ανάλυση της Wall Street Journal.

Ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε την συνολική επιτυχία της συσκευής εκείνη την εποχή. Μέχρι το 1998, η Nokia ήταν ο μεγαλύτερος κατασκευαστής κινητών τηλεφώνων στον κόσμο.

6. Nokia 3210

3210-compressed

Το 3210 μπαίνει σε μια από τις πιο προσοδοφόρες περιόδους της Nokia. Κυκλοφόρησε το 1999, σε έξι διαφορετικά χρώματα, είχε εικονομηνύματα, επιπλέον ringtones και 4,5 ώρες χρόνο ομιλίας (για σύγκριση, το νέο iPhone 6 που διαρκεί περίπου 12 ώρες). Το τηλέφωνο έχει επαινεθεί για την ανθεκτικότητά του (δηλαδή δεν θα σπάσει αν το ρίξετε). Περίπου 160 εκατομμύρια μονάδες πουλήθηκαν, καθιστώντας το ένα από τα πιο επιτυχημένα κινητά τηλέφωνα της Nokia.

 

7. Nokia 6650

6650

Η Nokia κυκλοφόρησε το μοντέλο 6650, το πρώτο στον κόσμο κινητό τηλέφωνο 3ης γενιάς, το 2002.

Το επόμενο έτος, η εταιρεία κυκλοφόρησε το 1100, ένα σχετικά φθηνό τηλέφωνο που πουλήθηκε για $ 136. Πούλησε πάνω από 200 εκατομμύρια μονάδες.

8. N-Gage

ngage-compressed

Το 2003 N-Gage ήταν ένα κινητό τηλέφωνο που προσπάθησε επίσης να εμπλέξει την gaming κοινότητα. Η προσπάθεια αυτή, αν και μπροστά από την εποχή της, δεν απέφερε θετικά αποτελέσματα, καθώς η συσκευή των 299 δολαρίων πούλησε μόνο 3 εκατομμύρια μονάδες.

Το επόμενο έτος, η εταιρεία προειδοποίησε τους επενδυτές ότι “το δεύτερο τρίμηνο τα κέρδη θα είναι χαμηλότερα από τις προσδοκίες της αγοράς.”

Δύο ακόμη μεγάλα χτυπήματα ήρθαν το 2007. Πρώτον, η εταιρεία αναγκάστηκε να ανακαλέσει 46 εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα, λόγω δυσλειτουργίας των μπαταριών. Δεύτερον, η Apple παρουσίασε το iPhone της.

9. 5800 Xpress Music

5800-compressed

Αυτή η έκδοση του 2008 ήταν το πρώτο smartphone της Nokia με οθόνη αφής. Ωστόσο, το iPhone της Apple και το Android της Google κυριαρχούσαν στην «έξυπνη» αγορά εκείνη την περίοδο.

Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, η εταιρεία έκανε περικοπές σε περίπου 3.500 υπαλλήλους, παρά την αύξηση των πωλήσεων.

10. Nokia Lumia 800

lumia-compressed

Το 2011, έκανε το ντεμπούτο του το πρώτο Nokia Windows Phone, το Lumia 800. Οι κριτικές ήταν γενικά καλές για το τηλέφωνο, η πρώτη κυκλοφορία μέσα από μια συνεργασία με τη Microsoft.

11. Nokia Lumia 920

920-compressed

Το Nokia Lumia κυκλοφόρησε το 2012 με πολύ ενθουσιασμό. Η δημοσιογράφος Christina Warren, από τo Mashable, «κολλημένη» με το iPhone, έκανε μια 10-ήμερη δοκιμή του τηλεφώνου για να δει εάν ένας λάτρης των iPhone θα μπορούσε να προσαρμοστεί σε αυτό. Η τελική ετυμηγορία; Ναι … με λίγες εξαιρέσεις.

 

spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS