ΑρχικήSecurityVirtual Kidnapping κίνδυνος στο διαδίκτυο

Virtual Kidnapping κίνδυνος στο διαδίκτυο

Virtual Kidnapping

 

Εγκληματίες έχουν αναπτύξει τόσο τις ικανότητες τους στο social networking, ώστε μπορούν εύκολα να ξεγελάσουν άτομα σε αυτό που λέγεται Virtual Kidnapping, με στόχο να αποσπάσουν χρήματα από την οικογένεια του “υποτιθέμενου” θύματος.

Virtual kidnapping πώς γίνεται

Η απάτη στηρίζεται στην δύναμη της πειθούς του εγκληματία στο να εξαναγκάσει κάποιον να απομονωθεί από την οικογένεια του. Το επόμενο βήμα είναι να ειδοποιηθεί η οικογένεια ότι ένα μέλος έχει απαχθεί και θα υποστεί βασανιστήρια εάν δεν πληρώσουν τα λύτρα που ζητούν. Η οικογένεια προσπαθεί να βρει το μέλος, αλλά μάταια αφού και δε μπορούν να επικοινωνήσουν. Η διακοπή της επικοινωνίας είναι το πρώτο στάδιο στο να βάλουν την οικογένεια να πιστέψουν ότι πρόκειται για αληθινή απαγωγή.

Το FBI έδωσε στη δημοσιότητα την υπόθεση του Joe Ramirez, ενός συνταξιούχου αστυνομικού, ο οποίος έπεσε θύμα αυτού του κόλπου, στο Cancun του Μεξικού, τον Δεκέμβριο του 2013. Παρόλο που ήταν έμπειρος αστυνομικός  τον έπεισαν ότι η ζωή του κινδυνεύει και πως έπρεπε να αγοράσει καινούργιο κινητό τηλέφωνο και να αλλάξει ξενοδοχείο, δύο συμβάντα ικανά να διακόψει επικοινωνία με την οικογένεια του.

Αν και ζούμε σε μια εποχή που υπάρχουν πολλοί τρόποι επικοινωνίας, χρησιμοποιούμε στη καθημερινότητα μας ένα ή δύο από αυτούς. Αν πάρουμε το κινητό κάποιου για παράδειγμα, τότε ο κάτοχος του νιώθει χαμένος και χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας.

Στην περίπτωση του Ramirez, το κόλπο Virtual Kidnapping έγινες ώς εξής. Έλαβε ένα τηλεφώνημα στη 1 το πρωί από κάποιον που ισχυριζόταν ότι είχε σχέση με το καρτέλ Zeta και ότι έπρεπε να πληρώσει $10.000/€8.000. Έχοντας πολλές πληροφορίες για το θύμα ο κακοποιός τον απείλησε ότι θα τον παγίδευε για κατοχή ναρκωτικών και για φόνο.

Όλο το κόλπο έγινε μέσα σε τρεις μέρες, κατά την διάρκεια των οποίων ο Ramirez είχε οδηγίες να αλλάξει ξενοδοχείο, να πετάξει το κινητό του και να κάνει ανάληψη του ποσού από την τράπεζα. Το συμβάν τελείωσε όταν η σύζυγος του θύματος ειδοποίησε τις τοπικές αρχές, έχοντας χάσει επικοινωνία με το σύζυγό της.

Το FBI ανέλαβε δράση και τελικά η υπόθεση Ramirez, είχε αίσιο τέλος. Σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεται μεγάλη προσοχή τόσο σε ποιόν εμπιστευόμαστε στο διαδίκτυο, όσο και σε μέλη της οικογένειας που θεωρούμε ότι μπορεί να απομονωθούν και να πειστούν να αποκοπούν από την ίδια τους την οικογένεια. Ο κίνδυνος παραμονεύει, αλλά με τη σωστή πληροφόρηση από τις Αρχές μπορούμε να προστατευτούμε. Υπάρχουν ειδικά προγράμματα, ώστε να ενημερωθεί σωστά ο κόσμος για την ασφάλεια κατά την περιήγηση του στο διαδίκτυο.

spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS