ΑρχικήinetΗ τρομακτική αλήθεια για το τι πραγματικά προκαλεί η τεχνολογία στα παιδιά

Η τρομακτική αλήθεια για το τι πραγματικά προκαλεί η τεχνολογία στα παιδιά

Η Alissa Scheller δημιούργησε ένα καταπληκτικό Infographic για την Huffington Post. Υπολογίζεται ότι παιδιά ηλικίας 8 έως 18 είναι κατά μέσο όρο επτά ώρες την ημέρα πίσω από οθόνες. Οι νέοι στέλνουν γύρω στα 417 γραπτά μηνύματα κάθε μήνα. Και το 97% των εφήβων έχουν τουλάχιστον μία ηλεκτρονική συσκευή στις κρεβατοκάμαρες τους.

Τα νούμερα αυτά είναι αρκετά τρομακτικά, αν σκεφτεί κανείς πόσο χρόνο ξοδεύουν τα παιδιά στις οθόνες του αλλά είναι ακόμα πιο τρομακτικό αν διαπιστώσει κάποιος τις επιπτώσεις που η συμπεριφορά αυτή μπορεί να έχει στην υγεία τους. Είναι αρκετά επώδυνη για την πλάτη και τους καρπούς τους. Διαταράσσεται ο ύπνος τους και μειώνονται η προσοχή τους.

Είναι σχεδόν αδύνατο πια να αποκόψουμε από τα παιδιά μας την πρόσβαση στην τεχνολογία, αφού έχει μπει τόσο πολύ στην ζωή μας, αλλά ίσως θα μπορούσαμε να πάρουμε μερικά μέτρα για να βοηθήσουμε στην πρόληψη των αρνητικών ψυχικών και σωματικών παρενεργειών.

Το σκύψιμο πάνω από μια οθόνη

Η φυσική θέση του ανθρώπινου σώματος είναι μια όρθια στάση, ενώ περιλαμβάνει και ένα μικρό μέρος λόρδωσης (μια καμπύλη προς τα μέσα) στον λαιμό αλλά και ένα μέρος κύφωσης (μια καμπύλη) στο πάνω μέρος της πλάτης. Όταν κάποιος κάθεται μπροστά από έναν υπολογιστή είναι πολύ πιθανό οι ώμοι του να βρίσκονται σε λάθος θέση, όπως και το κεφάλι το οποίο γέρνει προς τα εμπρός. Η συγκεκριμένη στάση πιέζει τους μυς και τις αρθρώσεις, προκαλώντας πόνο και κούραση.

Τι να κάνετε: Ο Δρ Sherilyn Driscoll, ένας γιατρός της παιδιατρικής Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης στο Mayo Clinic Children’s Center, συστήνει στους γονείς: Θα πρέπει να το γραφείο με το πληκτρολόγιο να βρίσκονται στο επίπεδο του χεριού, θα πρέπει να υπάρχει ένα υποστηρικτικό πλάτης, και τα παιδιά θα πρέπει να προσπαθήσουν να διατηρήσουν μια όρθια θέση.

Τα παιδιά κινούνται λιγότερο

Η έρευνα έχει συνδέσει την παιδική παχυσαρκία με τον χρόνο που περνάει κάποιος μπροστά στην οθόνη του. Σε μια πρόσφατη μελέτη, ένα 61% παχύσαρκων αγοριών και ένα 63% παχύσαρκων κοριτσιών δήλωσαν ότι κάθονται μπροστά στην τηλεόραση για δύο ή περισσότερες ώρες κάθε μέρα. Οι μελέτες έχουν επίσης προτείνει ότι οι συνήθειες τηλεθέασης στην παιδική ηλικία μπορεί να προβλέψουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας στην ενήλικη ζωή.

Τι να κάνετε: Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της κυβέρνησης, τα παιδιά και οι έφηβοι θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον μία ώρα μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας κάθε μέρα, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα για να αυξήσουν τη δύναμη τους και να αναπτύξουν δυνατούς μύες.

Τα δάχτυλα και οι καρποί

Οι πόνοι στον καρπό και στα δάχτυλα είναι συχνοί σε παιδιά που παίζουν βιντεοπαιχνίδια. Μια μελέτη (που πραγματοποιήθηκε από ένα παιδί!) Διαπίστωσε ότι τα παιδιά έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν πόνο για κάθε ώρα gaming. Ο Δρ Eric Ruderman, αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Northwestern Feinberg, ανέφερε ότι τα βιντεοπαιχνίδια μπορεί να είναι επιβλαβή για την ανάπτυξη των μυών και των τενόντων των παιδιών.

Τα πάρα πολλά γραπτά μηνύματα μπορούν επίσης να προκαλέσουν πόνο και κράμπες στα δάχτυλα. Σύμφωνα με μια έρευνα του 2012 της Nielsen, ο μέσος έφηβος στέλνει 3.417 κείμενα το μήνα, τα οποία είναι περίπου επτά ανά ώρα.

Τι να κάνετε: Ο Ruderman αναφέρει ότι οι γονείς θα πρέπει να περιορίσουν τον χρόνο του παιχνιδιού: Δύο ώρες την ημέρα είναι πάρα πολύ για ένα 7χρονο – ή έναν 8χρονο.

Η όρασή τους μπορεί να επηρεαστεί

Συνεχή χρήση των ηλεκτρονικών ειδών που υπάρχουν στο σπίτι και στο σχολείο ενός παιδιού παίζει σοβαρό ρόλο στην υγιεινή των ματιών τους, σύμφωνα με τον David Epley, ένα παιδίατρο-οφθαλμίατρο στο Kirkland και εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας. Κάθε φορά που κάποιος ξοδεύει χρόνο μπροστά σε μια οθόνη το ανοίγοκλειμα των ματιών μειώνεται, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ξηρά μάτια, φαγούρα και πόνους. Ενώ η ζημία που μπορεί να προκαλέσει με την πάροδο του χρόνου είναι ακόμη και η μυωπία.

Τι να κάνετε: Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας συνιστά να παίρνουν τα μάτια τους μακριά από την οθόνη κάθε 20 λεπτά και να κοιτάζουν για περίπου 20 δευτερόλεπτα τουλάχιστον 20 μέτρα μακριά. «Αυτό θα προκαλέσει ανοιγόκλεισμα των ματιών, δήλωσε ο Epley. «Αυτό θα επαναφέρει την υγρασία στην επιφάνεια του οφθαλμού».

Ο ύπνος τους αναστατώνεται

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2010 από το Pew, 4 από τους 5 έφηβους κοιμούνται με τα κινητά τους και κοντά στο κρεβάτι τους. Έτσι ακόμα και αν δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα κινητά τους, δέχονται τις ειδοποιήσεις τους. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι έφηβοι αποστέλλουν 34 μηνύματα κατά μέσο όρο την νύχτα πριν πάνε στο κρεβάτι.

Ο ύπνος του παιδιού, μπορεί να διαταραχτεί από τις λάμψεις των κινητών που ξυπνάνε τον εγκέφαλο, αναφέρει η Huffington Post. Το φως μπορεί να προκαλέσει σύγχυση τον εγκέφαλο αφού ο κιρκαδιανός βηματοδότης μας δεν κάνει διάκριση ανάμεσα στον ήλιο και μια οθόνη υπολογιστή. Η έλλειψη ύπνου έχει μια ψυχολογική επίδραση στην παιδική-εφηβική ηλικία, και μπορεί να οδηγήσει σε ευερεθιστότητα και φτωχές κοινωνικές δεξιότητες. Η μνήμη επηρεάζεται επίσης αρνητικά, κάτι το οποίο με τη σειρά του μπορεί να μειώσει τις μαθησιακές επιδόσεις.

Τι να κάνετε: Το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου συνιστά ότι οι έφηβοι πρέπει να έχουν 9,25 ώρες ύπνου κάθε βράδυ (αν και για κάποια παιδιά 8,5 ώρες είναι αρκετές).

Δείτε το Infographic

TeensScreens

Πηγή: secnews.gr

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS