ΑρχικήinetDer Spiegel: η NSA είχε πρόσβαση στο e-mail της Μεξικάνικης κυβέρνησης

Der Spiegel: η NSA είχε πρόσβαση στο e-mail της Μεξικάνικης κυβέρνησης

Το 2010 , η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) κατάφερε να εχει πρόσβαση σε ένα email με domain της μεξικανικής κυβέρνησης. Αυτό τους έδωσε ουσιαστικά πρόσβαση στα μηνύματα του τότε προέδρου Felipe Calderon, αλλά και σε άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της τότε κυβέρνησης. Οι παρακολουθήσεις αυτές που συνεχιζόταν επί σειρά ετών έδωσαν πάρα πολλές πληροφορίες για τους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα της χώρας, σύμφωνα με μια δημοσίευση του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.

Το πρόγραμμα με την ονομασία «Flatliquid» είναι η τελευταία αποκάλυψη του Edward Snowden.

Το Der Spiegel όμως εκτός από αυτή την αποκάλυψη παρουσίασε και άλλες πιπεράτες λεπτομέρειες για την δράση της NSA στην Λατινική Αμερική. Το άρθρο αναφέρει:

Για δύο εβδομάδες στις αρχές του καλοκαιριού του 2012, η NSA ως υπεύθυνη για την παρακολούθηση της μεξικανικής κυβέρνησης ανέλυσε τα στοιχεία που απέκτησαν από το κινητό τηλέφωνο του Peña Nieto και «εννέα ακόμα στενών συνεργατών του.» Οι αναλυτές χρησιμοποιούσαν ένα λογισμικό για τη σύνδεση αυτών των δεδομένων σε ένα δίκτυο, που τα εμφάνισε σε ένα γραφικό που μοιάζει με ένα σμήνος από μέλισσες. Το λογισμικό στη συνέχεια φιλτράρει τις πιο σχετικές επαφές του Peña Nieto και τους τοποθετεί σε μια βάση δεδομένων που ονομάζεται «DishFire.»

Σύμφωνα με τα εσωτερικά έγγραφα, η υπηρεσία είχε 85.489 μηνύματα κειμένου, που είχαν περάσει από τα τηλέφωνα του Peña Nieto και μερικών από των συνεργατών του. Η τεχνολογία αυτή «θα μπορούσε να βρει μια βελόνα στα άχυρα», οι ανέφεραν οι αναλυτές.

Το ενδιαφέρον της NSA στη Λατινική Αμερική εκτείνεται πολύ πιο πέρα ​​από το Μεξικό. Ο Greenwald αποκάλυψε το Σεπτέμβριο ότι ο οργανισμός είχε χρησιμοποιήσει το λογισμικό για να εξετάσει την επικοινωνία μεταξύ της Πρόεδρου της Βραζιλίας Dilma Rousseff και των βοηθών της. Η Rousseff ακύρωσε πρόσφατα ένα ταξίδι στην Ουάσιγκτον διαμαρτυρόμενη για τις αποκαλύψεις των δράσεων της μυστικής υπηρεσίας και κατ” επέκταση για την πολιτική των ΗΠΑ.
 

Πηγή: secnews.gr

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS