ΑρχικήinetEξελιγμένα βιομετρικά συστήματα ασφαλείας από το πρότζεκτ Tabula Rasa

Eξελιγμένα βιομετρικά συστήματα ασφαλείας από το πρότζεκτ Tabula Rasa

Σκοπός της κοινοπραξίας να μην μπορούν να παραπλανηθούν οι βιομετρικοί αισθητήρες.

Πρόσφατα, είδαμε τα λογισμικά αναγνώρισης προσώπου, φωνής και αποτυπωμάτων να μεταφέρονται από τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας σε συσκευές, όπως τα smartphone και τα tablet. Η κοινοπραξία TABULA RASA, η οποία χρηματοδοτείται από πόρους της Ε.Ε. στον τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας., έχει ως στόχο να διερευνήσει την καλή λειτουργία του νέου λογισμικού, για να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο φαινόμενο του “spoofing”, δηλαδή της χρήσης καθημερινών υλικών όπως το μεικ-απ, τις φωτογραφίες και τις φωνητικές ηχογραφήσεις, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραβίαση των βιομετρικών συστημάτων.

Έχει αποδειχθεί ότι τα βιομετρικά συστήματα είναι από τις πιο αποτελεσματικές διαθέσιμες λύσεις ασφαλείας. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη μερικά τρωτά σημεία στους βιομετρικούς αισθητήρες, κάποια από τα οποία έχουν δημοσιευθεί εκτενώς στα Διεθνή Μέσα. Η κοινοπραξία TABULA RASA απαρτίζεται από 12 διαφορετικούς οργανισμούς, από επτά χώρες που συνεργάστηκαν για πάνω από τρία χρόνια για να ερευνήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα τρωτά σημεία και να αναπτύξουν ανάλογα αντίμετρα και εν τέλει μια νέα γενιά ασφαλέστερων βιομετρικών συστημάτων.

Στην πορεία της έρευνας, το TABULA RASA διοργάνωσε ένα “Spoofing Challenge”, στο οποίο καλούσε ερευνητές από όλο τον κόσμο να αναπτύξουν σενάρια επίθεσης και να επιχειρήσουν να εξαπατήσουν διάφορα βιομετρικά συστήματα. Οι συμμετέχοντες έδειξαν ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί και δημιουργικοί τρόποι με τους οποίους μπορεί κανείς να επιτεθεί σε αυτά τα συστήματα. Η πιο πρωτοποριακή επίθεση που επιδείχθηκε στη διάρκεια αυτής της δοκιμασίας χρησιμοποίησε μεικ-απ για να παραπλανήσει ένα σύστημα αναγνώρισης προσώπου 2D και το οποίο αναγνώρισε επιτυχώς το θύμα. Άλλοι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν γνωστές μεθόδους επίθεσης, όπως φωτογραφίες, μάσκες ή ψεύτικα αποτυπώματα (όπως τα “gummy fingers”) για να εξαπατήσουν με επιτυχία τα συστήματα.

Ο Δρ Sebastien Marcel, Συντονιστής του έργου TABULA RASA, δήλωσε: “Θα ήταν αδύνατο να διεξάγουμε τόσο μεγάλης κλίμακας έρευνα και να συνεργαστούμε με τόσους εταίρους της Ε.Ε. χωρίς τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκτός από ασφαλείς συσκευές και πληροφόρηση, το βελτιωμένο λογισμικό θα προσφέρει επίσης ταχύτερη πρόσβαση στον τεχνολογικό εξοπλισμό και ταχύτερο και πιο ακριβή συνοριακό έλεγχο και διαδικασία έγκρισης διαβατηρίων. Πιστεύουμε ότι πολλοί διαφορετικοί οργανισμοί θα ενδιαφερθούν για την έρευνά μας, μεταξύ των οποίων εταιρείες τεχνολογίας, ταχυδρομεία, τράπεζες, κατασκευαστές φορητών συσκευών ή πάροχοι online υπηρεσιών.”

Το έργο TABULA RASA χρηματοδοτήθηκε από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους 4,4 εκ. ευρώ καθώς και από εθνικούς πόρους ύψους 1,6 εκ. ευρώ για τη διεξαγωγή της εκτεταμένης έρευνας και των δοκιμών που απαιτήθηκαν.

Στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου TABULA RASA έχει καταρτιστεί μια εκτεταμένη λίστα πιθανών επιθέσεων εξαπάτησης, έχει αξιολογηθεί η ευπάθεια των βιομετρικών συστημάτων και έχουν αναπτυχθεί αντίμετρα που μπορούν, για παράδειγμα, να ανιχνεύσουν σημάδια «ζωής» (όπως η κίνηση των ματιών & η εφίδρωση) και να βελτιώσουν την ασφάλεια των βιομετρικών συστημάτων. Το TABULA RASA έχει ήδη εφαρμόσει πέντε από αυτά τα αντίμετρα σε εταιρείες. Αυτή η γνώση για τις επιθέσεις εξαπάτησης επιτρέπει στις Ευρωπαϊκές εταιρείες να διατηρούν την ηγετική τους θέση μέσα από τη βελτίωση της ιδέας των μελλοντικών, ασφαλών από απάτες, βιομετρικών αισθητήρων, εκμεταλλευόμενες τις τεράστιες δυνατότητες της βιομετρικής τεχνολογίας.

Το έργο αναμένεται να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στις Ευρωπαϊκές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, καθώς τα αποτελέσματά του έχουν ενοποιηθεί σε εμπορικό προϊόν. Για παράδειγμα, η KeyLemon, μια Ελβετική start-up, έχει χρησιμοποιήσει ένα αντίμετρο λογισμικό αναγνώρισης προσώπου, το οποίο αναπτύχθηκε από το TABULA RASA, σε ένα τελικό του προϊόν. Το αποτέλεσμα της έρευνας που αναπτύχθηκε στο TABULA RASA βοήθησε την KeyLemon να εξασφαλίσει κύρια επένδυση ύψους 1,5 εκ. δολαρίων, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας μέσα στην ίδια την εταιρεία. Από την άλλη, η Morpho (Safran), κορυφαία εταιρεία στις βιομετρικές λύσεις παγκοσμίως, έχει εμπλακεί ενεργά, προσφέροντας την πολύτιμη εμπειρία της στην κοινοπραξία.

Ο κ. Ryan Heath, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ψηφιακή Ατζέντα και τις ψηφιακές τεχνολογίες σχολίασε: “Πολλοί από εμάς αποθηκεύουμε προσωπικές και εμπιστευτικές πληροφορίες στα smartphone και τα tablet, οπότε χρειάζεται να είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να εμπιστευτούμε πλήρως αυτά τα βιομετρικά εργαλεία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη με την επιτυχία του TABULA RASA μέχρι στιγμής. Καμία άλλη ερευνητική ομάδα δεν έχει επιτύχει τόσο προηγμένα αποτελέσματα στη βιομετρική έως σήμερα.”

Σχετικά με την κοινοπραξία TABULA RASA

Το έργο TABULA RASA αποτελείται από 12 εταίρους της έρευνας και της βιομηχανίας από 5 χώρες μέλη της Ε.Ε., την Ελβετία και τη Κίνα. Στην ομάδα έργου ηγείται το Ινστιτούτο Έρευνας Idiap (Ελβετία). Συμμετέχουν επίσης το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον (Ηνωμένο Βασίλειο), το Πανεπιστήμιο του Κάλιαρι (Ιταλία), το Πανεπιστήμιο του Ούλου (Φινλανδία), το Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης (Universidad Autonoma Ισπανία), η EURECOM (Γαλλία), ένα σχολείο και 1 κέντρο ερευνών τηλεπικοινωνιακών συστημάτων, η Morpho (Safran) (Γαλλία), η κορυφαία εταιρεία σε βιομετρικές λύσεις παγκοσμίως, η Starlab Barcelona (Ισπανία), μια εταιρεία που μετατρέπει την επιστήμη σε τεχνολογία, η Κινεζική Ακαδημία των Επιστημών (Κίνα), η KeyLemon (Ελβετία), μια εταιρεία που παρέχει προσιτές και ασφαλείς λύσεις πρόσβασης με βάση την αναγνώριση προσώπου και φωνής, η BIOMETRY (Ελβετία), μια εταιρεία που προσφέρει πολυτροπικά ταυτόχρονα βιομετρικά δεδομένα με τυχαία ανταπόκριση και το Κέντρο Επιστημών, Κοινωνίας και Πολιτογράφησης (Ιταλία).

Πηγή: portal.kathimerini.gr

 

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS