ΑρχικήinetΤριάντα ετών γίνεται αύριο το Word της Microsoft

Τριάντα ετών γίνεται αύριο το Word της Microsoft

Εκτιμάται ότι οι πωλήσεις του Office, της σουίτας που το περιλαμβάνει, έχουν ξεπεράσει τα 750 εκατομμύρια.

Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται αύριο από την πρώτη κυκλοφορία του Word, του διάσημου λογισμικού επεξεργασίας κειμένου της Microsoft, το οποίο μαζί με το λειτουργικό Windows, βοήθησαν τη Microsoft να χτίσει την αυτοκρατορία της.

Ταυτισμένο για αμέτρητους χρήστες με την έννοια του «ηλεκτρονικού κειμενογράφου», θεωρείται ένας από τους βασικούς λόγους που το Office, η σουίτα λογισμικού που δημιουργήθηκε στην πορεία και η οποία το περιλαμβάνει, έχει ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 750 εκατομμύρια. Με συνέπεια να θεωρείται το πιο πετυχημένο προϊόν software που έχει κυκλοφορήσει ποτέ.

Η ευρεία βάση χρηστών του Office αποτελεί ακόμη και σήμερα ένα σημαντικό λόγο για την εμπορικότητά του, ακόμη και απέναντι σε προγράμματα «ανοικτού» κώδικα τα οποία προσφέρονται δωρεάν, όπως το OpenOffice και το LibreOffice.

Με τη διάδοση του ίντερνετ, πάντως, εμφανίστηκαν νέοι υπολογίσιμοι ανταγωνιστές, όπως το IBM Docs και το Google Docs. «Τρέχοντας» μέσω web, τα προγράμματα αυτά όχι μόνο είναι δωρεάν, αλλά δίνουν επίσης τη δυνατότητα στον χρήστη να έχει πρόσβαση σε αυτά από οποιοδήποτε μηχάνημα με online σύνδεση.

Η απάντηση της Microsoft ήρθε με τα Office web apps και κυρίως με το Office 365. Κυκλοφορώντας τον Ιούνιο 2011, το Office 365 αποτελεί την πρώτη φορά που η αμερικανική εταιρεία αποφάσισε να προσφέρει τη σουίτα της με τη μορφή συνδρομητικής υπηρεσίας. Έτσι, πληρώνοντας μια ετήσια συνδρομή, που στην Ελλάδα είναι 99 ευρώ για οικιακή χρήση, ο καταναλωτής μπορεί να εγκαταστήσει τη σουίτα σε 5 PC ή Mac, όπως και σε 5 φορητές συσκευές.

Παράλληλα, το Office 365 εγκαινίασε μία εντελώς νέα λειτουργία, το Office on Demand, η οποία επιτρέπει τη χρήση του πλήρους Office σε οποιονδήποτε δικτυωμένο υπολογιστή, χωρίς να εγκατασταθεί σε αυτόν. Στην ουσία, το Office on Demand («Office κατ’ απαίτηση») δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να «μεταφέρει» όλη τη σουίτα από PC σε PC, με όλες τις ρυθμίσεις του.

Σύμφωνα με την ίδια τη Microsoft, το Office 365 αποτελεί μια επιτυχημένη επιλογή, δημιουργώντας έως σήμερα έναν κύκλο εργασιών 1,5 δισ. για την εταιρεία. Πάντως, η «μάχη» για το ποιο software επεξεργασίας κειμένου θα έχει περισσότερους χρήστες κάθε άλλο παρά τελειωμένη είναι καθώς, μόλις πριν από λίγα 24ωρα, η Apple ανακοίνωσε πως πλέον θα προσφέρει δωρεάν τη δική της σουίτα εφαρμογών γραφείου iWorks με κάθε καινούρια iOS συσκευή ή υπολογιστή Mac.

Από την πλευρά της, η Microsoft έχει ήδη διαθέσει το Office για κινητά τηλέφωνα Android και iPhone. Και δεν κρύβει πως ετοιμάζει μία έκδοση του Office για ταμπλέτες και «υβριδικά» μηχανήματα, την οποία θα διαθέσει και για τα iPad.

 

Πηγή: portal.kathimerini.gr

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS