ΑρχικήinetΤουρκία: Πέντε μήνες φυλάκιση σε «τρολ» του twitter

Τουρκία: Πέντε μήνες φυλάκιση σε «τρολ» του twitter

Καταιγίδα στον ιστότοπο του twitter ξέσπασε ύστερα από απόφαση δικαστηρίου στην Κωνσταντινούπολη να καταδικάσει σε φυλάκιση πέντε μηνών ένα «τρολ»* του διαδικτύου επειδή απείλησε διάσημη τραγουδίστρια της Τουρκίας.

akbelcihatΚαταιγίδα στον ιστότοπο του twitter ξέσπασε ύστερα από απόφαση δικαστηρίου στην Κωνσταντινούπολη να καταδικάσει σε φυλάκιση πέντε μηνών ένα «τρολ» του διαδικτύου επειδή απείλησε μια διάσημη τραγουδίστρια της Τουρκίας. Ο Κιχάτ Ακμπέλ, γνωστός για τις προκλητικές του αναρτήσεις στον συγκεκριμένο ιστότοπο, καταδικάστηκε αφού έκανε μία καμπάνια με hashtags εναντίον της τραγουδίστριας Αλίμ Ασλίμ. Συγκεκριμένα έλεγε « πρέπει να πάμε στη συναυλία της και να της πετάξουμε ένα δρεπάνι στο κεφάλι».

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο Ακμπελ έχει διαπράξει «διαδικτυακό έγκλημα», σύμφωνα με την τελευταία δίκη της Τουρκίας για αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε μέσω του twitter «δεν ήθελα να απειλήσω κανέναν».

Η απόφαση του δικαστηρίου ξέσπασε θύελλα στα χώρο του twitter, με εκατοντάδες αναρτήσεις υποστήριξης για τον Ακμπελ.

«Μερικοί άνθρωποι υπερβαίνουν τα όρια. Η απόφαση είναι πολύ σκληρή», αναφέρει ένας χρήστης.

Η Ασλιμ γεννήθηκε στην Γερμανία και είναι 35 χρονών, είναι τραγουδίστρια της εναλλακτικής ροκ μουσικής, ενώ έχει ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση. Τον Σεπτέμβριο το δικαστήριο καταδίκασε με 10 μηνών φυλάκιση τον παγκοσμίως βραβευμένο πιανίστα, Φαζίλ Σάϊ, για αναρτήσεις στο twitter που θεωρήθηκαν θρησκευτικές προσβολές.

Η κυβέρνηση Ερντογάν, σύμφωνα με το δημοσίευμα του γαλλικού πρακτορείου έχει επιτεθεί επανειλημμένως στα κοινωνικά δίκτυα, ενώ προσφεύγει συχνά στην δικαιοσύνη για να «λύσει» τα προβλήματα. Η στάση της κυβέρνησης εγείρει προβληματισμούς σχετικά με τα δικαιώματα μίας χώρας που επιθυμεί να μπει στη Ευρωπαϊκή Ένωση.

*(σ.σ: στη γλώσσα του Διαδικτύου, η λέξη τρολ ή τρολλ (troll) περιγράφει κάποιον χρήστη του Ίντερνετ με πονηρά προκλητικές, σκόπιμα ανόητες ή επιτηδευμένα εκτός θέματος θέσεις και απόψεις σε μία online ανοιχτή κοινότητα)

Πηγή: AFP

 

Πηγή: kathimerini.gr

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS