ΑρχικήsecurityESET: Συνεχής αύξηση του malware για κινητά Android

ESET: Συνεχής αύξηση του malware για κινητά Android

Αύξηση των επιθέσεων σε Android παρατήρησε η ESET, γεγονός που τονίστηκε με αφορμή τη συμμετοχή της στο GSMA Mobile World Congress 2014.

Παράλληλα με την ενδυνάμωση της πλατφόρμας Android στην αγορά των smartphone, με μερίδιο 81% μεταξύ όλων των κινητών συσκευών που πωλούνται παγκοσμίως , στην έκθεση της ESET «Trends for 2014: The Challenge of Internet Privacy» η τάση αυτή αντικατοπτρίζεται στον αυξανόμενο αριθμό επιθέσεων που δέχεται η πλατφόρμα. Χαρακτηριστικό είναι το ότι, ενώ το 2010 η ESET είχε ανακαλύψει τρεις οικογένειες malware, το 2013 το νούμερο αυτό έφτασε τις 79 οικογένειες, 26 φορές αυξημένο.

Το προηγούμενο έτος, οι ερευνητές της ESET εντόπισαν νέες απειλές, μέχρι τότε γνωστές για τις επιθέσεις στα Windows και άλλες πλατφόρμες που δεν αφορούσαν στις κινητές συσκευές, όπως το Dropper Trojan , το Clicker Trojan  και το Bank Trojan.  Το 2013 η ESET παρουσίασε την έκθεση «Hesperbot: A New, Advanced Banking Trojan in the Wild» αναφορικά με το trojan Hesperbot, που επιτέθηκε σε χρήστες σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες.
Μέρος αυτού του σχήματος κακόβουλου λογισμικού είχε εφαρμογή σε κινητές πλατφόρμες για Android, Symbian και Blackberry OS, παρακάμπτοντας την πιστοποίηση διπλού παράγοντα που χρησιμοποιούνταν για τη σύνδεση σε υπηρεσίες internet banking.

Κατά το 2013, μερικές από τις απειλές για Android εκμεταλλεύτηκαν αδυναμίες του ίδιου του λειτουργικού συστήματος. Η γνωστότερη αδυναμία από όλες είναι πιθανόν το «Master Key» που ανακάλυψε το Bluebox lab, που επιτρέπει στους εισβολείς να αναπτύξουν κακόβουλους κωδικούς κλέβοντας πληροφορίες, μετατρέποντας τις συσκευές σε «ζόμπι» και παρουσιάζοντάς τις ως αυθεντικές εφαρμογές. Πρόσφατα, ανακαλύφθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Ben Gurion στο Ισραήλ ευπάθεια στην πρόσφατη ενημέρωση λογισμικού Android OS – 4.4 KitKat, που επιτρέπει στους εισβολείς να υποκλέψουν και να κάνουν εκτροπή της κίνησης ασφαλών εικονικών ιδιωτικών δικτύων.

Πηγή: secnews.gr

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS