ΑρχικήinetΤο Twitter μπορεί να ανιχνεύσει την εξάπλωση του ιού HIV σε πραγματικό...

Το Twitter μπορεί να ανιχνεύσει την εξάπλωση του ιού HIV σε πραγματικό χρόνο

Twitter_HIV_2

Μια ομάδα ερευνητών του UCLA διαπίστωσε ότι το Twitter και άλλα social media μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση των κρουσμάτων HIV και τη συμπεριφορά του σε πραγματικό χρόνο, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει την ανίχνευση και την πρόληψη της ασθένειας.

Η μελέτη της ομάδας, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Preventive Medicine και διεξάγεται μέσω του Κέντρου για την Ψηφιακή Συμπεριφορά του UCLA, δείχνει μια σχέση μεταξύ των γεωγραφικών κρουσμάτων στις ΗΠΑ και τα tweets με φράσεις που περιλαμβάνουν ναρκωτικά και σεξουαλικά επικίνδυνη συμπεριφορά.

Οι ερευνητές συνέλεξαν πάνω από 550 εκατομμύρια tweets για το διάστημα 26 Μαΐου μέχρι 9 Δεκεμβρίου του 2012 και ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο για να εντοπίζουν φράσεις που περιλαμβάνουν λέξεις όπως “σεξ (sex )” και ” ανέβα (get high) “.  Στη συνέχεια απεικόνισαν αυτά τα tweets σε ένα χάρτη και χρησιμοποίησαν στατιστικά μοντέλα για να ελέγξουν αν οι τοποθεσίες συμπίπταν με περιοχές όπου είχαν αναφερθεί κρούσματα HIV.

[wdca_ad id=”73257” ]

Βρήκαν μια σημαντική σχέση μεταξύ αυτών των tweets και των τοποθεσιών με υψηλό αριθμό περιπτώσεων. Ωστόσο, χρησιμοποίησαν δημόσια δεδομένα από το 2009, τα οποία θεωρούνται ως η κύρια αδυναμία της μελέτης. Για να μπορέσουν οι εμπειρογνώμονες της δημόσιας υγείας να προβλέψουν μελλοντικά κρούσματα, θα πρέπει να ενημερώνονται συχνά με νέα στοιχεία.

Άλλες μελέτες και εργαλεία έχουν ήδη δείξει τη δύναμη των νέων μέσων για την παρακολούθηση των διαφόρων εστιών ασθενειών, όπως το Google Flu Trends. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο Σον Γιανγκ, συν- διευθυντής του Κέντρου για την ψηφιακή συμπεριφορά, «Αυτή είναι η πρώτη [μελέτη] που δείχνει ότι το Twitter μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προβλέψει συμπεριφορές που αφορούν την υγεία των ανθρώπων και ως μια μέθοδος για τον έλεγχο συμπεριφορών υψηλού κινδύνου που σχετίζονται με τον HIV και τη χρήση ναρκωτικών.».

Η μελέτη δείχνει ότι η Καλιφόρνια, το Τέξας, η Νέα Υόρκη και η Φλόριντα ήταν οι χώρες με το μεγαλύτερο συνολικό ποσοστό των tweets που σχετίζονται με τον κίνδυνο του HIV. Η Washington, η Delaware , η Λουιζιάνα και η Νότια Καρολίνα είχαν το υψηλότερο κατά κεφαλήν ποσοστό των tweets που σχετίζονται κίνδυνο του HIV.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS