ΑρχικήinetΠρόστιμο 415 εκατ. δολαρίων σε Apple, Google, Intel και Adobe

Πρόστιμο 415 εκατ. δολαρίων σε Apple, Google, Intel και Adobe

 Πρόστιμο σε Apple, Google, Intel και Adobe

Καμπάνα σε Apple, Google, Intel και Adobe – Είχαν συμφωνήσει μυστικά, η μια να μη διεκδικεί και να μην προσλαμβάνει τους εργαζόμενους της άλλης, για να μην προκαλούν την αύξηση των αποδοχών τους

Τέσσερις από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο, συμφώνησαν να καταβάλουν συνολικά το ποσό των 415 εκατομμυρίων δολαρίων σε πρώην υπαλλήλους τους, μετά από δίωξη και αγωγές για εναρμονισμένες πρακτικές και μυστικές συμφωνίες, προκειμένου η μια να μην διεκδικεί και μην προσλαμβάνει τους εργαζόμενους της άλλης.

Apple, Google, Intel και Adobe κινδύνευαν να πληρώσουν αποζημιώσεις ύψους 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τελικά, επέλεξαν να συμβιβαστούν, αποδεχόμενες ουσιαστικά τις κατηγορίες. Στην υπόθεση εμπλέκονταν και η Intuit (εταιρεία επιχειρησιακού λογισμικού), η Pixar (στην οποία είχε επενδύσει ο Στιβ Τζομπς, αφού απεπέμφθη από την Apple το 1986) και η Lucasfilm, οι οποίες όμως ακολούθησαν πολύ νωρίτερα τον δρόμο του συμβιβασμού, καταβάλλοντας μόλις – συγκριτικά με το τελικό ποσό – 20 εκατομμύρια δολάρια.

Η αντιδικία ξεκίνησε το 2010, όταν το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε τη δίωξη των εταιρειών. Το 2013 πέντε πρώην υπάλληλοι (ο ένας στο μεταξύ απεβίωσε) κατέθεσαν την πρώτη αγωγή. Συνολικά μέχρι σήμερα 64.000 εργαζόμενοι από τη Σίλικον Βάλεϊ έχουν παραστεί ως πολιτικώς ενάγοντες.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είχε διαπιστώσει ότι ανώτερα στελέχη των εμπλεκόμενων εταιρειών είχαν συμφωνήσει και διατηρούσαν λίστες υπαλλήλων, τους οποίους δεν διεκδικούσαν η μια από την άλλη, προκειμένου να μην προκαλούν την αύξηση των αποδοχών τους. Η διαδικασία αυτή φαίνεται να ήταν σε γνώση και άλλων στελεχών, από τους τομείς διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού (HR) και ειδικότερα τα τμήματα υπολογισμού των πρόσθετων αμοιβών και παροχών (Comp & Ben).

Διμερείς συμφωνίες φέρεται πως είχαν γίνει μεταξύ των Apple και Google, Αpple και Adobe, Apple και Pixar, Google και Intel, Google και Intuit, Lucasfilm και Pixar.

Πέρσι, οι τέσσερις εταιρείες και οι εκπρόσωποι των χιλιάδων εργαζομένων είχαν έρθει πολύ κοντά σε τελική συμφωνία ύψους 325 εκατομμυρίων δολαρίων. Ομως, η ύστατη αντίδραση ενός εκ των εναγόντων, έπεισε τον δικαστή να απορρίψει τη συμφωνία. Σε επιστολή του ο εργαζόμενος την είχε συγκρίνει με την περίπτωση κάποιου που πιάνεται να κλέβει ένα iPad αξίας 400 δολαρίων και στη συνέχεια του επιβάλλεται πρόστιμο 40 δολαρίων για φθορές, αλλά του επιτρέπεται να κρατήσει το iPad, χωρίς η πράξη του να καταγραφεί.

Τελικά, η δίκη ξεκίνησε και πάλι, για να επέλθει ο τωρινός συμβιβασμός, μέσω του οποίου εκτιμάται ότι οι εργαζόμενοι εξασφάλισαν άλλα 90 εκατομμύρια, έχοντας να εισπράξουν συνολικά 435 εκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: protothema.gr

Nat BotPak
Nat BotPak
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS