ΑρχικήSecuritySodinokibi:Το ransomware που ήρθε να αντικαταστήσει το GandCrab!

Sodinokibi:Το ransomware που ήρθε να αντικαταστήσει το GandCrab!

Το Sodinokibi, το κακόβουλο λογισμικό ransomware, χρησιμοποιεί ένα παλιότερο zero-day ελάττωμα των Windows, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στους admin των hosts που έχουν προσβληθεί. Το ελάττωμα, που έχει όνομα CVE-2018-8453, διορθώθηκε με την έκδοση του update των Windows του Οκτωβρίου 2018. Πρόλαβε όμως, να χρησιμοποιηθεί νωρίτερα τον Αύγουστο του 2018, από την FruityArmor μια ομάδα από hackers.

Sodinokibi

Έρευνες πραγματοποιήθηκαν σε σχέση με το Sodinokibi, τα αποτελέσματα των οποίων μελετώνται. Ενδιαφέρον εύρημα ήταν η ανακάλυψη ενός “skeleton key” στον κώδικα του ransomware, το οποίο λειτουργεί ως backdoor στη διαδικασία κρυπτογράφησης. Επιτρέπει έτσι στον δημιουργό του να αποκρυπτογραφήσει οποιοδήποτε αρχείο, ανεξάρτητα από τα αρχικά δημόσια και ιδιωτικά κλειδιά κρυπτογράφησης, τα οποία χρησιμοποιούνται για την προστασία των δεδομένων του θύματος. Συμπεραίνουμε έτσι, ότι το Sodinokibi διανέμεται μέσω σχεδίου RaaS (ransomware-as-a-service).

Το GandCrab, το ransomware που προϋπήρχε του Sodinokibi και μοιάζει να του ανοίγει τον δρόμο, ήταν επί τω έργω ολόκληρο το έτος 2018 και 2019. Τον Ιούνιο έκλεισε επίσημα τις διαδικασίες του, αφήνοντας έτσι το Sodin να ακμάσει ως διάδοχός του.

Το James Webb βρήκε γαλαξία πιο φωτεινό από τα αστέρια του

SecNewsTV 27 Σεπτεμβρίου 2024, 16:44 16:44

Sodinokibi

Πολλοί, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι τα δυο ransomware προέρχονται από τους ίδιους προγραμματιστές. Κάτι που θα μπορούσε να στέκει καθώς, αφενός υπάρχουν ομοιότητες στους δύο κώδικες, αφετέρου όταν το Sodinokibi ήταν σε αρχικό στάδιο, κατά τις επιθέσεις του υποβοηθούνταν από το GandCrab.

Ακόμα αξίζει να αναφερθεί, ότι πραγματοποιήθηκαν δύο όμοιες επιθέσεις που χρησιμοποιούσαν τα ransomware, αλλά σε διαφορετικά διαστήματα. Φαίνεται ακόμα να μην είναι τυχαίο και το γεγονός, ότι το Sodinokibi επίσπευσε τις διαδικασίες κυκλοφορίας του, όταν το GandCrab έκλεισε.

Φυσικά, όλα αυτά είναι υποθέσεις που αντλούνται από ορισμένες ενδείξεις. Για την ώρα δεν υπάρχει εγγυημένη σύνδεση των δύο στελεχών ransomware.

Παρόλα αυτά, η σχέση του GandCrab με το Sodinokibi απαιτεί περισσότερη και ολοκληρωμένη έρευνα, εάν θέλουμε να είμαστε ακριβείς στις υποθέσεις μας. Είναι σίγουρα ένα θέμα που θα απασχολήσει διάφορους ερευνητές τους επόμενους μήνες και αναμένουμε με τα αποτελέσματα των ερευνών, να αποκτήσουμε σφαιρική άποψη γύρω από τον κίνδυνο που αποτελεί το Sodinokibi.

 

 

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS