ΑρχικήinetΤα «fake news» εξακολουθούν να υπάρχουν στο Facebook

Τα «fake news» εξακολουθούν να υπάρχουν στο Facebook

Στις 6 Ιανουαρίου 2021, το βασίλειο των fake news του Christopher Blair υπέστη σοβαρό πλήγμα, όταν το Facebook άλλαξε τον αλγόριθμό του μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

facebook fake news

Ο Christopher Blair, που κάποτε κέρδιζε έως και 15.000 $ μηνιαίως δημοσιεύοντας fake news, αντιμετώπισε μια απότομη πτώση στις αλληλεπιδράσεις του.

Διαβάστε περισσότερα: Fake ντοκιμαντέρ με αφηγητή τον Tom Cruise συνδέεται με τη Ρωσία

Ωστόσο, κατάφερε να ανακάμψει πλήρως, μετατοπίζοντας το περιεχόμενό του από την πολιτική σε θέματα πολιτιστικού πολέμου. Οι δημοσιεύσεις του, τις οποίες χαρακτηρίζει ως σάτιρα, τώρα λαμβάνουν περισσότερες αλληλεπιδράσεις από ποτέ.

Το Facebook αναγνώρισε τον ρόλο του στη διάδοση παραπληροφόρησης και τροποποίησε τις πολιτικές του, αλλά τα fake news εξακολουθούν να βρίσκουν ακροατήριο. Οι επιτυχίες του Blair ενέπνευσαν ανταγωνιστές να αντιγράψουν τη στρατηγική του, χρησιμοποιώντας ακόμη και εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης. Παρά τις προσπάθειες της Meta να περιορίσει τη διάδοση fake news, ο Christopher Blair συνεχίζει να επωφελείται από το νέο του περιεχόμενο.

Το Facebook επιτρέπει σατιρικές σελίδες ακόμα και χωρίς την ετικέτα «σάτυρα». Ωστόσο, αυτό έχει γίνει δικαιολογία για τη διάδοση fake news, οι οποίες συχνά αποκαλύπτονται ως σάτιρα μόνο σε δυσδιάκριτα σημεία. Ο καθηγητής David Lazer υπογραμμίζει ότι όπου υπάρχει κενό στην επιβολή των κανόνων, θα υπάρχει και εκμετάλλευση.

Δείτε επίσης: Πολωνία: Ενισχύει την κυβερνοασφάλειά της μετά την επίθεση fake news

Ανταγωνισμός ενάντια στο AI

Οι προσπάθειες του Facebook να περιορίσει το πολιτικό περιεχόμενο ανάγκασαν τον Christopher Blair να αλλάξει στρατηγική. Αν και δημοσίευε ιστορίες για γελοίους θανάτους της Hillary Clinton, αναγκάστηκε να σταματήσει λόγω των νέων περιορισμών. Σήμερα, δημοσιεύει fake news με διασημότητες και πολιτιστικές διαμάχες, όπως η φανταστική κριτική της Beyoncé για country μουσική.

Ο Blair προσαρμόζεται συνεχώς στις αλλαγές του Facebook, αποφεύγοντας τις χαμηλής ποιότητας συνδέσεις και δημοσιεύοντας μόνο εικόνες και memes. Αν μία ανάρτηση πετύχει, προσθέτει τον σύνδεσμο στα σχόλια.

Οι αλλαγές του Blair έχουν επηρεάσει τον κλάδο, με παρόμοια ψεύδη να εμφανίζονται σε σελίδες με μεγάλη απήχηση, όπως το «Ο Donald Trump είναι ο πρόεδρος μου». Πολλοί λογαριασμοί παρουσιάζονται ως ειδησεογραφικά μέσα, με τη NewsGuard να εντοπίζει 15 τέτοιους λογαριασμούς που διαδίδουν ψεύδη για εταιρείες όπως η Disney και η Nike.

Διαβάστε ακόμη: Grok: Εξακολουθεί να δημιουργεί fake news με βάση τα αστεία χρηστών

Ο αναλυτής Coalter Palmer σημειώνει ότι καθημερινά κυκλοφορούν πάρα πολλοί τίτλοι με περιεχόμενο πολιτισμικού πολέμου.

Ο Christopher Blair αντιμετωπίζει αυξανόμενο ανταγωνισμό από σελίδες που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για τη συγγραφή fake news. Το NewsGuard έχει εντοπίσει σχεδόν 1.000 τέτοιους ιστότοπους, σε σύγκριση με τους 138 που υπήρχαν πριν από ένα χρόνο. Ένας από αυτούς, το SpaceXMania, συγκεντρώνει εκατοντάδες χιλιάδες σχόλια με άρθρα που συχνά είναι αντιγραφές του Blair.

facebook fake news

Ο διαχειριστής του SpaceXMania, ο Shabayer από το Πακιστάν, έχει δηλώσει ότι ο Christopher Blair αποτελεί γι’ αυτόν πρότυπο. Πολλά άρθρα του SpaceXMania γράφονται αποκλειστικά από εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT. Ο Blair εκφράζει την απογοήτευσή του για την κατάσταση, αναγνωρίζοντας την αδυναμία του να ανταγωνιστεί την τεχνητή νοημοσύνη.

Δείτε σχετικά: Το Facebook αρνήθηκε να καταργήσει fake λογαριασμό σύμφωνα με σταρ των social media

Πηγή: thestar

SecNews
SecNewshttps://secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS