ΑρχικήYoutubeChang'e 6: Η Κίνα έφερε υλικό από την αθέατη πλευρά του φεγγαριού...

Chang’e 6: Η Κίνα έφερε υλικό από την αθέατη πλευρά του φεγγαριού (για πρώτη φορά!)

Η διαστημική αποστολή Chang’e 6 της Κίνας ολοκληρώθηκε, φέρνοντας στη Γη υλικό από τη μυστηριώδη μακρινή πλευρά του φεγγαριού. Το δείγμα έφτασε χθες στον πλανήτη μας και είναι το πρώτο στο είδος του.

Η κάψουλα επιστροφής του Chang’e 6 προσγειώθηκε στην Αυτόνομη Περιφέρεια της Εσωτερικής Μογγολίας της Κίνας.

Το Chang’e 6 αποτελείται από τέσσερις μονάδες: ένα σεληνιακό lander, μια κάψουλα επιστροφής, ένα orbiter και έναν ascender.

Δείτε επίσης: Πριν δισεκατομμύρια χρόνια το φεγγάρι γύρισε από μέσα έξω

Chang'e 6 δείγμα φεγγαριού

Όλος αυτός ο εξοπλισμός εκτοξεύτηκε στο διάστημα στις 3 Μαΐου και έφτασε σε σεληνιακή τροχιά στις 8 Μαΐου. Την 1η Ιουνίου, το σκάφος προσγειώθηκε μέσα στον κρατήρα Apollo, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή South Pole-Aitken (SPA), στην μακρινή πλευρά του φεγγαριού.

Το lander module συγκέντρωσε περίπου 2 κιλά σεληνιακού υλικού χρησιμοποιώντας μια σέσουλα και ένα τρυπάνι. Το δείγμα τοποθετήθηκε στη μονάδα ascender στις 3 Ιουνίου και συναντήθηκε με το orbiter λίγες μέρες αργότερα.

Το orbiter – που μεταφέρει τα δείγματα μέσα στην κάψουλα επιστροφής – άρχισε να κατευθύνεται προς τη Γη γύρω στις 21 Ιουνίου, σύμφωνα με τη NASA. Το ταξίδι του πολύτιμου υλικού ολοκληρώθηκε νωρίς την Τρίτη, όταν η κάψουλα προσγειώθηκε στην Κίνα.

Δείτε επίσης: NASA: Δοκιμάζει τα μίνι ρόβερ που θα αναλύσουν την επιφάνεια του φεγγαριού

Η Chang’e 6 δεν είναι η πρώτη επιτυχημένη αποστολή επιστροφής δειγμάτων από το φεγγάρι. Η Σοβιετική Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα έχουν ήδη φέρει υλικό από τη σελήνη. Αλλά σε εκείνες τις αποστολές, είχαν συλλεχθεί σκόνη και βράχοι από την κοντινή πλευρά του φεγγαριού, αυτή που βλέπει τη Γη.

Η μακρινή πλευρά, η οποία είναι πολύ διαφορετική, είναι πιο δύσκολο να εξερευνηθεί. Επειδή η μακρινή πλευρά δεν βλέπει στη Γη, απαιτείται ένας δορυφόρος αναμετάδοσης για να επικοινωνεί με διαστημόπλοια που λειτουργούν εκεί. Η Κίνα έχει εκτοξεύσει δύο τέτοιους δορυφόρους αναμετάδοσης μέχρι σήμερα. Επομένως, η αποστολή Chang’e 6 της Κίνας και η επιστροφή δείγματος από εκείνη την περιοχή του φεγγαριού, είναι πολύ σημαντική.

Η επιστροφή δειγμάτων από την αθέατη πλευρά της Σελήνης έχει τεράστια επιστημονική σημασία, καθώς μας παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για την γεωλογική ιστορία και την εξέλιξη του φεγγαριού. Η αθέατη πλευρά της Σελήνης διαφέρει σημαντικά από την ορατή πλευρά, και τα δείγματα μπορούν να αποκαλύψουν νέες πληροφορίες για την σύσταση και την δομή της σεληνιακής επιφάνειας.

Επιπλέον, τα δείγματα από τη μακρινή πλευρά της Σελήνης μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα τη διαδικασία της δημιουργίας και της εξέλιξης των πλανητικών σωμάτων στο ηλιακό μας σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της Γης.

Δείτε επίσης: Επιστήμονες αναφέρουν ότι το φεγγάρι συρρικνώνεται

Το Chang’e 6 ήταν η δεύτερη αποστολή της Κίνας στη μακρινή πλευρά του φεγγαριού. Τον Ιανουάριο του 2019, το Chang’e 4 προσεδάφισε ένα rover το οποίο παραμένει ενεργό σήμερα. Κανένα άλλο έθνος δεν έχει προσεδαφίσει διαστημικό σκάφος στη μακρινή πλευρά του φεγγαριού.

Τα σχέδια της Κίνας για το φεγγάρι δεν τελειώνουν με την αποστολή Chang’e 6. Η χώρα σχεδιάζει να εκτοξεύσει τα Chang’e 7 και Chang’e 8 το 2026 και το 2028, αντίστοιχα. Η τελευταία αποστολή θα βοηθήσει στη δοκιμή τεχνολογιών που απαιτούνται για τη δημιουργία μιας σεληνιακής βάσης.

Πηγή: www.space.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS