ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΑστρονόμοι: Δεν θέλουμε τα δορυφορικά δίκτυα να ρυπαίνουν τον νυχτερινό ουρανό

Αστρονόμοι: Δεν θέλουμε τα δορυφορικά δίκτυα να ρυπαίνουν τον νυχτερινό ουρανό

Η αστρονομική κοινότητα δημιουργεί ένα κέντρο για να συνεργαστεί με εταιρείες και κυβερνήσεις για να αποτρέψει τα δορυφορικά δίκτυα, συμπεριλαμβανομένου του Starlink της SpaceX, να ρυπαίνουν τον νυχτερινό ουρανό.

δορυφορικά δίκτυα

Δείτε επίσης: NASA: Τα ελικόπτερα που πετούν στον Άρη θα αρχίσουν να λάμπουν

Η προσπάθεια προέρχεται από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση (International Astronomical Union), η οποία αποτελείται από 12.000 μέλη σε όλο τον κόσμο. Την Πέμπτη, η ένωση ανακοίνωσε ένα νέο «Κέντρο IAU για την προστασία του σκοτεινού και ήσυχου ουρανού από παρεμβολές δορυφορικών αστερισμών».

Το κέντρο δημιουργήθηκε από την ανησυχία ότι τα δορυφορικά δίκτυα επόμενης γενιάς θα παρεμποδίσουν μια μέρα τις αστρονομικές παρατηρήσεις. Το Starlink του SpaceX, για παράδειγμα, έχει σχεδιαστεί για να παρέχει ευρυζωνική σύνδεση υψηλής ταχύτητας σε εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον πλανήτη. Αλλά για να γίνει αυτό, η εταιρεία πρέπει να εκτοξεύσει δεκάδες χιλιάδες δορυφόρους σε τροχιά, οι οποίοι κινδυνεύουν να προκαλέσουν ραβδώσεις στον νυχτερινό ουρανό.

Οι ραβδώσεις δεν θα βομβαρδίσουν μόνο τις εικόνες αστρονομίας. Θα μπορούσαν να διαταράξουν τις επιστημονικές παρατηρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των αστεροειδών κοντά στη Γη, δήλωσε η IAU σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη.

Δείτε επίσης: Ποιες είναι οι πιο ανατριχιαστικές εφευρέσεις της NASA;

Ωστόσο, το νέο κέντρο της IAU δεν προσπαθεί απαραίτητα να σταματήσει την εκτόξευση των δορυφόρων. Αντίθετα, η προσπάθεια αφορά τον «μετριασμό» των αρνητικών επιπτώσεων από τους επερχόμενους αστερισμούς καθώς οι εταιρείες τους αναπτύσσουν. Η IAU τόνισε ότι το κέντρο επικεντρώνεται στην «συνεργατική προσέγγιση» με τη βιομηχανία δορυφόρων.

δορυφορικά δίκτυα

Σύμφωνα με τον Walker, η IAU έχει ήδη δημιουργήσει σχέσεις με τρεις δορυφορικές εταιρείες Διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένων των SpaceX, Project Kuiper της Amazon και OneWeb, και συνομιλεί με άλλες. «Μια συμφωνία κατευθυντήριων γραμμών με τη βιομηχανία βρίσκεται σε διαδικασία αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε. «Έχουμε πεποίθηση ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ορισμένες λύσεις μετριασμού, πριν αρχίσει πραγματικά ο σχεδιασμός των δορυφόρων».

Δείτε επίσης: NASA James Webb: Ενεργοποιεί τις κάμερές του για την πρώτη παρατήρηση αστεριού

Επιπλέον, το κέντρο σχεδιάζει να βρει τις βέλτιστες πρακτικές που μπορούν να εφαρμόσουν οι εταιρείες κατά την κατασκευή των δορυφόρων τους για να τους αποτρέψουν από το να αντανακλούν πολύ φως στον νυχτερινό ουρανό.

Ταυτόχρονα, η IAU σχεδιάζει να ασκήσει πιέσεις σε νομοθέτες και φορείς χάραξης πολιτικής —όπως η FCC, οι επιτροπές του Κογκρέσου και τα Ηνωμένα Έθνη— σχετικά με την ανάγκη για καλύτερες ρυθμίσεις.

Πηγή πληροφοριών: pcmag.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://secnews.gr
Be the limited edition.
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS