ΑρχικήYoutubeΤρίτο άτομο θεραπεύεται από HIV με τη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων

Τρίτο άτομο θεραπεύεται από HIV με τη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων

Ένα ακόμα άτομο, αυτή τη φορά γυναίκα, φαίνεται να έχει θεραπευτεί από τον ιό HIV με τη νέα μέθοδο μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων, δήλωσαν Αμερικανοί ερευνητές στο Ντένβερ του Κολοράντο την Τρίτη.

Δείτε επίσης: Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Η Apple ενισχύει τον αγώνα καταπολέμησης του HIV με νέα προϊόντα

HIV

Η ασθενής υποβλήθηκε σε θεραπεία με μια νέα μέθοδο που χρησιμοποιεί το αίμα του ομφάλιου λώρου, το οποίο είναι πιο εύκολα διαθέσιμο από τα ενήλικα βλαστοκύτταρα, που χρησιμοποιούνται συχνά σε μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών, σύμφωνα με τους New York Times.

Τα βλαστοκύτταρα του ομφάλιου λώρου επίσης δεν χρειάζεται να ταιριάζουν απόλυτα με τον αποδέκτη όσο τα κύτταρα του μυελού των οστών.

«Υπολογίζουμε ότι υπάρχουν περίπου 50 ασθενείς ετησίως στις ΗΠΑ που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από αυτή τη διαδικασία», δήλωσε ο Δρ Koen van Besien, ένας από τους γιατρούς που συμμετείχαν στη θεραπεία.

«Η ικανότητα χρήσης μερικώς συμβατών μοσχευμάτων αίματος ομφάλιου λώρου, αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα εύρεσης κατάλληλων δοτών για τέτοιους ασθενείς».

Η ομάδα των ερευνητών αποκάλυψε μερικές από τις λεπτομέρειες της θεραπείας στη Διάσκεψη για τους Ρετροϊούς και τις Ευκαιριακές Λοιμώξεις στο Ντένβερ. Η γυναίκα αποκαλείται «ασθενής της Νέας Υόρκης» από τους επιστήμονες, επειδή έλαβε τη θεραπεία στο New York-Presbyterian Weill Cornell Medical Center.

Το 2013 διαγνώστηκε με HIV. Τέσσερα χρόνια αργότερα, διαγνώστηκε με λευχαιμία. Σε μια διαδικασία γνωστή ως μεταμόσχευση haplo-cord, της χορηγήθηκε αίμα ομφάλιου λώρου από έναν εν μέρει συμβατό δότη για τη θεραπεία του καρκίνου της. Ένας στενός συγγενής της παρείχε επίσης αίμα για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό της σύστημα, καθώς υποβλήθηκε στη μεταμόσχευση.

Δείτε ακόμα: Κάνναβη: Οι επιστήμονες την τροποποίησαν για να σκοτώσουν τον καρκίνο

μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων

Αφού οι ασθενείς λάβουν μεταμόσχευση αίματος ομφάλιου λώρου, τους χορηγούνται επιπλέον βλαστοκύτταρα ενηλίκων. Τα βλαστοκύτταρα αναπτύσσονται γρήγορα αλλά τελικά αντικαθίστανται από κύτταρα ομφαλοπλακουντιακού αίματος.

Αν και το αίμα του ομφάλιου λώρου είναι πιο προσαρμόσιμο από τα βλαστοκύτταρα των ενηλίκων, δεν αποδίδει αρκετά ώστε να χρησιμεύσει ως αποτελεσματική θεραπεία του καρκίνου σε ενήλικες. Ως αποτέλεσμα, στις μεταμοσχεύσεις haplo-cord, η πρόσθετη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων βοηθά στην αναπλήρωση της έλλειψης κυττάρων αίματος ομφάλιου λώρου.

«Ο ρόλος των κυττάρων δότη ενηλίκων είναι να επιταχύνουν την πρώιμη διαδικασία μεταμόσχευσης και να κάνουν τη μεταμόσχευση ευκολότερη και ασφαλέστερη», δήλωσε ο Van Besien.

Από τη μεταμόσχευση της γυναίκας τον Αύγουστο του 2017, η λευχαιμία της είναι σε ύφεση για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Τρία χρόνια μετά τη μεταμόσχευση, η ίδια και οι γιατροί της διέκοψαν τη θεραπεία για τον HIV. Δεκατέσσερις μήνες από τότε, δεν έχει κανέναν αναζωπυρωμένο ιό.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πλειοψηφία των δωρητών στα μητρώα είναι καυκάσιας καταγωγής. Ως αποτέλεσμα, η δυνατότητα μερικώς συμβατών δοτών μπορεί να βοηθήσει τη θεραπεία ασθενών που έχουν HIV αλλά και καρκίνο, καθώς και όσων προέρχονται από διαφορετικά φυλετικά υπόβαθρα.

Δείτε επίσης: Νέα θεραπεία γενετικής μηχανικής για την καταπολέμηση του καρκίνου

«Το γεγονός ότι η ασθενής είναι μικτής φυλής και ότι είναι γυναίκα, είναι πολύ σημαντικό επιστημονικά και πολύ σημαντικό όσον αφορά τον αντίκτυπο στην κοινότητα», δήλωσε στους Times ο Δρ Steven Deeks, ειδικός για το AIDS στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Παρόλο που περισσότερες από τις μισές από τις 35 εκατομμύρια περιπτώσεις HIV στον κόσμο είναι γυναίκες, οι γυναίκες αποτελούν μόνο το 11% των συμμετεχόντων σε δοκιμές θεραπείας.

«Τα βλαστοκύτταρα του ομφαλίου είναι ελκυστικά», πρόσθεσε ο Deeks. «Υπάρχει κάτι μαγικό σε αυτά τα κύτταρα και κάτι μαγικό ίσως στο αίμα του ομφάλιου λώρου γενικά που παρέχει ένα επιπλέον όφελος».

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS