ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΒρέθηκε απολίθωμα δεινοσαύρου που σκοτώθηκε από τον "φονικό" αστεροειδή

Βρέθηκε απολίθωμα δεινοσαύρου που σκοτώθηκε από τον “φονικό” αστεροειδή

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχουν στα χέρια τους περισσότερα στοιχεία σχετικά με την τελευταία ημέρα της ζωής των δεινοσαύρων πάνω στη Γη, καθώς ανακάλυψαν απολίθωμα ενός δεινοσαύρου που πιστεύουν ότι πέθανε εκείνη την ημέρα από τον αστεροειδή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό το τέλεια διατηρημένο πόδι, το οποίο περιλαμβάνει ακόμη και υπολείμματα του δέρματος του ζώου, μπορεί να χρονολογηθεί, με ακρίβεια, από τη στιγμή που ο αστεροειδής που προκάλεσε την εξαφάνιση των δεινοσαύρων χτύπησε τη Γη, πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το απολίθωμα υπάρχει από εκείνη την ημέρα καθώς βρήκαν στοιχεία από συντρίμμια από την πρόσκρουση.

Δείτε επίσης: “Εξαιρετικά διατηρημένο” απολίθωμα πτερόσαυρου βρέθηκε στη Σκωτία

απολίθωμα δεινοσαύρου

Δεδομένου ότι τα απολιθώματα δεινοσαύρων που έχουν βρεθεί σε βράχους, δίνουν εικόνα για τα τελευταία χιλιάδες χρόνια πριν από την πρόσκρουση του αστεροειδούς, το να έχουμε ένα δείγμα που χρονολογείται ακριβώς από την ημέρα εκείνη, αποτελεί ένα ιδιαιτέρως σημαντικό εύρημα.

 “Είναι εντελώς τρελό“, είπε ο Phillip Manning, καθηγητής φυσικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Το πόδι ανήκει σε έναν δεινόσαυρο με το όνομα “thescelosaurus” και ανακαλύφθηκε στην περιοχή ανασκαφής Tanis στη Βόρεια Ντακότα.

Ο καθηγητής όπως και οι άλλοι επιστήμονες είναι ενθουσιασμένοι με αυτό το απολίθωμα δεινοσαύρου, αφού είναι το πρώτο που σχετίζεται με τη μέρα που έπεσε ο αστεροειδής και εξαφάνισε τους δεινοσαύρους. “Είναι εκπληκτικά όμορφο. Ποτέ δεν ονειρεύτηκα σε όλη μου την καριέρα ότι θα μπορούσα να κοιτάξω κάτι από εκείνη τη χρονική στιγμή και κάτι τόσο όμορφο, που λέει μια τόσο υπέροχη ιστορία“.

Ο καθηγητής Paul Barrett, ειδικός στους φυτοφάγους δεινόσαυρους στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, εξέτασε το απολίθωμα του δεινοσαύρου.

Πρόκειται για έναν Thescelosaurus. Ανήκει σε μια ομάδα που δεν είχαμε καμία προηγούμενη καταγραφή για το πώς έμοιαζε το δέρμα της, και δείχνει ότι αυτά τα ζώα ήταν πολύ φολιδωτά όπως οι σαύρες“, δήλωσε στο BBC.

Δείτε επίσης: Η πρώτη πλήρης αλληλουχία ανθρώπινου γονιδιώματος χωρίς κενά είναι γεγονός

Αυτό μοιάζει με ένα ζώο του οποίου το πόδι ξεριζώθηκε πολύ γρήγορα. Δεν υπάρχουν ενδείξεις για ασθένεια, δεν υπάρχουν εμφανείς παθολογίες, ίχνη από δαγκώματα ή κομμάτια που λείπουν. Για αυτό πιστεύουμε ότι το ζώο πέθανε ακαριαία“, πρόσθεσε.

Το ερώτημα είναι αν αυτός ο δεινόσαυρος πράγματι πέθανε τη στιγμή που χτύπησε ο αστεροειδής, ως άμεσο αποτέλεσμα του κατακλυσμού που ακολούθησε. Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι είναι πολύ πιθανό, δεδομένης της θέσης του άκρου στα ιζήματα της ανασκαφής. Αν αυτό ισχύει, θα πρόκειται για μια σπουδαία ανακάλυψη.

Ωστόσο, ο καθηγητής Steve Brusatte στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου δηλώνει επιφυλακτικός. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του BBC, τα ζώα μπορεί να είχαν πεθάνει πριν την πρόσκρουση, να ξεθάφτηκαν βίαια εκείνη την ημέρα και στη συνέχεια να θάφτηκαν ξανά.

αστεροειδή δεινόσαυροι
Βρέθηκε απολίθωμα δεινοσαύρου που σκοτώθηκε από τον “φονικό” αστεροειδή

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε επίσης απομεινάρια ψαριών που είχαν επηρεαστεί από τα συντρίμμια της πρόσκρουσης του αστεροειδούς πάνω στη Γη, η οποία σημειώθηκε 1.864 μίλια (3.000 χιλιόμετρα) μακριά από την περιοχή Tanis στον Κόλπο του Μεξικού.

Αυτό και η παρουσία άλλων συντριμμιών που έπεσαν για μια συγκεκριμένη περίοδο αμέσως μετά την πρόσκρουση του αστεροειδούς, επέτρεψε στους επιστήμονες να υπολογίσουν τις χρονολογίες με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από τις τυπικές τεχνικές χρονολόγησης.

Δείτε επίσης: NASA: Έχουν ανακαλυφθεί περισσότεροι από 5.000 εξωπλανήτες

Ο Robert DePalma, ο μεταπτυχιακός φοιτητής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ που ηγείται της ανασκαφής Tanis, είπε σχετικά με το απολίθωμα του δεινοσαύρου και τα άλλα ευρήματα: “Έχουμε τόσες πολλές λεπτομέρειες που μας λένε τι συνέβη στιγμή προς στιγμή, είναι σχεδόν σαν να το παρακολουθούμε σε ταινία. Κοιτάς τους βράχους, κοιτάς τα απολιθώματα και σε φέρνουν πίσω σε εκείνη την ημέρα“.

Το BBC ανέφερε ότι η ομάδα βρήκε επίσης το απολίθωμα μιας χελώνας που ήταν “σουβλισμένη” από έναν ξύλινο πάσσαλο, ενώ βρέθηκαν και μικρά θηλαστικά και τα λαγούμια τους, καθώς και δέρμα από έναν τρικεράτοπα, ένα έμβρυο πτερόσαυρου μέσα στο αυγό του και αυτό που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι θραύσμα από τον ίδιο το αστεροειδή.

Πηγή: www.theguardian.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS